kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kürt sorununa 'politik' cevaplar
Ünlülerin sevmediği sorular

Ünlülere Kürt sorunu ve terör hakkındaki düşüncelerini sorduk. Cevaplara bakılırsa bizim starlar politikadan uzak duruyor.


Kürt sorununa 'politik' cevaplar

Bush'un en azılı muhalifleri Hollywood'dan çıkıyor. Türkiye'deki ünlüler ise "yanlış anlaşılmamak" için siyasi sorunları konuşmaktan kaçınıyor.

Hollywood'un milyon dolarlık oyuncuları filmleri kadar açıklamalarıyla da dikkat çekiyor. Çoğu "azılı" bir Bush karşıtı ve ülkelerinde meydana gelen olumsuzlukları en ağır dille eleştirmekten geri kalmıyorlar. Bunun son örneği de Locarno Film Festivali'nde "Mükemmellik Ödülü" alan Oscarlı oyuncu Susan Sarandon oldu: "Bush, bir soytarı ve bir savaş kışkırtıcısıdır. Amerika'da şu anda bir korku havası var ve bu, savaş üzerine soru sorulmasını engelliyor." Elbette Bush'u ve politikalarını destekleyenler de var. Hemen akla gelen isim de Bruce Willis. Kısacası Hollywood ünlüleri bulundukları durumu değerlendirip "aktif" olmaya gayret ediyor. Biz bir de Türkiye'deki duruma bakalım istedik. Sanatın çeşitli dallarında toplumu etkileyen isimlere, geçen haftanın önemli konularından biri olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve aydınlar buluşmasından hareketle, Kürt sorunu hakkındaki görüş ve çözüm önerileri ile terörün önlenmesi konusundaki fikirlerini sorduk. Ancak "tatmin edici" cevaplar aldığımızı söylemek de pek mümkün değil. Çoğu, "çok ciddi buldukları bu konularda yanlış anlaşılmak istemedikleri için" bir şey söylemeyi tercih etti. İşte onların sözleri...

İpek Tuzcuoğlu
Ön plana çıkmayayım
Bu tür soruların çok içinde olmak ve bu kimlikle ön plana çıkmak istemiyorum. Çünkü bunlar yanlış değerlendirilmeye müsait. Cevaplar yanlış yerlere çekilebilir. Ancak her zaman dünya barışından yanayım, öncelikle dünya insanıyım.

Metin Akpınar
Tek cümleyle olmaz
Bu konu çok ciddi ve önemli bir konu. Bir cümleyle, telefonda anlatılacak bir şey değil. O yüzden de cevaplamak istemiyorum.

Nazan Öncel
Röportaj vermiyoruz
Asistanı Serkan Terzioğlu: Prensip olarak hiçbir konuda röportaj vermiyoruz. Dolayısıyla bu tür soruları cevaplandırmıyoruz.

Nükhet Duru
Pek bilgim yok
Bu tip sorularda cevap vermeyi fazla sevmiyorum. Çünkü bu konularda pek bilgili değilim. Aktüel şeyleri son kertede takip ediyorum. Ancak terörün önlenmesi için polise ve askere daha insani şartlar sağlanmasını ve onların gerekli şeylerle donandırılmasını öneririm. Türk polisinin daha iyi şartlarda görev yapması gerekiyor.

Tarık Akan
Sorun ekonomik
Ben konuya sadece Kürt sorunu diye bakmıyorum. Çünkü ekonomik kalkınma her şeyden öncedir. Buradaki hayvancılığı bitirdiler, tarım zaten bitti. Sanayi yok. Yokluk içinde bir yer. Ben yıllardır film çekerim orada. 30 yıldır hep aynıdır. Ekonomik ve kültürel kalkınma ile eğitim çok önemli. Türkiye'nin ana sorunları bunlar. Türkiye'nin genel sorunlarının başında eğitim, irtica ve bölgeselcilik yatar. Eğitimi ciddi bir şekilde ele alacaksınız. Okul ve eğitmen yatırımlarının en az 2 hatta 3 kat artırılması gerekiyor. Eğitmenlerin, Atatürkçü ve çağdaş olması lazım. Ekonomik kalkınma da çok ciddi ele alınmalı.

Pelin Batu
Önce eğitim sistemi
Terör dünyanın her yerinde bir sorun. Sadece Türkiye ve Güneydoğu'ya indirgememek gerekiyor. Dolayısıyla büyük resme bakmak gerekiyor. Hükümetimiz baştan bu yana dış politika ile ilgili tutarsız davrandı. Belki bir şans oldu savaşa girmedik ama arkasından birçok şey geldi. En azından şu anda Güneydoğu'da ve Türkiye'nin her yerinde olan terör olayları çok üzüntü verici. En önemli sorun şu; kağıt üzerinde olan şeylerin uygulamaya geçmesi gerek. Bu tabii ertesi gün olacak bir şey değil ama bakış açısının değişmesi önemli. Eğitim sisteminin baştan değişmesi gerekiyor. Ben, oturmuş bir eğitim sisteminin çok şeyi değiştireceğini düşünüyorum.

Sezen Aksu
Konuşmuyor
Asistanı Yaşar Gaga: Sezen Aksu, böyle bir konuda konuşmaz; hiçbir konuda konuşmadığı gibi. Sezen Aksu, fikir beyan etmiyor. Röportaj yapmıyor. Kendi albümüyle ilgili de konuşmuyor; Türkiye'nin durumu ile ilgili de. Çünkü o reklam da yapmıyor. Sadece konser veriyor. Zaten kendisi seyahatte.

Kerem Alışık
İstihbarat önemli
Terörü önlemek kolay değil. Sonuçta ne kadar çok tedbir alırsanız alın, bazı şeylerin önüne geçmek pek mümkün olmuyor. Terörü önceden haber almak kaydıyla, daha sıkı bir denetim ile olabilir. İstihbarat artırılmalı, kuvvetlendirilmeli. Ayrıca, halkın bilinçlendirilmesi çok önemli.

Yılmaz Erdoğan
Cevap vermedi
Aasistanı Selma Semiz, konuyu ilettiğimizde, sanatçının anket benzeri bu tür sorulara cevap vermediğini söyledi.

Kenan Işık
Çözüm için diyalog şart
Şu gün kurulmuş olan diyalogdan yanayım. Bir şeyleri yok sayarak sorunlar çözülmez. Ben her zaman kenarda kalmış, hakları bir ölçüde verilmemiş gruplardan yanayım; bunlar Ubuh da olabilir, Kızılderili de, Kürt de. Kendimden farklı görmediğim, aynı toprağı paylaştığımız insanlarla diyalog kurulmasından yanayım. Onlar bizim kardeşlerimiz. Ama, fanatik, milliyetçi, şoven bir Kürtçü bir tavır var. Ondan da hoşlanmıyorum. Böyle bir grup insan var ki; biraz dediğim dedik. Bu çatışmadan bir ölçüde menfaat sağlama peşinde koşanlar var. Onlara dikkat etmek, provokasyona gelmemek lazım. Bunca yıl iç içe yaşamış, kız alıp kız vermiş, beraber savaşmış ,yaşamış halklar olarak birbirimize güvenmemiz lazım. Batı sıkıştığında bizim OHAL yasalarından daha sert yasalar çıkardı. Bunun çözüm olmadığını İngiltere de yakında görecek. Bütün bu sert önlemler, bizi hiçbir yere götürmez. Türk ve Kürt et ve tırnak gibi. Boşuna uğraşılıyor; ayrılmazlar. Belki biraz ütopik oldu ama bu benim düşüncem.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Vicdan-cüzdan ikilemi yaşamayan adam
 Yoksulluktan kaçarken özgürlükten oldular
 İç Anadolu'da da tarih olur: Bir Ankara öyküsü
 Vahdettin Atatürk'ün ölüm emrini imzaladı
 Öyküleri iç burkuyor
 Doktorun estetik yaptığı kişi ya bir suçluysa?
 Hiç kimse orkestrayı İbo gibi onore etmedi
 Başarının anahtarı imaja yatırım
 Bodrum'da klasik müzik günleri
 Sesi şehri adım adım geziyor
 Guatemalalı geline konsolosluk engeli
 Fransızlar'ın gözbebeği
 Hollywood'un ölüm saçan filmi
 Biraz şişmanlık güzellik getirir
 Kansere yakalandılar
 Tecavüz mağduru kadını bir de toplum suçluyor
 Ada sahillerinin sakinleri
 KARABURUN lezzet beldesi gibi
 Komşumuz bomba yapıyormuş
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Hayatınızı riske atar mısınız?
Kimi daha iyi bir...
MEHMET ALTAN
Sinderella'nın Kenti...
Öncelikle çizgi roman severlere,...
ÖNCEL ÖZİÇER
Çok şahaneyim, muhteşemim!
Zaman zaman hepimiz bu hatayı...
KAZIM KANAT
Prens dönerci kuyruğuna girer mi?
Kim bu adam" dedim! "O...
Cep telefonlarına güvenlik engeli
Cep telefonlarına güvenlik engeli
GSM karıştırıcıları, yasal olmadığı halde artık pek çok...
Güvenlikte sınır tanınmıyor
Güvenlikte sınır tanınmıyor
Güvenlik dünyanın zengin işadamlarının en çok üzerine düştüğü...
Merhaba
Her hafta bu sayfada en güncel moda haberlerini, son trendleri,...
Üç milyar dolarlık mücevher İstanbul'da
Ham madenin ve işlenmemiş taşın insan yaratıcılığıyla şekillenip ruh...
Lüks içki imparatorluğu Lüks içki imparatorluğu
Dünyanın en bilinen 100 markası listesinde sadece LVMH içkileri üç kez yer...
Bir de 'Türk mutfağı sorunumuz' var
Mutfağımızın uluslararası platformdaki kabulü için en büyük...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.