kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Milli Piyango Genel Müdürü İhya Balak, başmüfettişin yanlış bir hukuki prosedür uyguladığını, müfettişin amirini görevden alamayacağını söyledi. İddiaların incelenmesi için 5 müfettiş görevlendirdiğini anlatan Balak, gereken işlemin yapılacağını bildirdi.
Talih kuşunu, kendi çalışanları mı yoldu?
Meraklısına 5 trilyonluk umut haftası

Talih Kuşu'nu fena yolmuşlar

Milli Piyango Başmüfettişi Ahmet Öztürk, Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın, devlete ödemesi gereken parayı geciktirerek 30 trilyon haksız kazanç elde ettiğini rapor etti.

Talih kuşunu, kendi çalışanları mı yoldu?

Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın kuruma bilet satışlarından ödemesi gereken paraları faize koyarak, 30 trilyon liralık haksız kazanç elde ettiği iddia edildi.

Dar gelirlinin umudu Milli Piyango, trilyonluk rant iddialarıyla karıştı. Milli Piyango Başmüfettişi Ahmet Öztürk tarafından hazırlanan raporda, kurum personelinin kurduğu ve piyango biletlerinin baş bayisi olan Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın (Mil-Vak), kurumun hesaplarında bulunması gereken paraları kullanarak yaklaşık 30 trilyon liralık haksız kazanç elde ettiği öne sürüldü.

3 AY GECİKMELİ ÖDEDİLER
Milli Piyango İdaresi Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'nda 2 yıllık döneme ilişkin incelemeler sonucu ortaya çıkarılan skandal, kurum çalışanlarının Mil-Vak ile baş bayilik anlaşması imzaladıkları 1987 yılından sonra başladı. Müfettiş raporundaki bilgilere göre, vakıf, sattığı bilet paralarını ödediği ikramiye tutarını düştükten sonra her ay sonunda kuruma ödemesi gerekirken 3 aya varan gecikmelerle parayı elinde tuttu. Yüksek faiz oranlarıyla aylarca nemalandırılan paralar gecikmeli olarak kuruma ödendi, faizi ise vakıf kasasına kondu. Sağlanan haksız kazançla, personele yılbaşı ve dini bayramlarda hediye paketleri dağıtıldı, faizsiz ihtiyaç ve konut kredileri verildi, emekli olanlara da yüksek ikramiyeler ödendi.

ZİMMET VE İRTİKAP İDDİASI
Vakıf ayrıca 11 yıl boyunca kurumun hesabından yüzlerce milyar lirayı "avans" olarak dağıttı. Bu avansların büyük bölümü geri alınamadı. "Avans" sisteminin en fazla piyangoda simge haline gelen Bahçekapı Şubesi'nde işletildiği ve yaklaşık 550 milyar lira avans verilen iki personelden sadece 145 milyar liranın geri alındığı saptandı. Raporda, vakfın, bilet satış bürolarında çalışan personelin maaşlarını kendisi ödemesi gerekirken bu paraların da Milli Piyango İdaresi'ne ödettirildiği de yer aldı. Tamamı Hazine'ye ait olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden, kimsesiz çocuklara kadar pek çok yerde kullanılan paraların Mil-Vak tarafından "zimmetine geçirildiğini ve irtikap edildiğini" ileri süren Başmüfettiş Ahmet Öztürk, kurumun sorumlu yöneticilerinin görevlerini yerine getirmediklerini, müfettişlerin de yaptıkları teftişlerde yapılanlara değinmediklerini bu nedenlerle sorumlu olduklarını savundu. Müfettiş raporunda, Mil-Vak yönetiminde bulunan personelin aynı zamanda Milli Piyango'da daire başkanı, şube başkanı gibi görevlerinde bulunduklarına dikkat çekilerek, "Vakfa kullandırılan idaremiz parasının piyasadaki yüksek faiz oranından elde edilen getirisi, Teftiş Kurulu müfettişleri ile bu idarecilere de hediye paketi, faizsiz ihtiyaç-konut kredisi ve yüksek emeklilik ikramiyesi olarak geri dönmektedir" denildi. Raporda, olanlardan en üst düzeydeki yöneticilerin de "haberi ve gayri resmi onayı" bulunduğu ileri sürüldü. Başmüfettiş Öztürk, kesin olarak saptayamadığı bazı bilgileri de aktarırken, "Sadece şüphe üzerine ifade edilebilir ki, verilen avans ve ay sonlarında ödenmeyen bilet bedellerinin bir kısmının, vakfın yönetiminde bulunan idaremiz personeli ile şube müdürleri ya da yakınları veyahut vakfın büro personeli adına açtırılan hesaplarda, yüksek oranlardaki faizlerden yararlandırılarak şahsi hesaplarına aktarıldığı tahmin edilmektedir" dedi. "Bu konuda çalışmalar başlattığım sırada, Genel Müdür tarafından incelemeyi derhal bırakmam istenmiştir" diyen başmüfettiş, hediye paketleri ve faizsiz kredilerin personelin olanlara karşı çıkmaması sonucu doğurduğunu vurguladı. Engellendiğini savunan Başmüfettiş Öztürk Teftiş Kurulu Başkanı Kadir Akmeşe'ye "Gizli ve ivedi" damgalı bir resmi yazı göndererek, "Zanlı durumundasınız. Görev başında kalmanız resen başlattığım soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engellediğinden ve sakıncalı görüldüğünden görevden uzaklaştırılmış bulunmaktasınız" dedi.

'TEBLİGATA UYMADI'
Görevini terk ederek ilgili tüm işleri Başmüfettiş Savaş Aydın'a devretmesi ve evine yapılacak tebligatlara uyması bildirilen Başkan Akmeşe, "yazının gereğini" yapmayarak görevinden ayrılmadı. Durumu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildiren Öztürk'ün yazısı hakkında takipsizlik kararı verilince mücadeleyi bırakmayan Başmüfettiş bu kez Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulundu.

Osman AYDOĞAN / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Tek hayalim göklerin hakimi bir Türk olmak
 Bağdat'a ilk nota
 Amirim yakalattı ama teknoloji var
 Bekârsan parka giremezsin
 Polis aracını molotofkokteyliyle yaktılar
 Gül'e vatandaş sitemi
 Batman'da 4 kilo A-4
 Anti-mayın asfaltları
 Dinamit sağ elini kopardı
 Düzeltme
ÖMER LÜTFİ METE
KİT pazarına necaset mi yağıyor?
Türk Telekom...
FATİH ALTAYLI
PKK Alman Meclisi'ne girebilir
Almanya Başbakanı...
MEHMET ALTAN
Son komünistin AB yorumu...
Sol evrensel bir düşüncedir.
ERDAL ŞAFAK
İki başucu raporu
Kürt sorunu madem hepimizin sorunu,...
'Elveda kuzen, donuyoruz'
Larnaka-Atina seferini yapan uçak, 121 kişiyle çakıldı. Bir yolcu,...
Sigara yegâne sebep değil...
En ölümcül kanser türlerinden birisi olan akciğer kanseri, sadece...
Karşınızda Kral ve Prens
Karşınızda Kral ve Prens
Beşiktaş, Denizli'yi 'Tombul Kral' Ailton ve 'Mısır Prensi' Ahmed...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu