kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beş yıldızlı hayvan barınağı
Beş yıldızlı hayvan barınağı
"Böyle barınak bulamazsınız"
Kısa... Kısa... Kısa...kısa...

Meral Olcay'ın tam 1700 köpeği var

O bir hayvansever. Asıl mesleği mimarlık ama boş zamanlarında soluğu yöneticiliğini yaptığı hayvan barınağında alıyor. 41 yaşındaki Meral Olcay Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı'nı sıcak bir yuvaya çevirmiş. Olcay herkesi gönüllü aile olmaya çağırıyor.


Beş yıldızlı hayvan barınağı

Fatih Belediyesi ve hayvanseverlerin işbirliğiyle ayakta duran Yedikule Hayvan Barınağı, konforlu ve sevgi dolu ortamıyla görenleri şaşırtıyor.

Hayvan barınağı deyince akla hemen kokudan yanına yaklaşılmayan, pis, bakımsız ve yürekleri burkan manzaralara sahip izbe yerler gelir. Birçoğu ölüm kampına dönüşen barınaklarda hayvanlar küçücük kafeslerde aç, susuz yaşam mücadelesi verir. Bir barınağı ayakta tutmak gerçekten zor olabilir ancak bu işi başarıyla yürütenler de var. Fatih Belediyesi'ne bağlı olarak hizmet veren Yedikule Hayvan Barınağı bunlardan biri. 2001 yılından bu yana hizmet veren barınakta şu anda 1700 köpek yaşamını sürdürüyor. Üstelik hepsi de son derece mutlu görünüyor. Barınaklara tamamen karşı olan hayvanseverlerin bile desteğini alan Yedikule Hayvan Barınağı'nın sırrını merak edip ziyaret ettik. Barınağa ilk gittiğimizde kapıda bekleşen kulağı küpeli köpekler dikkatimizi çekti. Sonradan onların dolaşmaya çıkıp geri dönen barınak sakinleri olduğunu öğrendik. İçeri girdiğimizde manzara pek farklı değildi. Barınak içinde serbestçe dolaşan köpekler, üstümüze atlayarak bütün misafirperverliklerini gösterdiler. Derken barınağın yöneticisi Meral Olcay, peşinde bir grup dört ayaklı dostuyla birlikte çıktı karşımıza.

HER GÜN ZİYARETE AÇIK
Barınağın bugünlere gelmesi için yoğun çaba sarfeden Meral Olcay, aslında Fatih Belediyesi'nde mimar olarak çalışıyor. Barınaktaki başarının sırrı nedir? diye sorduğumuz Olcay şöyle yanıt veriyor: "Burada en önemli şey, yerel yönetim ve hayvanseverlerin işbirliğiyle ortaya çıkan güzel bir örnek olması. Fatih Belediyesi temel ihtiyaçlarımız başta olmak üzere destek veriyor. Ancak herşeyi yerel yönetimden beklemeyeceksiniz. Biz hayvansever isek o zaman elimizi taşın altına koymak zorundayız. Kuruluşundan bu yana buradayım. Hayvan sevgisiyle dolu bir insanın, 'ben artık sıkıldım bırakıyorum' demek gibi bir lüksü yok." Barınağın başarısındaki diğer bir önemli etkenin de haftanın 7 günü ziyarete açık olması olduğunu söylüyor Olcay. 10.30- 15.00 saatleri arasında kapısı herkese açık olan barınakta ziyaretçi hiç eksik olmuyor. Barınaklara ilgi çekmek için hep yeni etkinlikler yapılması gerektiğini dile getiren Meral Olcay, yaratıcılıkta sınır tanımıyor. Örneğin gönüllü annelik sistemi kurmuş. Şu anda 5 gönüllü annelerinin olduğunu söyleyen bu sayıyı arttırmak istediklerini ekliyor: "Buraya gelenlerin ille de yardım getirmesi gerekmiyor. Bir köpeğin başını okşasa bile yeter. Gönüllü annelikte de temizlik yapmalarını beklemiyoruz. Zaten elemanlar var. Sadece sevgi bekliyoruz. Benim sevgiye ayıracak iki tane kolum var. Bu kolların çoğalması lazım." Barınağın ilgi gören uygulamalarından biri de "evlat edinme sistemi". Bu sistemde hasta, yaşlı, muhtaç bir köpeğin hamiliği üstleniliyor. Evlat edinen aileler yaşamını barınakta sürdüren bir hayvanın ilaç ve mama ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra hafta sonları da dolaştırmaya çıkarıyorlar. Şu anda evlat edinilmiş 15 köpek olduğunu söyleyen Olcay, bu sistemle çok sıkı dostluklar kurulduğu görüşünde: "Köpeğe öyle bağlanıyorlar ki, önce evlat edinmeyle başlıyorlar sonra tamamen sahipleniyorlar. Bir aile sırf köpek için bahçeli ev aldı."

AHİRET SORULARI
Yedikule Hayvan Barınağı'ndan bir köpek sahiplenmek de hiç kolay değil. "Ahiret soruları soruyoruz" diyen Olcay, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bakabileceğine emin olmadan kimseye vermiyoruz. Tekrar sokağa atılacaksa niye verelim ki?" Barınağa gelen bir köpek 15 gün müşahedede kalıyor. Sağlık kontrollerinin yanı sıra bu süre içinde köpeği tanımaya çalıştıklarını söylüyor Olcay. Sonrasında da karakterine göre koğuşlara ayrıldıklarını ekliyor: "Kısırlaştırılıyor. Aşısı yapılıyor. Kendine uygun koğuşa gidiyor. Koğuşlarda karakter özelliklerine göre ayırıyoruz köpekleri. Burada 1700 tane hayvan var ve hiç kavga, gürültü yok. Karakteri koğuş içinde yaşamaya uygun değilse dışarıda kulübeye bağlanıyor." Köpeklerin beslenme ihtiyacını hastane, askeriye, okul, fabrika ve otellerden gelen yemek artıklarıyla karşıladıklarını söyleyen Olcay, bir çok firmadan destek aldığını anlatıyor: "Şu anda karma aşı ihtiyacımız var. Kuru mama istiyoruz. Ankara'da bir mama firması var. O firma internet sitemize reklam verdi. Her ay 150 kilo mama gönderiyor. Sonra bir plastik firması her ay veterinere 200 milyonluk borcumuzu ödüyor."
www.yedikulehayvanbarinagi.com

Neslihan Tunç

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Evlere tiyatro servisi
 Beş şanslı çocuk çikolata fabrikasında
 Haftanın Kitapları
 Bafi için bir ev yaptırdılar
 Sıcaklar onları da tehdit ediyor
 Kısa... Kısa...
 Egomun bana Allah'ı unutturması imkansız
 Meksikalı ressam Frida'nın milyon dolarlık portreleri
 Zihin bahçemize bakmazsak orada dikenler oluşur
 Ünlülerin tarikatını terk eden kadın
 Bir efsanenin sonu
 Amerika'nın 'pop star'ı bizimkiler gibi değil
 Ne yapsan olmuyor gülüm
 Köy düğünlerinden Central Park'a
 Dört mevsim üzerinizde kalsın
 Herkes bu markayı İtalyan zannediyor
 Rus etiketi
 Norveçli yazarın kaleminden Selahaddin Eyyubi yorumu
 Sefarad'ın artık vakti geldi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Başka dünyalar ve bizim köy
Güneş bütün kızıllığıyla...
SUNAY AKIN
Devrilen iki kitap
Anadolu'dan Akdeniz'e uzanan bir yol...
ALİ POYRAZOĞLU
Kardelenler açıyor
Geçen hafta Harbiye Açıkhava...
Bildiğiniz Mitterand bu kez çok farklı
Bildiğiniz Mitterand bu kez çok farklı
Bu küçük ama gerçek boyutları büyük film, yakın tarihe damgasını...
Sevginin geldiği yer önemli değil
Sevginin geldiği yer önemli değil
Arjantin Hikayeleri"yle tanıyıp sevdiğimiz Carlos Sorin'in bu filmi,...
Bağbozumunda şarabın tadı başkadır
Şarap firmaları her yıl bağbozumu zamanında bağlarının kapılarını...
ABD askerlerinin yüzükleri Ankara'dan
Amerika'nın öncülüğünde koalisyon güçleri, "Irak'a özgürlük" getirmek...
F1 pilotlarına geleneksel hediye
Ülkemizde geçtiğimiz yıl yapılan Nato Zirvesi'nde dünya liderleri ve eşlerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.