kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her gün nar suyu için ilaca elinizi sürmeyin
Kolesterol ve yüksek tansiyon ilişkisi
'Bitkisel margarin kullanın'
Sık sorulan sorular

Her gün nar suyu için ilaca elinizi sürmeyin

Kolesterol yüksekliği, enfarktüsten inmeye dek birçok ciddi sağlık sorununa neden olabiliyor. Ölümle sonuçlanabilen bu hastalıklardan korunmanın sanıldığı kadar zor olmadığını belirten uzmanlar, başta nar olmak üzere birçok meyvenin, kolesterolü düşürdüğüne dikkat çekiyor

Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgen Doğan, kolesterolle ilgili soruları yanıtladı:

* Kolesterol yüksekliğinin zararları neler?
Koroner kalp hastalığının oluşmasına neden olur. Bu da beraberinde kalp krizi, yani enfarktüsü getiriyor. İnmeler ortaya çıkabiliyor; beyin damarlarında da tıkanma olabiliyor. Dolaşım hastalıkları belirebiliyor. Kolesterol yüksekliğine bağlı sorunlar ortaya çıktığı zaman geç kalınmış olabilir; bu nedenle kan kolesterol düzeninin belli sınırlarda tutulması gerekir. Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol, yıllar içinde yavaş yavaş damarların duvarlarında birikir. Bu birikim sonucu damarlarda daralma, tıkanma ortaya çıkar. Bu durum, bir su borusunda pisliklerin birikmesine benzetilebilir. Kolesterol hangi damarda birikmişse, o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar. Kolesterol yüksekliğinin belirti ve bulguları, çoğu zaman ani kolesterol yükselmesine bağlı değildir. Uzun süreli kolesterol yüksekliğinin damar duvarında kolesterol birikmesine yol açmasının sonucudur. Yani kolesterolünüz şu andaki değerinin 2-3 katına yükselse ve 3-4 saat aynı kalsa size bir zararı olmaz. Asıl sorun, sizde daha önce uzun süreli kolesterol yüksekliği olmasıdır.

FAZLA KİLOLARA DİKKAT
* Kilo ve kolesterol doğru orantılı mı?
Değil esasında. İkisi değişik kavramlar. Ama şu var: Egzersiz yaparsanız iyi kolesterolü yükseltirsiniz ve egzersiz yapan insanların kiloları düşer. Dolaylı bir ilgi var. Şişman şeker hastası insanlarda trigliseritler yüksek oluyor. Buna metabolik sendrom deniliyor. O açıdan önemli bir ilişkisi var. Çalışmalara baktığınız zaman en önemli şey, hastanın yaşı ve kilosu. Kilo ne kadar yüksek olursa, o insanın kalp, damar, akciğer gibi problemleri yükseliyor. Zayıf insanlar uzun yaşıyor. Çok az kalori harcayarak yaşamlarını idame ettiriyorlar. Doğru beslenerek, kolesterol düzeyini en azından bir miktar düşürmek mümkün. Alabileceğiniz diğer önlemlerin başında kilo vermek ve eğer kullanıyorsanız, kesin olarak sigarayı bırakmak gelir. Doktorunuzun önerdiği bir kolesterol düşürücü ilaç kullanmanız yararlı olabilir. Ancak tüm bu önlemlerin yaşam boyu sürdürülmesi gerektiğini unutmamak gerekir.

* Kolesterol açısından en uygun gıdalar hangileri?
Son dönemde yapılan çalışmalar bazı meyvelerde kolesterol düşürme özelliğinin doğal olarak bulunduğunu gösterdi. Örneğin nar suyu, LDL'nin oksidasyonunu ortadan kaldırıyor. LDL'nin damar çeperine girip oturmasını azaltıyor. İsrail'de yapılan bir çalışma, farelerin nar suyuyla beslendiği zaman damarlarındaki tıkanıklıkların yüzde 44 civarında gerilediğini ortaya koydu. Aynı zamanda nar suyunun, 'ACE' adlı enzimi engelleyici ve tansiyon düşürücü etkileri var. Bu enzimi engelleyen ilaçlar tansiyon tedavisinin temel taşıdır. Aynı mekanizmayla nar suyu da okstrojenlerle ilişkilidir. Belki ilerde meme kanseri tedavisinde de kullanılabilir. Bir buçuk su bardağı nar suyu, günlük olarak ilaç değeri taşıyabilir. Bunu içtiğiniz zaman, kalori probleminiz varsa başka bir yiyecekten feragat etmeniz gerekir. Ben, yemek sonrası tatlıyı kesmenizi öneririm. Kolesterol açısından en uygun gıdalar meyve, sebze, yeşillik, habubat, pirinç ve makarna. Doymuş yağ ve kolesterol bakımından fakir bir diyet seçmeniz gerekir. Kızartmadan artık uzak durun. Kırmızı et yerine beyaz eti tercih edin. Balık ve derisi çıkartılmış kümes hayvanlarını tüketin. Karaciğer, böbrek ve beyin gibi kolesterolü fazla olan etlerden uzak durun. Yüksek tansiyonunuz varsa, tuzu azaltın. Gıdaların yağ ve kalori içeriklerine dikkat etmeyi alışkanlık haline getirin. Yağı azaltılmış peyniri, sütü tercih edin. Diyet peynir, süt kullansanız bile bunları sınırlı miktarda tüketin.

GREYFURT SUYUNUN GÜCÜ
* Kolesterol ve fındık arasında bilimsel bir bağlantı var mı?
Fındığın kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu araştırmalarla ispatlandı. Fındığın iyi kolesterolü yükselttiği, kötü kolesterolü düşürdüğü gözlendi. Ancak fındığın fazla tüketilmesinin kilo alımına neden olduğu da unutulmamalı.

* Greyfurt suyunun kolesterol ilacı gibi etki yaptığı doğru mu?
Greyfurt suyu, kolesterol seviyesini düşüren statin ilaçlarının eksini artırır. Günde çeyrek litre greyfurt suyu içerseniz, günlük statin kullanımınızı çeyreğe indirebilirsiniz. Greyfurt suyunun kötü yanı, amiodaran ve koloft gibi diğer ilaçların yan etkilerini artırmasıdır. Dolayısıyla eğer greyfurt suyu seviyorsanız ne kadar ilaç almanız gerektiğini doktorunuza danışın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kolesterolü Düşürmek İstiyorsanız Kilo Verin
 Kendi Kendine Yetme Sanatı
 Damar İltihapları Kalp Krizini Tetikliyor
 Orgazm Olamama Artık Tarihe Karışıyor
 Doktora Danışmadan Tedaviye Karar Vermeyin
 Her Gün Nar Suyu İçin İlaca Elinizi Sürmeyin
 Sık Yapılan Hatalar:
 Sigara İyi Kolesterolü Düşüren En Önemli Faktörlerden Biri...
 Refleksolojiyle Ayaklarınızı Şımartın
 Gözünüzü Ekrana Bakarak Test Edin
 Gözle İlgili Bildikleriniz Yanlış Olabilir!
 Basit Bir Göz Muayenesiyle Her Hastalık Teşhis Edilebilir
 'tek Gözünde Kayma Olan Bebekleri Doktora Götürün
 Kataraktın İlaçla Tedavisi Yok, Tek Çözüm Ameliyat
'Soyunmak ve sevişmek beni rahatsız etmiyor'
'Soyunmak ve sevişmek beni rahatsız etmiyor'
Eylül ayında yönetmenliğini Mustafa Altıoklar'ın üstlendiği 'Banyo'...
Yemeklerde Jolie tatlılarda Pitt
Yemeklerde Jolie tatlılarda Pitt
Parkorman'da bulunan Hot Club mönüsünde Holywood yıldızlarının ismini...
İşte 2005'in plaj modası
İşte 2005'in plaj modası
Yoksa siz hâlâ tatile gitmediniz mi? Bavulunuza neler koymanız...
Ünlüler huzuru namazda buldu
Ünlüler huzuru namazda buldu
Beş vakit namaz kılan, Umre ve hacca giden ünlülerin sayısı artıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.