kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her yaşta öğrenmesi en kolay dil Türkçe
Her yaşta öğrenmesi en kolay dil Türkçe
Yabancı öğrenciler ne diyor?

Avrupalı Türkçe'yi, Türkler Fransızca'yı kolay öğreniyor

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yapısı matematiksel olan Türkçe, en kolay öğrenilen dil. Anadilini en erken öğrenenler de Türk çocukları. Özbekler, Azeriler ve Kazaklar gibi Avrupalılar da Türkçe'yi kolay öğreniyor. Dilbilimci Doç. Dr. Melin Haser ise "Türkler en rahat Farsça ve Fransızca öğrenebilir" diyor.


Her yaşta öğrenmesi en kolay dil Türkçe

Bir araştırmaya göre anadillerini en kolay Türk çocukları öğreniyor. Türklerin zorlanmadığı yabancı diller ise Farsça ve Fransızca.

Hangi dilin ne kadar zor olduğu veya en yetkin şekilde kullanılabildiği uzun yıllardır bilim adamlarının en gözde tartışmalarından biri. Geçtiğimiz hafta Berlin'de yapılan Uluslararası Çocuk Dili Araştırmaları Derneği'nin 10. kongresinde açıklanan bir araştırma ise bu konuda son gelişmeleri ortaya koyuyor. Pek çok kesimin ilgisini uyandıran bu araştırmaya göre anadilini en erken öğrenenler Türk çocukları. Türk çocukların 2-3 yaşlarına geldiklerinde dilbilgisi kurallarına uygun konuşabildiğini söyleyen Alman dilbilimi profesörü Klann Delius, Türkçe'nin şahıs ve zaman belirleyen eklerinin düzenli olduğunu belirtiyor. Bu da lego taşlarının yan yana dizilmesi gibi sistematik ve kolay olduğunu gösteriyor. Türk dilbilimcileri ise yıllardır savundukları bu tezin, sonunda yabancılar tarafından da dile getirilmesiyle çok mutlu. Zaten son zamanlarda Türkçe öğrenmek için gelen yabancıların sayısının artması da bunun göstergesi.

MATEMATİĞİ ÇOK İYİ
Türkçe'nin dünyanın en matematik dillerinden biri olduğunu savunan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, aslında bu yapının 19. yüzyıldan beri bilindiğini söylüyor. Peki ama bir dilin matematik yapısı ne demek? Uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yürüten Sinanoğlu bunu şöyle açıklıyor: "Matematikte ortaya bazı tanımlar konulur. Sonra bunların arasındaki ilişkileri ortaya çıkartılır. Toplamak veya çıkarmak gibi. Bunları kullanarak teoremler ortaya koyulur. Matematik böyle yapılır. Türkçe dilinde de bu sistem var. Sesli harfler ince ve kalınlar olarak iki sınıfa ayrılır. Kural, bir kelimede kalınların veya incelerin birbirini takip etmesidir. Bu teorem gibi belli. Elinizdeki sesli ve sessiz harflere göre Türkçe'de kaç tane kök olabileceğini bulabilirsiniz. Eklenecek takının hangi harflerden oluşacağına dair kurallar var." Bu sisteme bağlı kalarak yeni kullanılmaya başlanan yabancı bir sözcüğün karşılığını türetmek de mümkün. Örneğin Fransızca'dan gelen amblem sözcüğüne karşılık "belirtke", analiz sözcüğüne karşılık "çözümleme" kullanılabilir.

TÜM SESLER VAR
Sinanoğlu, çocukların bu kadar kısa sürede okumayı öğrenmesinin temel nedeni olarak, Türkçe'nin yazıldığı gibi okunan dil olmasını gösteriyor. Bu nedenle de matematiği çok kuvvetli. Askere gidip de iki haftada okuma-yazma öğrenenlerin sırrı da burada. Sinanoğlu, dünyada başka hiçbir dilde bunun mümkün olmadığını dile getiriyor. Dilbilimci Doç. Dr. Melin Haser de yapısal olarak Türkçe'nin kolay öğrenilebilecek bir dil olduğunu savunsa da, çocukların doğru bir şekilde kullanmadıklarını söylüyor. "Türkçe çok sağlam kurallara dayanan bir dil. Çocuklar kadar yetişkinler de kolay öğrenebilir. Bizim İngilizce'yi öğrenmemizdense, onların Türkçe'yi öğrenmesi daha kolay. Çünkü İngilizce belli kuralları olmayan bir dil. Ayrıca Türkçe'de olan sesler hemen her dilde var. Zaten İngilizce'yi en doğru telaffuz eden Türkler'dir." Haser'e göre Türkler'in en kolay öğrenebilecekleri dil, Farsça. Ayrıca Fransızca da kurallı bir dil olduğu için, öğrenmekte sıkıntı çekmeyebiliriz. İngilizce'yi ise belli bir noktaya kadar öğrenmek kolay olsa da, orada yaşamadıkça kalıpları öğrenmek zorlaşıyor. Ankara Üniversitesi Tömer Türkçe Bölüm Başkanı Neslihan Baltacıoğlu, kursa devam eden öğrencilerinin, kendi dillerinden farklı olduğu için Türkçe öğrenirken biraz zorlandıklarını söylüyor. Sondan eklemeli bir dil pek alıştıkları bir durum değil. Ancak Türkçe öğrenmeye başladıktan bir ay sonra sistemi anladıklarında, bu zorlukları aşıyorlar. En çabuk öğrenenler ise Finler, Macarlar, Özbekler, Azeriler, Kazaklar. Türki dilleri konuşan bu kişilerin sorunları, Türkçe'nin temeli kendi dilleriyle aynı olduğu için kendi dillerindeki gibi konuşuyor olmaları. Bu da yanlış yapmalarına sebep oluyor. Baltacıoğlu, en iyi öğrenenlerin Avrupalılar olduğunu söylüyor. Japonlar ve Koreliler de kolay öğrense de, telaffuzları pek başarılı değil.

Ece KOÇAL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sesi şehri adım adım geziyor
 Guatemalalı geline konsolosluk engeli
 Fransızlar'ın gözbebeği
 Hollywood'un ölüm saçan filmi
 Biraz şişmanlık güzellik getirir
 Kansere yakalandılar
 Tecavüz mağduru kadını bir de toplum suçluyor
 Ada sahillerinin sakinleri
 KARABURUN lezzet beldesi gibi
 Kürt sorununa 'politik' cevaplar
 Komşumuz bomba yapıyormuş
 Büyük yarışın hikayesi
 Son padişahın son sadrazamı
 Murdoch hayattayken varisleri birbirine girdi
 İştahı imparatorluk ölçeğinde
 Bir Patricia Cornwell klasiği
 Tom dünyanın en harika erkeği
 Entelektüel Elit'in Elit kahvesi
 Bütün yollar İzmir'e çıktı
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Süs havuzuna girmek yasak
Adı üstünde süs havuzu...
MEHMET ALTAN
Kediler insanı delirtir mi?
Asabi birisiyle karşılaşınca...
REFİK DURBAŞ
Tokat'ın hali, "Kardelen"
Tokat'ta Çekenli iş merkezi...
KAZIM KANAT
Bir kaşıkta 20 mantı olmalı yoksa o kız evde...
Pistteki hız onlara yetmiyor
Pistteki hız onlara yetmiyor
Dünyada en çok kazanan sporcuların başında gelen Formula 1'in...
Denizi olmayan şehri kim sever ki!
Denizi olmayan şehri kim sever ki!
İstanbul kendini sürekli Ankara ile kıyaslar ve üstünlük kurar. Oysa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.