kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öyküleri iç burkuyor
Öyküleri iç burkuyor

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) insan ticareti hakkında bilgi verdiği www.countertrafficking.org sitesinde yer alan mağdur öyküleri, genç kadınların nasıl kandırıldığını da ortaya koyuyor.

Arkadaş kurbanı oldu
1974 yılında Moldova'da doğdum. 2 çocuğum var. Ekonomik sıkıntı çekmekteydim, bir kız arkadaşım Türkiye'de dansçı olarak iyi para kazanabileceğimizi söyledi. Önceden Slovenya'da da dansçı olarak çalışmıştım, hiçbir problemle karşılaşmamıştım. Masraflarım, uçak bileti ve pasaportum iş vaadinde bulunan arkadaşım tarafından ayarlandı. Antalya havaalanında Veysel isimli birinin beni karşılayacağını söylediler. Veysel beni Antalya'da bir köy evine götürdü. Pasaportumu aldılar. Evde Moldovalı bir kadın vardı. Fuhuş sektöründe çalışmak üzere buraya getirildiğimi söyledi. Durumu kabul etmeyeceğimi ve dönmek istediğimi söylediğimde başıma silah dayandı, dövüldüm ve baskıya maruz kaldım. Kapalı kaldığım köy evine müşteriler geliyordu. Birkaç kız daha aynı durumda çalıştırılmaktaydı. Bir gün Moldovalı kadın beni bir otele müşteriye götürdü. Otelde Moldova'daki sivil toplum kuruluşu La Strada- 'nın işlettiği yardım hattını arayarak yardım istedim. 157'yi aramamı söylediler. 157'yi aradım, operatörlere yerimi bildirdim. Antalya polisi beni kurtardı.

'Borçlusun' dediler
Asıl mesleğim aşçılık. Romanyalı'yım. Gazinoda dansçı olarak çalışacağım söylendi ve Romanya'da Türkiye'deki işverenle kontrat imzaladım. Masrafların işveren tarafından karşılanacağı yazmaktaydı. Türkiye'ye geldiğimde borçlu olduğumu söylediler. Konaklama, doktor masrafları ve hatta içtiğim sigaralar borç olarak listelendi. Borcumu ödemem için konsomatris olarak çalışmamı söylediler; kabul etmedim. Bunun insan hakları ihlali olduğunu söyledim, evime dönmek istedim. Gitmeme izin verilmedi. Romanya'da vize almak için gittiğim Türk Elçiliği'nde, 157 İnsan Ticareti Mağdurları Yardım Hattı'nı tanıtan broşür verilmişti. 157'yi aradım. 8 Romen kadın daha kurtarıldı. Diğer 8 Romen kadın, kendilerini bekleyen çocukları ve yaşlı ailelerinin yanına elleri boş dönmek istemedikleri için paralarını alma ümidiyle kendilerini zorla çalıştıranlardan şikayetçi olmadılar.

Garsonluk yapacaktık
1984 yılında Moldova'da doğdum. 1980 doğumlu bir kız arkadaşım ile birlikte, başka bir kız arkadaşımızın aracılığı ile Kişinev'de bir adamla tanıştık. Adam, bize Kuşadası'nda garson olarak çalışabileceğimizi söyledi. Biletimizi ve pasaportlarımızı ayarladı. 4 Mayıs'ta İstanbul'a geldik. Havaalanında bizi Türk bir adam karşıladı ve otobüsle Kuşadası'na gittik. Bize garson olarak çalışacak yer olmadığını ve Türkiye'ye geliş masrafları nedeniyle kendilerine borçlu olduğumuzu ve borcu bir şekilde ödememiz gerektiğini söylediler. Bunu fuhuş yaparak ödeyebileceğimizi, başka bir şansımızın da olmadığını söylediler. Kabul etmedik. Bir ay çalışıp borçlarımızı ödeyeceğimizi, daha sonra kendi paramız için çalışabileceğimizi söylediler. Bir ay sonra hiçbir şey değişmedi. Aklıma ülkemdeki acil yardım hattını aramak geldi. La Strada'nın hattını aradım ve 157'yi aramamı söylediler. Yarım saat içinde polis bizi ve bir kızı daha kurtardı.

Bizi Ankara'ya sattılar
1982 yılında Ukrayna'da doğdum. Bir buçuk yaşında kızım var, eşimden ayrıyım. Annemle yaşıyorduk, ikimiz de işsizdik. Bir adam, 1984 doğumlu bir kız arkadaşıma bize Türkiye'de garson olarak iş bulabileceğini ve iyi para kazanabileceğimizi söylemiş. Arkadaşım beni de adamla tanıştırdı ve adam Türkiye'ye gelişimizi ayarladı. İstanbul'da bizi Türk bir adam karşıladı. Bizi çarşıya götürdü ve frapan gece kıyafetleri almaya başladı. Bize borçlu olduğumuzu ve borcumuzu fuhuş sektöründe çalışarak ödemek zorunda olduğumuzu söyledi. Kabul etmedik, başka şansımızın olmadığını söylediler. Dönmek istedik, müsaade etmediler. Bizi İstanbul'da kimseye satamadılar, Ankara'ya sattılar. Ankara'ya götürüldük ve çalıştırılmaya başladık. Arkadaşım bir gün Ukrayna'daki erkek arkadaşını arayıp yardım istedi. Erkek arkadaşı Moldova'daki yardım hattını aramış. Onlar da Türkiye'de 157'yi aramamız gerektiğini söylemiş. Erkek arkadaşı bunu bize iletti ve 157'yi aradık. Onlar da 155'i aramış ve polisler bizi Ankara'da otelden kurtardı.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Vicdan-cüzdan ikilemi yaşamayan adam
 Yoksulluktan kaçarken özgürlükten oldular
 İç Anadolu'da da tarih olur: Bir Ankara öyküsü
 Vahdettin Atatürk'ün ölüm emrini imzaladı
 Doktorun estetik yaptığı kişi ya bir suçluysa?
 Hiç kimse orkestrayı İbo gibi onore etmedi
 Başarının anahtarı imaja yatırım
 Bodrum'da klasik müzik günleri
 Sesi şehri adım adım geziyor
 Guatemalalı geline konsolosluk engeli
 Fransızlar'ın gözbebeği
 Hollywood'un ölüm saçan filmi
 Biraz şişmanlık güzellik getirir
 Kansere yakalandılar
 Tecavüz mağduru kadını bir de toplum suçluyor
 Ada sahillerinin sakinleri
 KARABURUN lezzet beldesi gibi
 Kürt sorununa 'politik' cevaplar
 Komşumuz bomba yapıyormuş
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Hayatınızı riske atar mısınız?
Kimi daha iyi bir...
MEHMET ALTAN
Sinderella'nın Kenti...
Öncelikle çizgi roman severlere,...
ÖNCEL ÖZİÇER
Çok şahaneyim, muhteşemim!
Zaman zaman hepimiz bu hatayı...
KAZIM KANAT
Prens dönerci kuyruğuna girer mi?
Kim bu adam" dedim! "O...
Cep telefonlarına güvenlik engeli
Cep telefonlarına güvenlik engeli
GSM karıştırıcıları, yasal olmadığı halde artık pek çok...
Güvenlikte sınır tanınmıyor
Güvenlikte sınır tanınmıyor
Güvenlik dünyanın zengin işadamlarının en çok üzerine düştüğü...
Merhaba
Her hafta bu sayfada en güncel moda haberlerini, son trendleri,...
Üç milyar dolarlık mücevher İstanbul'da
Ham madenin ve işlenmemiş taşın insan yaratıcılığıyla şekillenip ruh...
Lüks içki imparatorluğu Lüks içki imparatorluğu
Dünyanın en bilinen 100 markası listesinde sadece LVMH içkileri üç kez yer...
Bir de 'Türk mutfağı sorunumuz' var
Mutfağımızın uluslararası platformdaki kabulü için en büyük...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.