Prestijimizi artıracaklar
Dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiği ve piyasada ''prestij balık'' olarak bilinen lahos balığının üretimi, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Belgin Hoşsu ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Semih Salnur, dünyada sadece Endonezya, Japonya, Hindistan ve İsrail'de üretimi yapılabilen lahos balığını üretmeyi başardı. Önceki denemelerde iki gün içinde ölen balıklar, denenen başarılı yöntemlerle 2 aylık oldu.
Hasat 12 Ay Sonra Alınacak Prof. Dr. Belgin Hoşsu Endonezya'nın Flores Adası'ndaki lahos balığı üretme çiftliklerinde yaptıkları incelemelerden sonra üretime geçtiklerini anlattı. Hoşsu, lahos balığının ticari değerinin yüksek olduğunu da hatırlatarak, "Türkiye artık levrek ve çipura dışında alternatif bir balık çeşidini üretebilecek. Lahos balığı üretimiyle Türkiye'- nin balık ihracatı yüzde 10-20 oranında artacak. Bu balık türlerinden 12 ay içinde hasat alınabilecek" diye konuştu.
|