kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

www.turkiye.eu

Sonbaharda AB'de sanal ortamdaki sınırlar da kalkıyor. İnternet adresleri artık ülke kısaltmaları yerine "eu" ile bitecek... Bu imkândan AB'de yatırımı ya da temsilciliği olan Avrupa dışı şirketler de yararlanacak. Böylece birçok Türk şirketi, Türkiye'den önce AB'ye girecek. 3 Ekim'e gelince....

Dün bir yazı okuduk, canımız sıkıldı. Sonra bir haber okuduk, biraz rahatladık...
İlki Alman Sosyal Demokrat Parti'nin önde gelen Türk üyelerinden ve Brüksel kulislerini iyi bilen Ozan Ceyhun'un. Öykü biçiminde kurguladığı hayli karamsar yazısında Ceyhun, 3 Ekim gemisine Fransız denizaltısının bir torpido gönderdiğini anlatıyor ve şöyle diyor: "Gemide şimdi her şey kaptanın ve mürettebatının becerisine kalmış durumda. Becerikliyseler bu torpido ıskalayacak ve gemi yoluna devam edecek. Aksi takdirde, 3 Ekim isimli gemi batma tehlikesiyle karşı karşıya..."
Sıkıntımızı hafifleten haber ise Fransa'dan geldi. Alman Hıristiyan Demokratları'nın lideri ve başbakan adayı Angela Merkel, "Le Monde" gazetesiyle yaptığı söyleşide, "Sizin iktidarınızda Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili tutumu değişebilir mi" sorusuna aynen şu yanıtı verdi:
"Fransa'da Avrupa Anayasası'nın biraz da Türkiye nedeniyle reddedildiğine inanıyorum. Almanya'da da referandum yapılsaydı, aynı durumla karşılaşılacaktı. Romanya ve Bulgaristan'ın AB'ye girmelerinden sonra genişleme şimdilik durmalı. Bugün Avrupa'da Türkiye'nin üyeliği için çoğunluk desteği olmadığını biliyoruz. En doğrusu iki yol öngörülmesi: Üyelik veya imtiyazlı ortaklığın ötesinde bir anlaşma."
Demecin önemi şurada: Bugüne kadar imtiyazlı ortaklıktan başka seçeneği tartışmayan Merkel, ileriye doğru bir adım daha atmış oldu. Üyelikten aşağı ama imtiyazlı ortaklıktan yukarı bir ilişki tanımı getirdi. Hem de ilk seçenek olarak tam üyeliği açıkça telaffuz ederek. Bu da iktidar sorumluluğuna yaklaştıkça tutumunun değişmeye başladığını gösteriyor. 18 Eylül'de seçimi kazanırsa, Gerhard Schröder hükümetinin çizgisine geleceğinden kuşkunuz olmasın.
Zaten Merkel hükümetinde Dışişleri Bakanlığı'nın tek adayı gösterilen Wolfgang Schauble dün bunun mesajını gönderdi bile: "Türkiye ile müzakereler 3 Ekim'de başlasın. En az 10 yıl sürecek müzakerelerde imtiyazlı ortaklığı doğru yol olup olmadığı görülecek..."

Fransa'nın dış ticaret açığı
Almanya'daki yeni iktidar adayının 17 Aralık 2004 Brüksel zirvesinde Türkiye'ye verilen sözün arkasında durması, Fransa'nın canını sıkmış olmalı. Türkiye'ye karşı kendilerini kışkırtan Yunanistan ve Rum yönetiminden bile açık destek alamayan Fransa'nın önünde şimdi iki seçenek var: Ya sessiz sedasız konuyu kapatacak ya da sonuna kadar gidecek. Yani müzakerelerin açılmasını veto edecek!
Tercihini AB üyelerinin Brüksel temsilcilerinin 25 Ağustos randevusunda ve ardından 12 Eylül'de dönem başkanı İngiltere'nin Newport kentinde yapılacak AB Bakanlar Konseyi (dışişleri bakanları) toplantısında göreceğiz.
Ancak bu iki önemli etabı kazasız belasız atlatmak için AB başkentlerine gönderdiği temsilcilerle sessiz diplomasi yürüten hükümete bir konuyu hatırlatmakta yarar görüyoruz:
Türkiye gibi Fransa da dış ticaret açığının hızla büyümesinin tedirginliği içinde. Geçen yılın ilk yarısında sadece 0.6 milyar Euro olan açık bu yıl 11.1 milyar Euro'yu geçti. "Asıl vahimi" deniyor tartışmalarda, "İhracatımız tıkanmak üzere. Yeni pazarlar yaratamıyoruz..."
Türkiye yıllardır Fransa'nın en önemli pazarlardan birini oluşturuyor. 2004'te ihracatımız 3.6 milyar dolar oldu, ithalatımız ise 6.2 milyar dolar. Yani 2.6 milyar dolar açık verdik. Fransa açısından ise o kadar fazlalık.
Şey... Bu ülkeden ithalatımızın çok değil yarısını başka pazarlara kaydırdığımızda, Fransa'nın dış ticaret dengesinde yaratacağı etkiyi düşünün.
Paris'in kulağına biraz kar suyu kaçırmak gerekiyor. Bakalım 3 Ekim gemisine torpil gönderebilecek mi? Haydi, buyursun!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Özgürlük-güvenlik kritik dengesi...   / 18-08-2005
 6 yıl geçti, peki kaç yıl kaldı?   / 17-08-2005
 Şeriat uçurumu eşiğindeki Irak   / 16-08-2005
 İki başucu raporu   / 15-08-2005
 AK Parti'nin 4 yılı   / 14-08-2005
 Sıra muhatap arayışlarında   / 13-08-2005
 PKK'yı IRA gibi bitirmek   / 12-08-2005
 Türk Emniyeti'nin alkışlanacak başarısı   / 11-08-2005
 Güneydoğu'ya Kuzey Irak etkisi   / 10-08-2005
 Anayasa paketi gizli hazırlanmaz   / 09-08-2005
YILMAZ ÖZDİL
Döner...
Claudia Roth, Almanya'daki Türkler'in oyunu...
ÖMER LÜTFİ METE
Üstsüze bakmayan Bakan mı olur?
Üç aylara girdik, ikinci...
FATİH ALTAYLI
İstanbul Formula 1'i hissetmiyor
Bugünden başlayarak...
ERDAL ŞAFAK
www.turkiye.eu
Sonbaharda AB'de sanal ortamdaki sınırlar...
Annenin savaş karşıtı eylemi yayılıyor
Asker oğlunu yitirdiği Irak Savaşı'nı Bush'un çiftliği önünde kamp...
Askerler 'direnişin' son kalesine de girdi
İsrail'in Gazze'den çekilmesine en sert direniş başladı. 1500 aşırı...
YES (Yıldıray-Emre-Selçuk) formülü
YES (Yıldıray-Emre-Selçuk) formülü
Bulgaristan yenilgisi Milli Takım'da moralleri bozmadı. Eylül...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu