kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gözünüzü ekrana bakarak test edin

Miyopiden hipermetropiye, astigmata dek birçok göz rahatsızlığını teşhis etmek aslında çok kolay. Tek yapmanız gereken, evinizde bir süre televizyon izlemek! Uzmanlar, ekrandakileri nasıl gördüğümüzün, göz sağlığımızla ilgili önemli ipuçları verdiğini söylüyor

Acıbadem Hastanesi Göz Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bozkurt Şener, evde kendi kendinize göz muayenesinin nasıl yapılacağına dair sorularımızı yanıtladı:

* Göz kusurlarını evde teşhis etmek mümkün mü?
Oturduğunuz yerden üç metre uzaktaki televizyonun alt yazılarını gözlerinizi kısarak okuyabiliyorsanız, miyopsunuz demektir. Hipermetropi genellikle küçük yaşlarda başlar ve çoğu zaman fark edilmez. Eğer uzun süreli televizyon seyredilmesi durumunda sık sık uykunuz geliyorsa, hipermetropsunuz demektir. Televizyon seyrederken gözlerinizi kısıyor, çizgilerin bazılarını net görürken bazılarını bulanık görüyorsanız ve kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bu, astigmat olduğunuz anlamına gelir.

5-18 YAŞ ARASI ARTIYOR
* Miyopi nedir?
Miyopi, halk arasında 'uzağı net görememe' olarak biliniyor. 5 ile 18 yaş arası artan ciddi bir sorun. Basit miyopi, toplumda yüzde 25 oranında görülüyor ve düzeltmeyle tam görme kazanılır. Ara tip miyopide düzeltme sonucu göz tamamen ya da tamamına yakın şekilde görebiliyor. Bu tip sorunların yüzde 60'ında retinayla ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Yüksek dereceli miyopların yüzde 30'unda göz içi basıncı yüksek seyreder ya da glokom göz tansiyonu gelişme riski vardır.

* Nasıl tedavi edilir?
Miyopi, hafif veya ileri derecede olabilir. Bu kusurun tedavisi için gözlük, kontakt lens, lasik ve cerrahi yöntemlere başvurulur. Miyopi için kullanılan gözlük kalın kenarlı ve camın ortası kalın olduğundan estetik problem de ortaya çıkıyor. Kontakt lens, gözlüğe göre daha avantajlı olmasına rağmen, alerji ve enfeksiyona yol açabiliyor. Lazer ise korneanın yeniden şekillenmesi esasına dayanıyor. İşlemin ardından, hasta ertesi gün normal yaşantısına dönüyor. Bu işlem yeni teknoloji sayesinde ortalama 6 ile 8 dakika sürüyor.

GÖZ TEMBELLİĞİNE YOL AÇAR
* Hipermetropi nedir?
Halk arasında 'yakını görememe' olarak biliniyor. Yaş ilerledikçe uyum yeteneği azaldığı için, yakını ve uzağı görme sorunu baş gösteriyor. Fakat gözde zorlanma olduğundan dolayı, gözün sulanması ve ağrıması gibi birtakım komplikasyonlar da ortaya çıkar. Ağır ve çok ağır hipermetropta ise her yaşta, hem uzak, hem de yakın az görülür. Hipermetroplarda kusur genellikle iki gözde birden oluşur.

* Hipermetropi tedavi edilmezse ne olur?
Bu sorun erken teşhis edilmediği takdirde, 'göz tembelliği' ortaya çıkıyor. Hipermetropinin erken teşhis ve tedavisi, özellikle çocuklarda çok önemli. Çocukların göz numaraları saptanmalı, her iki göz arasında ciddi bir derece farkı varsa, zayıf olduğu bilinen göz, egzersizlerle çalıştırılmalıdır.

* Tedavisi yalnızca gözlük mü?
Hipermetropi tedavisinde de yine gözlük, kontakt lens ve lazer yönteminden yararlanılıyor. Bu kez görüntü arkadan öne toplanmaya çalışıldığı için, kenarları ince, ortası kalın mercek kullanılıyor. Kontakt lensin de aynı özellikleri taşıması gerekiyor. Günümüzde hipermetropinin lazer tedavisindeki başarı oranı yüzde 90'lara kadar yükseldi. Üstelik, artık 6-7 derecedeki ciddi hipermetropiler de rahatlıkla tedavi edilebiliyor. Hipermetropinin tedavisinde de miyopideki kriterler söz konusu. Yaklaşık 10 dakika süren ameliyat işlemi sırasında hasta hiçbir ağrı ve acı hissetmiyor. Sadece gözüne ışığın geldiğini fark ediyor.

ASTİGMAT, GENELDE KALITSAL
* Astigmat nedir?
Gözün kırıcı ortamlarında, özellikle korneada değişik meridyenlerdeki kırılma miktarının aynı olmaması durumuna astigmatizma deniyor. Düzensiz astigmatizma, korneada, keratit, kornea ülseri ya da travmaya bağlı düzensizlikler olur. Astigmada da neden genellikle kalıtsaldır.

* Astigma olup olmadığımızı nasıl anlarız?
Bulanık, çift görme ve gölgeli görme, baş ile göz ağrısı, sık arpacık çıkarmak, kirpik dibi iltihabı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Ağır astigmatı olan hastalar, çevrelerindeki nesneleri çarpık ve bozuk görüyor.

* Gözün haritası nasıl çıkarılıyor?
Yeni yöntemlerle, artık kişiye özel lazer uygulamaları başladı. Her göze özel olarak uygulanan bu yöntemde gözün haritasını çıkartıyoruz ve alet tıpkı parmak izi gibi hastanın gözünü tanıyor. Hastanın bilgilerini lazere yükleyince aynı söylediğiniz gibi alet gözü tanıdığı için yanlış uygulamalara da fırsat vermiyor ve alet kendini kilitliyor. Bunu şöyle de açıklayabiliriz: Doktorun hasta hakkında alete girdiği bilgiler yanlış bile olsa, alet doğru olan noktada gözü yakalıyor ve ona göre lazer vuruşlarını yapıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Zekayı Televizyon Değil Öğretici Oyunlar Geliştirir
 Hafıza Biyonik Bir Cihazdır Sınırlarını Genişlete-bilirsiniz
 Düzenli Egzersiz Ve Klasik Müzik Beyni Gençleştirir
 Beyninizi Dinlendirmek İçin Değişik Hobiler Edinin
 Kolesterolü Düşürmek İstiyorsanız Kilo Verin
 Kendi Kendine Yetme Sanatı
 Damar İltihapları Kalp Krizini Tetikliyor
 Orgazm Olamama Artık Tarihe Karışıyor
 Doktora Danışmadan Tedaviye Karar Vermeyin
 Her Gün Nar Suyu İçin İlaca Elinizi Sürmeyin
 Sık Yapılan Hatalar:
 Sigara İyi Kolesterolü Düşüren En Önemli Faktörlerden Biri...
 Refleksolojiyle Ayaklarınızı Şımartın
 Gözünüzü Ekrana Bakarak Test Edin
Canımızdan daha 'Can'
Canımızdan daha 'Can'
Oyuncu çift Buket Dereoğlu ve Özgür Özgülgün, 'dünyada hiçbir şeyin...
Sahneye dans ederek çıktılar
Sahneye dans ederek çıktılar
Nesrin Topkapı ile Sibel Can Açıkhava'da 5 bin kişinin karşısına dans...
Spears'ın bebeği için tercihi de EMRE NY
Spears'ın bebeği için tercihi de EMRE NY
Ekim ayında doğuracağı bebeği için şimdiden milyarlar...
Kız Kulesi'nde süper parti!
Kız Kulesi'nde süper parti!
Bu hafta İstanbul'un elitleri kelimenin tam anlamıyla Formula...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.