kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MS olduğumu doktorlar anlamadı, ben tahmin ettim
MS olduğumu doktorlar anlamadı, ben tahmin ettim
İlk belirti 23 yaşında oldu
MS nedir?

Doktorlarla 'hastayım' diye savaş verdim

Pervin Bulgak'a konmadık teşhis kalmamış. Biyoloji mezunu Buldak, MS olduğunu kendi tahmin etmiş.


MS olduğumu doktorlar anlamadı, ben tahmin ettim

31 yaşındaki Pervin Bulgak'a MS teşhisi koyulana kadar ya göz tansiyonu ya da psikolojik bozukluk olduğu düşünülmüş. Biyoloji eğitimi alan Bulgak hastalığını kendi tahmin etmiş.

Hacettepe Biyoloji bölümü mezunu olan 31 yaşındaki Pervin Bulgak'ın işiyle evi arasında geçen rutin yaşamı geçen yıl mart ayında, sağ gözünde başlayan ağrıyla yön değiştirdi. Her sabah saat 8.30'da kendisine ait güzellik merkezine giden ve akşam en erken 21.00'de evine dönen Bulgak, her geçen gün artan bu ağrıya rağmen ne yoğun iş temposunda bir değişiklik yaptı ne de bir sorun olabileceğinden şüphelendi. Pervin Bulgak'ın ağrı eşiği çok yüksek olduğu ve ilaç kullanıp doktora gitmeyi hiç sevmediği için de sadece gözünün bozulduğunu düşünmeye başladı. Bir özel hastaneye giden Bulgak'ı muayene eden göz doktoru gözünde bir bozukluk olmadığını söyledi. Birkaç yıl önce benzer bir ağrıyla başvurduğu doktorun kortizonlu sprey verdiğini hatırlatan genç kadın, doktordan bu konuda bilgisi olmadığı ve dinlenince geçeceği yanıtını aldı. Doktor ağrının psikolojik olabileceğini de söyledi. Bu yanıt Bulgak'a da mantıklı geldi, çünkü son aylarda işinde çok yoruluyordu. Aradan iki gün geçip ağrıları artınca tekrar aynı doktora gitti: "Doktor beni bir başka arkadaşına yönlendirdi. O doktor da bir ağrı kesici ve göz aspirini verdi. İlaçları aldıktan sonra ertesi gün gözüm bulanıklaşmaya başladı. Eskiden ilaç sektöründe çalıştığım için prospektüsüne baktım. Aslında iki ilacın birlikte kullanmaya uygun olmadığını öğrendim. Doktoru aradım ve 'Prospektüste böyle yazıyor, bende de bulanıklaşma başladı' dedim. Doktor 'Size öyle geliyor, yorgunsunuz' dedi. Ben de o zaman hapları kullanmayı bırakıyorum' dedim.

TEŞHİS KOYULAMADI
Gözü giderek daha fazla bulanıklaşmaya başladı ve sonunda bir gün akşama doğru görmemeye başladı: "Bir arkadaşımı aradım ve aynı hastaneye gittik. 4 göz doktoru beni kontrole aldı. Beni artık ciddiye de almıyorlardı. Teşhis de koyamadılar." Eve giderken artık ayaklarında da hissizlik başlamıştı Bulgak'ın... Son bir ayda ne kadar yorgun olduğunu ve eşinin "Eve gelip hemen uyuyorsun" şikayetlerini hatırladı. Ertesi gün başka bir göz doktorundan randevu alıp retinasına baktırmak istedi, ama o doktor da psikolojik olabileceğini söyledi; "Bu artık kırılma noktasıydı. 'Ben anlatabilir miyim' dedim. Doktora 'lütfen birileri bir şeyi atlıyor, ben anlatmak istiyorum' dedim. İki yıl öncesinden başlayarak anlattım. Doktor tekrar gözümün gerisine baktı, şöyle bir geri çekildi. Ben de hem tıbbi eğitimim olduğu hem de günlerdir düşündüğüm için 'MS olabilir mi acaba' dedim. Doktor beyle göz göze geldik ve "muhtemelen'' dedi. Hemen MR çektirmemi istedi."

PARILDAYAN DİSK GİBİLER
Bulgak, en yakın görüntüleme merkezinde MR çektiriyor; "Zaten bakınca görülüyor. Beyninizde bozuk para büyüklüğünde parlayan, pırıldayan diskler vardı..." Eve gittikten sonra gece MR merkezinden aranır ve MS olduğunun kesinleştiğini öğrenir. Hastalık beyinde sol lobu tuttuğu için sağ göz sinirlerini etkilemiştir. Bu el ve ayaklarda da uyuşma da yapıyordur: "Geceyarısı eşimle bu haberi alınca kala kaldık. Köy çocuğuyum, tereyağ ve sütle büyüdüm, hiç hastalanmam, hiç yakıştıramadım kendime... Eşimle internetin başında sabah saat 6'ya kadar araştırma yaptık. Uyuduğumda artık hastalık hakkında bilmediğim kalmamıştı." Bundan sonra her şey çok hızlı gelişir. Göztepe SSK'da pas adı verilen kortizon tedavisine başlanır. Normalde insanın kilosu kadar mg kortizon alması gerektiğini bilen Bulgak yine de günde bin mg kortizon almayı kabul eder. Beyin omurilik sıvısının alınmasını ise kabul etmez. Bu arada kortizon tedavisi tamamlandıktan iki gün sonra o tarihte MS Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Mefküre Eraksoy'dan randevu alır ve ondan da "Görünen o ki bu MS'' sözlerini duyar. "En çok Mefküre Hanım, eşime bir süre yalnız banyo yapamayacağımı söyledinde üzüldüm. Çünkü birden bire başım dönüp düşebiliyordum. Hayvansal gıdalar yemeyeceğimi, katı yağlardan uzak durmam gerektiğini internetten öğrenmiştim. Güneşe çıkamayacağımı, yorulmamam gerektiğini de... Ama ben çalışmadan duramazdım. Mefküre Hanım 'İşten uzak durun, tatile gidin' deyince bu beni bitirdi. 30 yaşında bir kadın, işi gücü bırak, elini ayağını işten çek... Artık işe yaramadığımı hissettim. Çalışmaktan vazgeçmeyeceğim için ne yapmam gerektiğini sordum. O da 'Yarım bardak suluk enerjin var. Bunu 3 saatte de bitirebilirsin bir günde de' dedi.'' Tedaviden sonra MR sonuçları iyi çıkan ve enerjisinin her geçen gün arttığını hisseden Bulgak, çalışmaktan hiç vazgeçmemiş; "Bazen yorulunca uyuşmalar hissediyorum, ama bana kalırsa bitti gitti. Ben inandım çünkü. Mefküre Hanım'ın kapısından çıktığım gün iyileşeceğim' dedim. Herkes bana acıyarak bakarken ben konuşulmasını bile yasakladım. Ailem hala bilmiyor. Çünkü insanlar daha MS'i duyar duymaz korkuyorlar. Ama ben artık onunla başa çıkmayı öğrendim. Sadece bana kortizonlu hapların verdiği kilolardan kurtulmam lazım."

Figen YANIK

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Marduk bekleniyordu Lila geldi
 Türki ressamlar anavatanda buluştu
 Formula 1'in Türk kızları
 'Bu meslek kadınlara göre değil'
 Akciğer kanseri herkesi tehdit ediyor
 Meme kanserinde ümit veren tedavi
 Tarkan'ın kaslı vücudu şampiyona emanet
 Tatilde nasıl beslenmeliyiz?
 Bu sergiyi gezenler kimono giyiyor
 Süper Kuşlar İzmir'de
 Biletinizi hemen alın
 'Maskeler'i kaçırmayın
 7 gün 7 gece ? nerede ne yapmalı
 Yüzde 70 indirim başladı
 50 yıldır bitmeyen balayı
 Gençlik elden gidiyor
 Geleceğin siyasetçileri
 Muhalif dergi Leman hazine teşviği almış
 Genetik okudu ama korku filmi çekiyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Randevusuna sadık bir bakan
Geçen pazar sabahı saat...
ALİ POYRAZOĞLU
Kurulu düzen hapishanesinden firar
Olduğu yerden uzağa...
FİLİZ AKIN
Mini tur mavi
Çok yakın dostlarımız iki haftalık mavi...
Şarapta misket üzüm farkı
Anavatanı Anadolu olan misket üzümünden yapılan şaraplar dünyanın belli başlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.