kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sunay Akin @ SABAH
 

Maçka yoluna konulan taş!

İki dağın arasına kurulu Maçka, sayfaları açık, elde okunan bir kitap gibi durmaktadır, Trabzon topraklarında... İlçenin ortasından bir sayfa ayracı olarak Maçka Deresi akmaktadır. Derenin geçtiği yerlerden kopardığı taşlar gibi yıllardır birçok insanı terk etti Maçka'yı. Maçka kitabından harfler döküldü, sayfalarındaki yazılar silikleşmeye başladı... Maçkalı, kalemi Ertuğrul Genç'e verdi, en son yapılan yerel seçimlerde. Belediye Başkanı Genç, dürüstlüğü, beyefendiliği ve çalışkanlığıyla kısa sürede sevgilisi oldu halkın. Ülkemizin üniversite mezunu en yüksek ilçelerinden biri olan Maçka'nın yüzünü karanlıktan aydınlığa dönmesi hiç de şaşırtıcı değildi. Genç, ilçenin tarihinde bir ilki gerçekleştirerek kültür ve sanat festivali düzenledi, geçtiğimiz hafta içerisinde. Dünyanın yirmiye aşkın ülkesine, Türkiye'nin sayısız iline, ilçesine davet edilen ben de, böylelikle ilk kez doğduğum topraklara edebiyatçı kimliğimle davet edilmiş oldum.

AİLE FOTOĞRAFI
Sunumumu dinlemeye, izlemeye gelen insanlara sandalye yetmedi, ayakta dinlediler... O da yetmedi, dışarıda kalanlar salonun açık camlarının önlerine yığıldı. Ben ise, aile fotoğraf albümüne bakıyor gibi hissettim kendimi: Çocukluğumdan kalan anılarda takım elbisesi ve dinginliğiyle hep güvenilirlik duygusu veren Metin Amca ve de tiyatroyla uğraşsa başarılı bir oyuncu olacağına kalıbımı basacağım değerli eşi Nursel Abla, lokantasında babamın yemek yediğini duyduğumda sütlaç yemek umuduyla kapısına koştuğum Fazıl Amca, elini öpmeye her gittiğimde "E uşağum, kırayım sana bir yumurta" diye ısrar eden ve her seferinde "Hayır" dememe rağmen kendimi bir sahana kırılan iki yumurtaya ekmek banarken bulduğum Müzeyyen Hala, konuşmaya başladığımda gördüğüm her şey için "Nasi, nasi?" (Nasıl, nasıl?) diye soru sorduğumu anlatan sevgili Nevin Abla, sokağımızın ağabeylerinden Efdal, Erol Abi, kuzenim Coşkun... Ve de onların, daha adını sayamadığım, o gün salonu dolduran nice güzel insanın arasında oturan annem ve babam!.. Sait Topçu da salondaydı. Sahi, siz tanımazsınız onu. Oysa, İspanya'nın Valencia kentinde yaşayan Angeles Cubas Cerdan ise hiç unutamaz Sait Topçu'yu!.. İspanyol kadın, günlerden bir gün bir mektup alır... Zarfı açtığında hem hüzünden hem de sevinçten gözyaşlarına boğulur. Eşi, Blas Aguliar'ın fotoğrafları vardır zarfın içinde... 26 Mayıs 2003 gününün sabahı, kulakları sağır eden bir patlamayla uyanır Galyan Vadisi'ndeki köylüler: Afganistan'dan evlerine dönen İspanyol askerleri taşıyan bir uçak Pilav Dağı'na dalmıştır, kara saplı bir kaşık gibi... Kaza yerine ilk ulaşan Sait Topçu olur. Ne yazık ki, sağ kalan kimsecikler yoktur; 62 İspanyol asker, son nefeslerini Sunay Akın'ın yaz tatillerinde Kızılderilicilik oynadığı bu dağda verir!

TEŞEKKÜR ZİYARETİ
Çavuş Aguliar'ın fotoğraflarını yanmaktan, kaybolmaktan kurtaran Topçu, yanına bir de mektup ekleyerek İspanya'ya gönderir... Sonra, Trabzonspor UEFA Kupası'nda rakip olarak İspanya'nın Villarreal takımıyla eşleşir. Maç yapmak üzere Trabzon'a gelen kafilede Çavuş Aguliar'ın karısı da vardır. Gözü yaşlı kadın Sait Topçu'ya teşekkür etmek için gelmiştir onca yolu! Topçu'ya dünyanın dört bir yanından kutlama mesajları yağarken, Türkiye olimpiyat komitesi de "Şeref Diploması" ile ödüllendirir genç adamı. Sait Topçu'ya verilen ödül çalışma odasındaki Atatürk resminin yanına asılı. Topçu, görev yaptığı yerde köy çocuklarının doğum günlerini kutluyor. Onlara pastalar yaptırıyor, börekler, çörekler ikram ediyor. İşyerinin bahçesini de voleybol sahası yapmış, gençler spor yapsın diye! Çocukları da unutmamış, bir de salıncak kurmuş bahçeye. Sait Topçu ne iş mi yapıyor? O bir imam!.. Türkiye Cumhuriyeti'nin beyni en aydınlık, yüreği en temiz imamlarından biri... Evet, köyümün imamı Sait Topçu da Maçka Kültür ve Sanat Festivali programındaki etkinliğimi izlemek için gelenler arasındaydı!

KOYUNCU ORADAYDI
Günümüzün Evliya Çelebi'si Tayfun Talipoğlu, Maçkalıların yoğun ilgisi ve sevgisine hapsolarak kalış süresini festivalin sonuna kadar uzatmak zorunda kaldı. Ahmet Kayacık'ın fotoğraf sergisi, Salih Hayal'ın dia gösterisi, yerel sanatçıların konserleri derken, festivalin son gecesinde Volkan Konak 15 bin dinleyiciyi birbirinden güzel şarkılarıyla büyüledi. Sanatçının şarkı söylediği sahnenin yanında Kazım Koyuncu'nun dev bir fotoğrafı asılıydı... Ertuğrul Genç, yaşasaydı festivalde konser verecek olan bu güzel insanı unutmamıştı. Başkan Genç, Kazım Koyuncu'nun adına hazırlattığı katılım plaketini de ailesine iletmesi için Volkan Konak'a verdi. Maçka Festivali'ni kaçırdım diye üzülmeyin sakın!.. 1 Ağustos gününden itibaren yeniden yapılıyor!!!... Yalnız, ikinciyi düzenleyen Trabzon Valisi!!!... Vali Hüseyin Yavuzdemir, Maçka Kaymakamı ve Belediye Başkanı'nın el ele vererek hazırladıkları festivali desteklemek yerine, Ali Kemal Aktürk ile birlikte bir festival gerçekleştiriyor. Ali Kemal Aktürk kim mi?.. İnanın ben de pek bilgi sahibi değilim. Sadece Maçkalı olduğunu ve bir yolsuzluk davasıyla yargılandığını biliyorum. Ertuğrul Genç'in davetiyelerinde Kaymakam Hasan Yılmaz ve kendi adı var; valinin adı ise davetiyelerinde Ali Kemal Aktürk ile yan yana!!!.. Birinde devletin kaymakamı ve halkın seçtiği başkanın adını, ötekinde ise devletin valisinin ve bir vatandaşın adını okuyoruz. Davetiyede, Hüseyin Yavuzdemir'in adının altında "Trabzon Valisi", Ali Kemal Aktürk'ün adının altında ise "Aktürk Turizm A.Ş." yazılı!.. Sayın Vali, Sümela Manastırı'nda yapılacak ikinci nüsha festivalin "uluslararası platformda ülkemizin sesini duyurmak ve Trabzon'umuzun tanıtımına katkı sağlamak" amacıyla düzenlendiğini belirtiyor. Sakın ola ki, sanatın değişik dallarından birçok yetkin ismin programda yer aldığını sanmayın. Kimler mi var?.. Açın televizyondaki herhangi bir bol göbekli kadın programını ya da şu sıralar bikinili kadınların çokça görüldüğü televoleleri, işte oralardaki sunucular, popstarlar... "Ünlülerin benzeri Show" da var programda, semah gösterisi de!.. Ey, koca tapınak, tarihi miras, Maçka'nın simgesi Sümela... Ey koca, koskoca kirlenmemiş, tertemiz anıt eser... Sahi, hangisi daha değerli; Sümela mı, sümen altı mı!?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dürüst olalım beyler   / 06-08-2005
 Maçka yoluna konulan taş!   / 30-07-2005
 Cumartesi sineması   / 23-07-2005
 İstanbul uçurtması   / 16-07-2005
 Şiirin gökyüzünde yeni bir yıldız   / 09-07-2005
 Hey gidi Kazım Koyuncu!..   / 02-07-2005
 İkinci çocukluk   / 25-06-2005
 Filleri yutan pireler!..   / 18-06-2005
 Ne dediniz, yoğurt mu?   / 11-06-2005
 Baharı uğurlamak   / 04-06-2005
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Randevusuna sadık bir bakan
Geçen pazar sabahı saat...
ALİ POYRAZOĞLU
Kurulu düzen hapishanesinden firar
Olduğu yerden uzağa...
FİLİZ AKIN
Mini tur mavi
Çok yakın dostlarımız iki haftalık mavi...
Şarapta misket üzüm farkı
Anavatanı Anadolu olan misket üzümünden yapılan şaraplar dünyanın belli başlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.