kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Belçika'nın kararı "emsal" olabilir

Belçika'nın PKK/Kongra-Gel'in Brüksel'deki toplantısını yasaklamasını çok önemsiyoruz... İki nedenden ötürü: AB'nin 2 Nisan 2004'te terör örgütleri listesine aldığı Kongra-Gel'e karşı ilk kez yaptırım uygulandı. Bu adım Kongra-Gel'in listeye alınmasına karşı çıkan 5 ülkenin birinden geldi....

Başbakan Erdoğan'ın tam bir ay önce Moğolistan gezisi dönüşü uçakta medya mensuplarına yaptığı açıklamayı hatırlıyor musunuz? Şöyle demişti:
"PKK'yı terör örgütleri listesine almak mesele değil. Listeye alan Avrupa ülkeleri ne yargılıyor, ne de bize veriyor. Hatta bazıları da teröristlere milis diyor."
Son derece doğru bir tespit ve baştan sona haklı bir eleştiriydi bu.
2 Nisan 2004'te AB Daimi Temsilciler Komitesi (Coreper) 45 kişi ile 36 örgütün adının yer aldığı bir listeyi onayladı. 5 Nisan'da dönem başkanı İrlanda'nın Dışişleri Bakanı Brian Cowen'in imzasıyla AB resmi gazetesinde yayınlanan liste, AB'nin terörist kabul ettiği kişi ve örgütleri kapsıyordu.
Örgütler bölümünün 15'inci sırasında PKK sayıldı. Üstelik örgütün isim değişikliklerinin terörist sıfatını ortadan kaldırmadığını vurgulamak için "Diğer adıyla KADEK, diğer adıyla Kongra-Gel" ifadesine yer verildi.
PKK'nın türevlerini, özellikle de KongraGel'i listeye koymak pek kolay olmadı. İsveç, Finlandiya, Yunanistan, Avusturya ve Belçika son ana kadar direndiler. Gerekçeleri: "Kongra-Gel silahlı mücadeleyi reddediyor, demokratik yollardan mücadele ediyor..."
Kongra-Gel'in "başkanı" Zübeyir Aydar yine aynı görüş ve iddialarla AB'nin kararına verip veriştirdi: "Biz sivil demokratik bir hareketiz. Soruna barışçıl, demokratik ve siyasal bir çözüm için çalışıyoruz. En az bu kararı alan, altına imza atanlar kadar biz de meşru siyaset yapıyoruz. İnternetten kolayca ulaşılabilecek programımız da bunun kanıtıdır."
Çok değil, iki ay sonra, aynı Zübeyir Aydar "1998'den bu yana tek yanlı olarak uyguladıkları ateşkese 1 Haziran 2004 tarihinde son vereceklerini" açıkladı ve kendisinin de, örgütün de gerçek yüzünü görmesini bilenherkese gösterdi.
Belçika da sonunda galiba bu gerçek yüzü görenler kervanına katıldı. Doğrusu AB'nin terörist kabul ettiği bir örgütün başı, AB'nin başkenti Brüksel'de, hem de AB Konseyi'nin hemen bitişiğinde, üstelik başbakanlığa bağlı bir binada örgüt propagandası yapsaydı, Belçika bunun altından kalkamazdı.

Bu fırsatı iyi kullanalım
Biz Belçika'nın bu kararını PKK/Kongra-Gel'in faaliyetlerinin "tüm" AB ülkelerinde yasaklanmasının yolunu açacak bir "emsal" olarak görüyoruz. "Tüm" sözcüğünü bilerek tırnak içine aldık. Yine Erdoğan'ın Moğolistan'tan gelirken uçakta yaptığı açıklamalara dönelim:
"Dünya teröre karşı ne derece samimi? İskandinav ülkelerinden birisinde PKK terör örgütünün dallarına yardım ediliyor."
Bir olsa neyse. AB üyesi İsveç'te PKK kurduğu onlarca dernekle cirit atıyor. AB üyesi Danimarka, İngiltere ve Fransa'nın kovduğu Roj TV'ye kucağını açtı. AB üyesi Finlandiya, PKK'nın dallarını sulayıp duruyor.
Yine bu ülkelerde PKK'ya yardım için düzenlenen bağış kampanyalarından hiç söz etmeyelim. AB'nin terörün finansman kaynaklarını kurutma kararına rağmen.
Türkiye'nin önüne çok önemli, çok değerli bir fırsat çıktı. Başta Erdoğan'ın sözünü ettiği İskandinav ülkesi olmak üzere, PKK/Kongra-Gel'in yuvalandığı ne kadar AB'li dostumuz varsa, kapılarına dayanmalıyız. İstihbarat birimlerinin ayrıntılı olarak çoktan hazırladığı ve sürekli güncelleştirdiği raporları önlerine koyup, gereğini yapmalarını istemeliyiz.
Öyle ya; İsveç Başbakanı Göran Persson geçen yıl Ankara ziyaretinde ne söz vermişti? "PKK/Kongra-Gel'in faaliyetleriyle ilgili bize bilgi aktarın, gereğini yapalım!"
Şimdi hepsine "Alın size bilgi, alın size terör listeniz, alın size örnek karar" demek zamanı geldi. Ve tarihten bir örneğin eşliğinde bir soru yöneltmenin:
Eski Roma'da halkın hergün ilk işi geçmiş ve gelecek tanrısı Janus adına inşa edilmiş tapınağın kapılarına bakmak olurdu. Kapılar açıksa, Roma savaşta demekti, kapalıysa barışta.
AB'de teröre karşı kapılar açık mı, kapalı mı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yeni dönemin parametreleri   / 20-08-2005
 www.turkiye.eu   / 19-08-2005
 Özgürlük-güvenlik kritik dengesi...   / 18-08-2005
 6 yıl geçti, peki kaç yıl kaldı?   / 17-08-2005
 Şeriat uçurumu eşiğindeki Irak   / 16-08-2005
 İki başucu raporu   / 15-08-2005
 AK Parti'nin 4 yılı   / 14-08-2005
 Sıra muhatap arayışlarında   / 13-08-2005
 PKK'yı IRA gibi bitirmek   / 12-08-2005
 Türk Emniyeti'nin alkışlanacak başarısı   / 11-08-2005
YILMAZ ÖZDİL
İmam buraya yumruk havaya...
Yılın derbisi bugün.
FATİH ALTAYLI
Kim kazanacak?
Bugün büyük yarış günü. Dünya Türkiye'yi,...
ERDAL ŞAFAK
Belçika'nın kararı "emsal" olabilir
Belçika'nın...
Müslüman Türk liderlerle buluştu
Papa tarafından kabul edilen Çakır "Papa'yla dinlerarası diyalog ve...
Büyük kapışma!
Biri "dünyanın lideri", diğeri bir numaralı yarışçısı... ABD Başkanı...
Çilingir Ailton
Çilingir Ailton
Geçen hafta Denizli'ye ilk golü atan Beşiktaş'ın Brezilyalı yıldızı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu