kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emre Akoz @ SABAH
Fax:
0212 354 36 19
 
Vakumlu yemek
Futbolcu ne zaman suçlanır?
OTOBÜSLERDEKİ CÜMLE

Vakumlu yemek

'Sous vide' tekniği yemek kültürünü değiştiriyor!.

New York Times gazetesinin pazar dergisinde ilginç bir yazı vardı. Batıdaki bazı restoranlarda garsonlar, müşterilerle konuşurken şöyle bir cümle kuruyormuş: "Bu Cryovacklanmış tavuğu beğeneceğinizi umarım."
İngilizce bilseniz dahi bu sözü anlamanız mümkün olmayabilir. Çünkü 'Cryovacklama' ('Cryovacking') yiyecek endüstrisinde kullanılan bir terim. (Paketlenmiş yiyecekler satan 'Cryovac' adlı bir de firma var.)
Cryovacklama için Fransızlar, 'sous vide' ('vakumlu', 'havası alınmış' diye çevrilebilir) tabirini kullanıyor.
'Vakumlu yemek' lafını duyan birçok kişi yüzünü buruşturacaktır: "Taze pişirilmiş bir yemeğin yerini hiçbir sanayi ürünü tutamaz... Hele hele günler önceden hazırlanmış, naylon içindeki bir yemek, hiç!"
İnsanların alışkanlıklarını değiştirmek çok ama çok zordur. Özellikle de yemek alanında! Yemek bir kültürü kültür yapan en önemli ögelerden biridir. Hangi Türk kahvaltıda, Hollanda malı alefortanfoni peynirini, tam yağlı, sert, gözenekli beyaz peynire tercih eder?
Bu doğru ama bilimsel araştırmalar vakumlu yiyecek kavramını ciddi biçimde değiştiriyor. Bir süre sonra evde pişirdiğimizden çok daha lezzetli yemekleri marketten satın alacağız. Tek yapmamız gereken onu tekrar ısıtmak olacak.
Biz şimdi geleneksel usullerle, mesela tencerede kaynatarak yemek pişiriyoruz. Bu arada mutfağın, hatta tüm evin yemek kokması hoşumuza dahi gidiyor. Yemek pişen eve 'yuva' diyoruz.
Halbuki çevrenin yemek kokması aslında yiyeceğin içindeki suyun ve lezzet veren diğer maddelerin havaya karışması demek. Yani: Kaynatarak ya da kızartarak biz aslında yiyeceğin lezzetini ve besin değerini azaltıyoruz.
Peki vakumlu yemek, evdekinden nasıl daha lezzetli olur? İşin sırrı şu: Yiyecek, havası alınmış torbanın içinde, düşük sıcaklıkta ama uzun sürede pişiriliyor.
Bu noktada birçok ayrıntı var. Mesela "Bakteri üremesi nasıl engelleniyor" diye sorabilirsiniz. Bilim bu tip sorunları çözmüş durumda. Ben onları şimdilik geçiyorum
Ancak bu arada çarpıcı bir veri: En lezzetli yumurtanın 64.5 derece sıcaklıkta ve 45 dakikada piştiğini biliyor muydunuz?
Yeni yemek teknikleri sadece sanayide değil restoranlarda da kullanılıyor. Böylece aşçılar yepyeni lezzetler yaratabiliyor ya da eski yiyeceklere yeni biçimler verebiliyor.
Düşünsenize: Ünlü bir aşçının özel yemeğini markette bulabileceksiniz. Hem de restorandakinden çok daha ucuza.
Göreceksiniz: 'Sous vide' tekniği bir süre sonra bizim de mutfaklarımıza girecek. Ve elveda apartmanı kaplayan balık kokusu!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dost acı söyler   / 17-08-2005
 Balık çiftlikleri   / 16-08-2005
 Tuncay'ın tekmesi   / 15-08-2005
 AKM'yi yıkalım mı?   / 12-08-2005
 Şarkılar değişimin sesidir   / 09-08-2005
 Astronot Niyazi   / 08-08-2005
 Demokrat teröristler (!)   / 07-08-2005
 Anne entarili kızları bikinili   / 05-08-2005
 Zekâ testi: Kahraman nedir?   / 02-08-2005
 Palavra bitecek!   / 01-08-2005
EMRE AKÖZ
Vakumlu yemek
'Sous vide' tekniği yemek kültürünü...
MEHMET BARLAS
Okurlar da yazarların yorgunluğunu anlamalıdır
Meslekte...
SAVAŞ AY
Seneler nasıl geçti bir an durup baktım da!..
A...
HINCAL ULUÇ
Formula 1 ile Universiade farkı!..
Şu sıralar ülkemizde...
REHA MUHTAR
Alkol ve araba
Bumin Zafer Genç isimli...
Berbatov
Berbatov
Milli Takım, Bulgaristan'a karşı Fatih ile öne geçmesine rağmen çok...
Hazır değiliz
Hazır değiliz
Terim, "15-20 dakika her şey çok iyiydi ama sonra maçtan koptuk.
CHP'li vekillerden Kürt sorunu sürprizi
1- Genel af çıkarılmalı 2- Öcalan da yararlanmalı 3- DEHAP muhatap...
Mumcu: Sorunun çözülmesi için TBMM toplanmalı
ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, "Kürt sorunu''...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu