kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

KİT pazarına necaset mi yağıyor?

Türk Telekom özelleştirmesi ile ilgili olarak, en sağlam hükümeti dahi düşürecek kadar muazzam rakamlarla ifade edilen bir yolsuzluk iddiası var.
Dört gün önce HABER-SEN'in bu yönde suçlamalarını '8SÜTUN' isimli internet sitesinde görüp kurcalamaya başlarken kendi kendime telkinde bulundum:
- Bu iddianın gerçek olması için değil, yalan olması için dua et. Varsa can düşmanın için dahi 'oh, yolsuzluk batağında kirlendiler' duygusuna kapılma!
İnsanın kolayca ' necaset sineği' gibi pislikten beslenir hale gelebildiği bir çağda yergi şehvetinden sakınmak zor!
Kurcalamalarımın sonunda korkunç bir pislikle karşı karşıya bulunduğumuz duygusuna kapılmakla beraber umutla Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın ikna edici yalanlamasını bekliyorum. Böyle bir iddia karşısında susarlarsa, iktidarın intiharın eylemi başlamış demektir. Allah vere de kendileri ile beraber demokrasiyi de havaya uçurmayalar!


İddianın özü şu:
Telekomünikasyon Kurulu, değeri milyarlarca dolar ile ölçülen ve 'Code Division Multıple Access' (CDMA) diye bilinen üçüncü nesil cep telefonu lisans hakkını özelleştirme ihalesinden sadece bir gün önce (!!!) ve mesai saati bittikten bir saat sonra (!!!) ihalesiz ve bedelsiz olarak Türk Telekom'a, dolayısıyla özelleştirme ihalesini kazanan Oger Telekom'a tahsis etti. Oysa Türk Telekom CDMA konusunda üç kere (28 Haziran 2002, 15 Mayıs 2003 ve Aralık 2003) Telekomünikasyon Kurulu'na başvurmuş ama her seferinde bunun lisans alınarak işletilecek bir sistem olduğu gerekçesiyle reddedilmiş.
Aynı Telekomünikasyon Kurulu, Türk Telekom'un satış ihalesinden bir gün önce hem de mesai saatinden sonra, bu son derece değerli imkanı, Telekom'u satın alacak şirkete bedelsiz devretmiş bulunuyor. (Bir rivayete göre de, ihaleye iştirak eden öteki firmalara 'hayır bu hakkı satmıyoruz' dendiği halde!)
Malum, Telekom'un özelleştirilmesi için baskı yapanların temel tezine göre, yakında cep telefonları kablolu telefonu hayatımızdan sileceği için kurum acilen satılmalıydı. 6 milyar dolarlık bir alıcı çıktığına göre de bayram edebilirdik. Acaba gerçekler bu liberal fetva merkezlerini onaylıyor muydu? Bütün maddi varlıklarıyla birlikte gerçek değerinin çok altında satılan Türk Telekom'a, bir de milyarlarca dolar kıymetindeki CDMA hakkı gizlice eklenmişken bunun temiz bir ihale olduğuna kimi inandırabilirsiniz? Erdoğan'a toz kondurmayan babacığım bile bu şartlarda Türk Telekom olayında korkunç bir vurgun yaşandığına hükmetmekten kendini alamaz! (Son dakika duyumu: Başbakan olaydan yeni haberdar olup el koymuş.

CDMA
ne işe yarar?
- Sabit telefonlar sim kartsız ve kablosuz kullanılabilir... 2.4 MB/sn hızla internet erişimi alt yapısını destekler ve 500 kişiye aynı anda bedavaya bas konuş yapma imkanı sunar... Bugünkü ADSL altyapısının yerini alıp çok yüksek hızda bağlantı temin eder... 155 KB/sn WLL sisteminin kırsal alanda destekleyen bir altyapı oluşturur... (Türk Telekom'u alacak olan Oger bu sistemi kurarsa, vatandaş Edirne'deki ev veya iş telefonunu Hakkari'ye götürüp kullanabilir.) Ayrıca santraller açısından muazzam tasarruf getirir. (Büyük bir salon kadar santralde bugün 40 bin abone varken, CDMA sisteminde sadece 80x80 santimlik santralden 2.5 milyon abone hizmet alır.)
Sistem niçin yaygınlaşmadı?
Bu sistem GSM teknolojisinin önünü kesecek nitelikte olduğundan mevcut cep hattı firmaları lobi faaliyeti yaptılar. Özellikle bunların en büyüğü çok gayret gösterdi ve özelleştirme gününe kadar da sistemi devre dışı tutmayı başardı.
CDMA eğer ev ve işyeri sabit telefonları için kurulursa, yeraltı kabloları, direkler ve diğer ayrıntılar ortadan kalkıyor. Türk Telekom'un mevcut altyapısı da bu sistemin ucuza, normalinin dörtte biri maliyetle kurulabilmesine elveriyor. Bu hesaba göre Oger, sadece 500 milyon dolar harcayarak bu sitemi bütün Türkiye'de kurabilir. Bu da demektir ki 500 milyon yatırım ile söz konusu şirket Türkiye'nin tek telekomünikasyon kuruluşu haline gelebilir, fiili tekel oluşturabilir.
İddianın püskülleri de var:
- İşin arkasında, Oger Telekom'da sermayesi olan 'kadife devrim mimarı' Geroge Soros'la birlikte British Telecom ve Telecom İtalia da yer alıyor


Ve nihayet; KİT pazarında 'kime istersem satarım, sana ne' şarkıları söyleyen Unakıtan'ın bu necasetten tufan iddiası için de acilen şakıması beklenmektedir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bölücülüğe vaziyet etmek (II)   / 12-08-2005
 Bölücülüğe vaziyet etmek (I)   / 11-08-2005
 Telgrafın tellerine kim konacak?   / 09-08-2005
 Düğün dernek ve örnek   / 08-08-2005
 Kapitalizmin 1984'ü (2)   / 05-08-2005
 Kapitalizmin 1984'ü (1)   / 04-08-2005
 Terörün tanımına dair (II)   / 02-08-2005
 Terörün tanımına dair (1)   / 01-08-2005
 Karanlıkta 'Kandil' yerine ıslık   / 29-07-2005
 Ağlarda üç gol Kıbrıs'ı sayma   / 28-07-2005
ÖMER LÜTFİ METE
KİT pazarına necaset mi yağıyor?
Türk Telekom...
FATİH ALTAYLI
PKK Alman Meclisi'ne girebilir
Almanya Başbakanı...
MEHMET ALTAN
Son komünistin AB yorumu...
Sol evrensel bir düşüncedir.
ERDAL ŞAFAK
İki başucu raporu
Kürt sorunu madem hepimizin sorunu,...
'Elveda kuzen, donuyoruz'
Larnaka-Atina seferini yapan uçak, 121 kişiyle çakıldı. Bir yolcu,...
Sigara yegâne sebep değil...
En ölümcül kanser türlerinden birisi olan akciğer kanseri, sadece...
Karşınızda Kral ve Prens
Karşınızda Kral ve Prens
Beşiktaş, Denizli'yi 'Tombul Kral' Ailton ve 'Mısır Prensi' Ahmed...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu