kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geçtiğimiz aylarda ölen Chirtopher Reeve ve kanserle savaşan eşi Dana Reeve.
Sigara içmeyen kanser olabilir

Newsweek dergisi akciğer kanserinin nedenlerini kapak yaptı: Hiç sigara içmemiş biri de hastalığa yakalanabiliyor. Zehirli gazlar ve asbeste dikkat.

Sigara yegâne sebep değil...

En ölümcül kanser türlerinden birisi olan akciğer kanseri, sadece sigara içenlerde görülmüyor. Zehirli gazlar ve asbest gibi maddeler de hastalığı tetikliyor.

Geçtiğimiz hafta ünlü oyuncu Christopher Reeve'in eşi Dana Reeve'in akciğer kanseri olduğunun basına yansıması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Dana Reeve, akciğer kanserini tetikleyen en önemli unsur olan sigarayı, ömrü boyunca ağzına koymamıştı. Kanser türleri arasında en ölümcüllerinden biri olarak kabul edilen akciğer kanseri bu hafta Amerika'nın saygın haber dergilerinden Newsweek'in sayfalarında geniş yer buldu. Newsweek akciğer kanseri teşhisinin konulmasından sadece bir yıl sonra hastaların yüzde 65'inin hayatını kaybettiğini yazdı. Sadece Amerika'da bu hastalık yüzünden her yıl 160 bin kişinin öldüğünü belirten dergi, hastalarının yüzde 85'inin de 5 yıl içinde hayatını kaybettiğini kaydetti. Son dönemde Amerika'da ve Avrupa'da akciğer hastalığının erken teşhisi, tedavisi ve nedenlerinin tespiti için geniş çalışmalar yapılıyor. Bugüne kadar elde edilen bilgilere göre akciğer kanseri yüzde 87 oranında sigara içenlerde rastlanılıyor. 20 yıl boyunca günde bir paket sigara içen bir kişinin hastalığa yakalanma riski yüzde 50 oranında artıyor.

ERKEN TEŞHİS ÇOK GÜÇ
Sigara içmeyi bırakan bir kişinin 10 yıl sonra sigara içmeye devam eden birine göre hastalığa yakalanma riskiyse yüzde 50 oranında azalıyor. Fakat, sigara kansere yakalanmada tek sebep değil. Aynı Dana Reeve vakasında olduğu gibi ömrü boyunca hiç sigara içmemiş insanlar da akciğer kanserine yakalanıyor. Bunun en büyük sebebi olarak zehirli gazlar görülüyor. Bunlardan en başlıcası, renksiz kokusuz ve tatsız bir gaz olan radon gazı. Radon dışında kanser oluşumunda etkili olan diğer bir etken de asbestve arsenik gibi endüstriyel maddeler... Sinsi bir hastalık olan akciğer kanseri çoğu zaman ileri bir safhaya ulaşmadan fark edilmiyor. Doktorlar normal X-Ray aletlerinde kanserli hücrelerin 2 ya da 3 santimetreye ulaşmadan fark edilmediğini bu yüzden özel bir inceleme yapılmadan genelde hastalığın teşhisinin zor olduğunu belirtiyor. Cincinatti Üniversitesi'nde yapılan son bir araştırma genel olarak akciğer kanserine yakalananlarının 6 numaralı kromozomlarında bir zayıflık teşhis edildiğini ortaya koydu. Bilim adamları şu an daha çok genetik bir test yoluyla hastalığın ortaya çıkarılması üzerine çalışıyor.

TEDAVİSİ ÇOK PAHALI
Hastalığa yakalandıktan sonra kurtulma şansı yok denecek kadar az. Tedavi ise çok pahalı. Hastanın aylık tedavi masrafı 2 bin doları buluyor. Şu an hala geliştirilmekte olan iki ilaçla hastalığın ilerlemesi durdurulmaya çalışılıyor. Bunlardan biri Tarceva. Kanada Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalara göre ilaç kanserli hücrede bulunan EGRF isimli bir proteini bloke ederek hücrenin gelişimini engelliyor. Araştırmaya göre ilacı alan hastalar diğerlerine göre sadece 2 ay daha fazla yaşıyor. Diğer bir ilaç da Iressa... Iressa henüz deneme aşamasında fakat hastalığın önüne geçilmesinde etkili olacağı düşünülüyor. Hastalıktan kurtulan sayısı çok az olduğu için bu hastalığın üstüne eğilen de çok az... AIDS ya da göğüs kanserinden farklı olarak bu hastalıkla karşı karşıya olanlar için para toplayan ya da bu konuda halk eğitimini sağlayan dernek ya da kuruluşlar sadece yerel düzeyde çalışıyor ve çok da etkili değil...

DIŞ HABERLER


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Elveda kuzen, donuyoruz'
 Zayıflamak isteyenlere 5 tüyo
 Bush, savaş karşıtı anneyi "es geçti"
 Anayasa için son günde kilit Sünniler
 İsrail, 6'lı güvenlik çemberiyle çekiliyor
 Bulgaristan'da Türkler'le yeniden
 "İran nükleer bomba üretmiyor" raporu
 200 bin dolara 'okey' dedi
 Kendi kitabını bile okumamış
 'Adım nankör James nankör'
 Affedilmek için servet ödedi
Karşınızda Kral ve Prens
Karşınızda Kral ve Prens
Beşiktaş, Denizli'yi 'Tombul Kral' Ailton ve 'Mısır Prensi' Ahmed...
İki hafta daha verin
İki hafta daha verin
Rıza hoca, "Galibiyet çok güzel ama daha tam hazır değiliz.
Çözüm varsa sunsunlar
Çözüm varsa sunsunlar
AK Parti'nin 4. kuruluş yıldönümünde konuşan Erdoğan, muhalefeti...
Tek hayalim göklerin hakimi bir Türk olmak
O gerçek bir uçuş tutkunu. Küçükken damdan atlayıp bacaklarını...
Bağdat'a ilk nota
Bağdat yönetimine, Irak'tan Türkiye'ye terörist sızmaların önlenmesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu