kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kürt sorunu ile terör sorunu farklı'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Kürt sorunu'' ile ''PKK terörü ve terör sorunu''nun ayrı şeyler olduğunu belirterek, ''Bunları birbirine karıştırmayacağız..

Bunları birbirinden ayıralım'' dedi. Başbakan Erdoğan, İstanbul Park'ta yapılan Formula 1 yarışlarını izledikten sonra helikopterle Üsküdar Devlet Hastanesi pistine geldi. Erdoğan, hastanenin karşısında bulunan Üsküdar Polis Hastanesi minibüs durağına geçerek, buradaki şoförlerle bir süre sohbet etti. Formula 1 yarışlarının Türkiye açısından önemi üzerinde duran Erdoğan, ülkenin tanıtımı için bundan iyi bir fırsatın bulunamayacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, daha sonra bir gazetecinin, ''Sizin Aydınlar Heyeti'yle görüşmeniz, Diyarbakır
geziniz ve Kürt sorununa ilişkin açıklamalarınızın ardından terör örgütü PKK bir ay süreyle eylem yapmama kararı aldığını açıkladı.
Bu konudaki düşünceleriniz nedir?'' şeklindeki sorusu üzerine, şöyle konuştu: ''Bunları birbirine karıştırmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak benim görevim farklı. PKK'ya göre plan program yapan, hükümet programı açıklamış bir iktidarın başkanı veya Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı değilim. Ülkenin huzuru, mutluluğu için atılması gereken adımları atmamız gerekiyordu, bunu yaptık. Bu adımı atarken de biz bütün programımızı birilerine göre yapmış değiliz. Ülkemizde bundan 10 yıllarca önce tartışılan şeyler, bunlar, bugün farklı bir zemine oturmuştur. Bu farklı zemine oturan, özellikle ifade ettiğim Kürt sorunu konusunun çözümünü belirtmek üzere bu adımı attık.''
Başbakan Erdoğan, bu sorunun sadece bugün konuşulmadığını, geçmişte de farklı siyasi liderlerin konu üzerinde görüşlerini ifade ettiğini vurgulayarak, kendisinin de belediye başkanlığı dönemi ve daha öncesinden de bu konuları konuştuğunu söyledi.

''KÜRT SORUNU FARKLI, PKK TERÖRÜ FARKLI''

Erdoğan, bu sorun için kiminin ''Doğu'', kiminin ''Güneydoğu'', kiminin de ''Kürt sorunu'' gibi ifadeler kullandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: ''Kürt sorunu farklı bir olaydır, PKK terörü veya terör sorunu farklı bir olaydır. Bunları birbirine karıştırmayacağız. Bunları birbirinden ayıralım. Kürt vatandaşı benim vatandaşımdır. Bunlar birer alt kimliktir. Bu alt kimliği biz kimlikle karıştırmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başlığı altında bunlar toplanmaktadır. Ülkemizde sadece Kürt yok. Ülkemizde Laz da var, Boşnak da var, Arnavut da var, Çerkez de var. 30'a yakın etnik kimlik var. Bununla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını birbirine karıştırmayalım. Ben ne dedim? 'Tek millet, tek bayrak, tek vatan' dedim. Bunu bir defa paylaşacağız. Bunu paylaştığımız anda zaten öbürü sadece fiziki sorunlardır. 'Bu benim sorunumdur' derken, sadece kendimi ortaya koymadım. Konuşmamı herhalde bazı siyasi liderler duymak istememişler. Bu Türkiye'de herkesin ortak sorunudur. Doğu'da da bir sorun olsa benim sorunumdur, Güneydoğu'da da, batıda da, Akdeniz'de, Karadeniz'de aklınıza neresi gelirse ülkenin her yerinde, her metrekaresinde bir sorun olsa, bu Başbakan olarak benim sorunumdur. Ama diğer siyasi liderler bunu sorun olarak duymuyorsa bu beni ilgilendirmez. Ve 'ayrımcılık' gibi ifadeler kullanıyorlar, bu siyasi ahlaka ve terbiyeye sığmaz. Ben 72 milyon vatan evladının hepsini ayrımcılık yapmadan bağrıma basıyorum. Ben bir defa o değerlerin insanıyım. Bu benim inancımın da gereğidir. Aldığım kültürün, insani anlayışın gereğidir. Ve ben Yunus kültüründe ifadesini bulan, ''Yaradılanı severim yaradandan ötürü' anlayışıyla bütün yaradılanlara böyle bakıyorum.''

''RANT ELDE ETMEK İSTİYORLAR''

sorunun sadece günümüzün bir sorunu olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Bugüne kadar bu bölgede uygulamalar yapıldı. Aldık mı netice? Alamadık. Ta 19. asırda yapılmış uygulamalar var, aldık mı netice? Alamadık. O zaman bu işi bir yere taşımamız lazım. Bu ülkenin 72 milyon insanı bir, beraber, dayanışma içinde olmalı. Birbirine nazarlarla bakmamalı. Birbirimizi seveceğiz. Şu odada kim varsa hepsine eşit mesafedeyim. Ayrım yapamam. Niye? Beni yaratan Allah hepsini yarattı da ondan. Ama bu adamlar, bu işi anlamak istemiyor. Niye? Bunun üzerinden rant elde etmek istiyor, ondan.'' Ankara'da ''Aydınlar Heyeti''yle yaptığı görüşmeye de atıfta bulunan Erdoğan, şunları söyledi: ''Ben 12 tane bu ülkenin düşünürü ile aydınıyla oturup konuşuyorum. 'Onlarla görüşmemeliymişim'. Sana mı soracağım da görüşeceğim? İşine bak. Kiminle görüşeceğimi, kiminle oturup dertleşeceğimi, bunun hesabını ben yaparım. Ben bunu yaparken tüm arkadaşlarımla değerlendirerek yaparım. Bunun fayda-zarar değerlendirmesi bize ait bir sorundur. Onun hesabını da biz veririz.'' Başbakan Erdoğan, açıklamasının ardından gazetecilere dönerek, ''Size bu kıyağım olsun. Bu saatte, bu kadar kimse konuşmaz'' dedi. Daha sonra basın mensuplarının duraktan ayrılmasının ardından şoförlerle sohbetine yaklaşık yarım saat daha devam eden Erdoğan, duraktan ayrılırken kendisinden iş isteyen bir kız öğrenciye okulunu bitirdikten sonra yardımcı olacağını belirtti. Başbakan Erdoğan, Emine Yağcı isimli vatandaşın kanser hastası olan kardeşi Kaya Yağcı için yardım talebine de olumlu yanıt verdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye'nin imajını Formula 1 cilaladı
 İstanbul bu sesi çok sevdi
 Formula startı Boğaz'da aldı
 Gönüllerde yatan meslek elektronik mühendisliği
 Geleceğin oteli Antalya'daymış
 Doktorlar izne çıktı ishal kırdı geçirdi
 Diyanet: Bira değil memba suyu için, içirin
 Bahriye'de nöbet değişimi
 Kazan'ın yaşgününe Çakçak'lı kutlama
YILMAZ ÖZDİL
İmam buraya yumruk havaya...
Yılın derbisi bugün.
FATİH ALTAYLI
Kim kazanacak?
Bugün büyük yarış günü. Dünya Türkiye'yi,...
ERDAL ŞAFAK
Belçika'nın kararı "emsal" olabilir
Belçika'nın...
Müslüman Türk liderlerle buluştu
Papa tarafından kabul edilen Çakır "Papa'yla dinlerarası diyalog ve...
Büyük kapışma!
Biri "dünyanın lideri", diğeri bir numaralı yarışçısı... ABD Başkanı...
Çilingir Ailton
Çilingir Ailton
Geçen hafta Denizli'ye ilk golü atan Beşiktaş'ın Brezilyalı yıldızı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu