kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Öcalan da, sözde hasımları da affedilemez!

Şehit kanı üzerinden siyaset yapanları kınayan Erdoğan'ı dinlerken çarpıcı bir Kur'an sorgusu kulaklarımda yankılandı:
- Neden yapmadıklarınızı söylersiniz?
Fikrimce bu kınayıcı sorgunun açılımı şöyle:
- Neden sözünüzün eri olmuyorsunuz? Neden geçmişte ve bugün yapmadığınız, yapabilecek durumda olmadığınız şeyleri söylüyorsunuz. Siz olsanız aynısını işleyeceğiniz fiillerden ötürü başkalarını neden kınıyorsunuz.
Tabii ki 'şehit kanı üzerinden siyaset' yapmayı kınayan Erdoğan'ın da bir gün aynı noktadan eleştiriye uğraması az ihtimal değildir. Başka pek çok alanda, hemen her iktidarın başına geldiği gibi, muhalefette iken eleştirdiği siyasetlerin aynısını uygulama cilvesi Adalet ve Kalkınma Partisi için de işleyebilir. Nitekim geçmişte sürekli kınadıkları IMF için şimdiki söylem ve tavırları yüz seksen derece ters değil midir? Bir önceki üç partili iktidarı, ekonominin iplerini IMF emrine verdikleri için suçladıkları halde şimdi kendileri bu küresel düzenek ile çok daha hızlı ve sadık bir işbirliği içindeler.
Bunun içindir ki, dilerim Erdoğan bölücü şiddet konusunda istisnai bir örnek teşkil eder ve ' iktidarda iken muhalefete telkin verip sırası gelince kendisi salkımı yutan' olmaz.
Siyasetçilerimizin neredeyse tamamı böyle konularda halkın hafızasının nisyan ile malul oluşuna güvendikleri için ' dün dündür, bugün de bugün' anlayışının değişmesi elbette kolay değil. O bakımdan bölücülük ve şiddet meselesinde daha önemli olan boyut, hiçbir iktidarın ve hiçbir güvenlik kurumunun ' uzun vadeli ve kapsamlı bir çözüm tasarısı' geliştirmemiş bulunmasıdır. Bu yüzden, Erdoğan'ın ' hükümet olarak meseleye vaziyet etme deneyi'ne girişir görünmesini yararlı bulurken, konuyu ' Kürt Sorunu' başlığı altında ele alabileceği yolundaki açıklamasını, -beraberinde ne kadar sağlıklı kayıtlar ve şartlar koyarsa koysun- 'Türkiye'yi ikinci bir ulusla paylaşma tasarısı'na bilerek veya bilmeyerek katkı yapmak saymıştım. Geçtiğimiz cumartesi gecesi TRT'deki 'Ne Yapmalı' programında da bu yaklaşım çerçevesinde değerlendirmelerim oldu. Geçmişten bugüne kadar meseleye ciddi ve köklü bir çözüm tasarısı ile eğilen olmadığını vurguladım. Böyle bir tasarıyı oluşturmak ve geliştirmek için de gerçek, sağlam ve geniş bilgiye ihtiyaç bulunduğunu kaydettim. Bölgede kesin ayrılıkçı olanlarla farklı eğilimdekilerin oranlarını, İmralı'da misafir ettiğimiz örgüt liderine yönelik bağlılık ve hayranlığın ne anlama geldiğini bilmek, bu yönde ruhsal ayrıntıları kavramak, çok yönlü veriler elde etmek gerektiğini belirttim. O arada 'gerekirse hapisteki şahısla dahi görüşülebileceği'ni kaydettim.
Milletin birliği ve ülkenin bütünlüğü açısından şahsımla ilgili hiç kimsenin bir tereddüdü olamayacağı, kaldı ki böyle bir şüphe veya iddia varsa bile umursamayacağım için düşüncelerimi kaygısızca ifade ettim.
Ne var ki, ' şehit anası' Pakize hanım başta olmak üzere izleyen bazı vatandaşlar bu ifadelerimden Öcalan'ın affedilmesini istediğim anlamını çıkarmayı başarabilmişlerdir.
Doğrusu pek şaşırmadım. Her meseleyi siyah-beyazcı kafa ile hainkahraman bağlamında tartışabilen bir toplumda başka türlüsü de beklenemezdi. Siyasi liderlerin bile, yorumcuyu ' ya bizden ya da düşman' diye tasnif ettiği, ' eleştiriyorsan muhakkak hasımsın' diye baktığı bir ülkede her dem hain damgası yemeyi göze alamayan tamamen özgürce, tamamen düşündüğü gibi konuşup yazamaz.
Yine de 'suizan' sahiplerine yardım için minik bir manifesto takdim ediyorum: Öcalan'ın -en azından şimdilik- affedilmesini asla aklımdan geçirmem! Fakaaat, neredeyse Cumhuriyet'le yaşıt ' Türkiye'yi ikinci ulusla paylaşma tasarısı'nın bütün suçlusu olarak sadece Öcalan'ı gören ve gösterenleri de affetmeyeceğim! 80 yıldan beri bu projeye gaflet, dalalet ve ihanetleri ile destek veren ufuksuz, yeteneksiz, yüreksiz, koltuk-perest sivil veya asker sözde sorumluları, sözde milliyetçileri ve sözde ulus devlet yanlılarını da asla affetmeyeceğim! Onların yakasına yapışmayan bir toplumu ve sistemi de asla hazmetmeyeceğim.

NOT:
Türk Telekom'un özelleştirilmesi ile ilgili olarak dün değindiğim iddialar için bürokratik muhatap ve yarı muhatap zevat tarafından arandım. Bilgiler verdiler, yer yer tartıştık, yer yer mutabık kaldık. Ancak meseleyle ilgili araştırmalarım sürdüğü için bir tür şifahi cevap hakkı kullanan bu yetkililerin açıklamalarıyla yakında muhtemelen perşembe günkü yazımdakonuyu tekrar genişçe değerlendirebileceğimi umuyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 KİT pazarına necaset mi yağıyor?   / 15-08-2005
 Bölücülüğe vaziyet etmek (II)   / 12-08-2005
 Bölücülüğe vaziyet etmek (I)   / 11-08-2005
 Telgrafın tellerine kim konacak?   / 09-08-2005
 Düğün dernek ve örnek   / 08-08-2005
 Kapitalizmin 1984'ü (2)   / 05-08-2005
 Kapitalizmin 1984'ü (1)   / 04-08-2005
 Terörün tanımına dair (II)   / 02-08-2005
 Terörün tanımına dair (1)   / 01-08-2005
 Karanlıkta 'Kandil' yerine ıslık   / 29-07-2005
YILMAZ ÖZDİL
Kredi kartı...
Cem Boyner "şoktayız" demiş,...
ALİ KIRCA
Kuşlara dair
Bu yazı tatilden dönen bir köşe yazarının...
ÖMER LÜTFİ METE
Öcalan da, sözde hasımları da affedilemez!
Şehit kanı...
FATİH ALTAYLI
Turist gelir hoş gelir ama eli boş gelir
Türkiye...
ERDAL ŞAFAK
Şeriat uçurumu eşiğindeki Irak
Irak'taki kadın...
'Kardeş Eli' operasyonu son 24 saat
Filistin topraklarından ilk kez çekilme işlemi başlatan İsrail'in...
Federalizm kavgası kilitledi
Irak'ın güneyinde Şiiler'e federalizm yolu açan, petrol gelirlerini...
Düğüm meselesi
Düğüm meselesi
F.Bahçe'de herkes Daum'un Diyarbakırspor maçı sonrası, "Takım içinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu