kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sadece 2.2 milyon konut dasklı
Depreme yüzyılda 100 bin kurban
Sadece 2.2 milyon konut dasklı

Sadece 2.2 milyon konut dasklı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, zorunlu deprem sigortası yaptırmamanın cezası olmadığını, ancak olası depremde herhangi bir hasar durumunda bu insanların gidecekleri bir kapı, ellerinde poliçeye bağlı güvenceleri olmayacağını bildirdi.

Serdar, zorunlu deprem sigortası poliçelerinde gelinen ''2.2 milyonluk rakamın az olduğu, sigorta poliçelerinin yeterince ilgi görmediği'' yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine, poliçelerde gelinen sayının azımsanamayacağını, ancak yeterli olmadığını söyledi.


Serdar, yaptığı açıklamada, zorunlu deprem sigortası uygulamasıyla ''devletin artık afet ya da deprem konutu yaptırma yükümlülüğünün ortadan kalktığını'' hatırlatırken, ancak devletin Afyon ve Bingöl depremlerin de olduğu gibi ''özel kanunlar'' çıkararak, bu hasarları karşılamaya çalıştığını ifade etti. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar için herhangi bir ceza bulunmadığına işaret eden Serdar, şöyle devam etti:

''Cezası yok ama deprem olduğunda herhangi bir hasar durumunda insanların gidecekleri bir kapı, ellerinde sigorta poliçesi yok. Devlet yeni bir kanun, özel bir kanun çıkarır mı? Gerçi uygulamalarda hep bugüne kadar hep çıkardı. Ama ya çıkarmazsa, çıkmazsa ne olacak? Ozaman vatandaşlarımız ne yapacak, hasarını nereden karşılayacak? Ama sigorta poliçeleri varsa en azından başvuracakları bir merci, kapı var. Tazminatları ödenmezse bile mahkemeye verecekleri bir yerler var.''

YAPTIRIM KONUSU

Zorunlu deprem sigortası poliçesinin, sadece tapu, elektrik, doğalgaz ve su işlemleri sırasında bulunmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Serdar, bu sigortanın uygulanması noktasında kontrol noktalarının artırılabileceğini söyledi.

Serdar, sigortanın yaptırılması için vatandaşları yönlendirecek, bilgilendirecek ve vatandaşa yardımcı olacak durumlar üretmek gerektiğine işaret etti.

Yaptırım çerçevesinde, sigorta yaptırılmaması halinde ceza uygulanmaması gerektiğini belirten Serdar, şunları söyledi:

''Ama şöyle bir yaptırım olmalı. Devlet kesinlikle depremden sonrabu şekilde yara sarma şeylerine girmemeli. Devlet olarak o vatandaşı depremden sonra güvencesiz bırakırsanız, (ben size konut yapmıyorum, uzun vadeli kredi vermiyorum. Gidin, deprem sigortasını yaptırın) derseniz, o zaman küçük depremlerde ağzı yananlar, ötekileri uyandırmış olacak. O zaman vatandaş hasarla başbaşa kalacağı için sigorta yaptırmak zorunda kalacaktır. Vatandaş bakıyor (nasıl olsa yaptırmazsam devlet bir şeyler yapıyor) diyor ya da hiç aklına gelmiyor.''

BELEDİYE SINIRLARINDA RUHSATLI KONUTLARI KAPSIYOR

Serdar, zorunlu deprem sigortası poliçe sayısının 2.2 milyona ulaştığına dikkati çekerken, ''Marmara Depremi'nden önce Türkiye'de mevcut sigorta poliçe sayısı 500 bin iken bu rakam 2.2 milyona çıkmış.Bu azımsanacak bir rakam değil ama yeterli de değil'' dedi. Zorunlu deprem sigortası kapsamına, sadece belediye sınırları içindeki ruhsatlı konutların girdiğini belirten Serdar, şöyle devam etti:

''Bu şekilde değerlendirildiğinde 2.2 milyon poliçe sayısı, geçmişteki rakamlarla kıyasladığınızda küçümsenecek bir rakam değil. Ama (Türkiye'deki tüm konutlar bu kapsamın içindedir) dediğimiz zaman ve sayıyı kıyasladığımızda rakam küçük. (İstanbul'un yüzde 60-70'i kaçak) deniliyor. (İstanbul'da 3 milyon konut var ve bunun yüzde 60'ı kaçak'' diyelim. Bu 1.8 milyon konut demek, geriye 1.2 milyon konut kalıyor. Bugün İstanbul'da 800 bin poliçe var. 800 bin ile 1.2 milyon rakamı kıyaslandığında düşük bir rakam olur mu? O şekilde dikkate alınması gerekir. Tabii sigortası olmayan da 400 bin konut var.''

MARMARA BÖLGESİNDE İLGİ YÜKSEK

Serdar, Marmara Depremi'nin ardından özellikle bu bölge başta olmak üzere zorunlu deprem sigortası poliçe sayısının arttığını vurgularken, ''en son Bingöl'de yaşanan depremin ardından da bu bölgede sigorta yaptıranların sayısı arttı. Zaten Türkiye genelinde hem depremin hem konutların yoğun olduğu yerlerde poliçe sayısı artmıştır'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 DEHAP bildirgesine soruşturma
 Kılıç'ın iadesi için işlemler sürüyor
 Aktüel 'tebliğci'yi buldu
 Destek bildirisi
 Kayıtlar için koşturmaca
 6 yıldır dinmeyen acı
 Hoca'nın hesabında soygun
 Çocukların kafasına 5'inci kattan koyun düştü
 Polise polis tahliyesi
 Almanya Kılıç'ı iade etmiyor
 Çelik: 20 bin sözleşmeli öğretmen alınacak
 Daş'a yeni TCK sürprizi
YILMAZ ÖZDİL
Mucur...
"Dünyanın en iyi pisti...
ALİ KIRCA
Mucize!
Tarihi, belki insanlık tarihi kadar eskiydi.
ÖMER LÜTFİ METE
Telekom ihalesine dair
Üç gün önce konu edindiğim Türk...
FATİH ALTAYLI
Öcalan kaşınıyor mu?
PKK, Öcalan için ciddi bir "...
ERDAL ŞAFAK
Özgürlük-güvenlik kritik dengesi...
BÖLÜCÜ terörün...
'Bana saldırın'
İsrail'in Gazze'den çekilme planına direniş kızıştı. 60 kişi...
Eylemcilerin ismini FBI'ya ordu verdirmemiş
Ordu istihbarattan Yarbay Shaffer, 11 Eylül saldırılarının lideri...
Berbatov
Berbatov
Milli Takım, Bulgaristan'a karşı Fatih ile öne geçmesine rağmen çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu