kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'de ilk Lahos

Dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiği ve piyasada ''prestij balık'' olarak bilinen lahos balığının üretimi, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Belgin Hoşsu ve su ürünleri yüksek mühendisi Semih Salnur, dünyada sadece Endonezya, Japonya, Hindistan ve İsrail'de üretimi yapılabilen lahos balığını üretmeyi başardı.

Önceki denemelerde 2 gün sonra ölen balıklar, denenen başarılı yöntemlerle 2 aylık oldu. Ege Üniversitesi (EÜ)
Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Belgin Hoşsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 tür lahos balığı bulunduğunu, Ege ve Akdeniz sularında bu balığın beyaz türünün yaşadığını söyledi.

Endonezya'nın Flores Adası'ndaki lahos balığı üretme çiftliklerindeki kuluçkahanelerde 15 gün incelemede bulunduklarını belirten Hoşsu, buradan elde ettikleri bilgilerle Türkiye'deki ilk lahos balıklarını üretmeye başladıklarını bildirdi. Hoşsu, lahos balıklarının şu anda Bodrum'daki büyük bir balık çiftliğinde üretildiğini ifade etti.

Önceki uygulamalarda balıkların 2 gün sonra öldüğünü dile getiren Hoşsu, ''Balıkların kritik dönemini atlattık. Şu anda 2 aylıklar'' dedi.

TİCARİ DEĞERİ YÜKSEK

Hoşsu, Türkiye'deki balık çiftliklerinde levrek, çipura gibi balıkların yetiştirildiğini, bu balıklara alternatif olarak yetiştirilecek lahos balığının ticari değerinin yüksek olduğunu kaydetti.

Mart ayında bu balıkların 35 milyon liradan satıldığına dikkat çeken Hoşsu, ''Türkiye artık alternatif bir balık çeşidini üretebilecek. Lahos balığı üretimiyle Türkiye'nin balık ihracatı yüzde10-20 oranında artacak'' diye konuştu.Hoşsu, şunları söyledi:

''Bu balık türlerinden 12 ay içinde hasat alınabilecek. Et kalitesi, lezzeti tartışılmaz. Özellikle Avrupa'dan talibi çok fazla. Kısa zamanda hasada gelip pazara sunulması açısından avantajlı bir tür. Çipura bir yılda 400 gram olurken bu balık aynı periyotta 500 grama ulaşıyor. İnsan eliyle Türkiye'de ilk kez üretiliyor. İsrail ilelahos balığının üretilmesi konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyoruz.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Diyarbakır buluşması
 Sıralama turundan önce tanıtım turu
 Mehmetçiğin büyük jesti
 Okullarda artık felsefeye yer yok
 Vakıf malları için kavga
 Şehit Güler'e hüzünlü tören
 Tazminat isteyen köylü dua aldı
 Bakteri mi zehir mi?
 Vesikalar siliniyor
 İki ailenin 'selam' kavgasında 14 yaralı
 Hatalı kan verildi iddiası
 Bay Bıyık Beyrut'ta köşe oldu
 Türk büyücü avı
 Dönerde rekor
YILMAZ ÖZDİL
Nabza göre şiir...
Başbakan geldi. Kimse gelmedi.
FATİH ALTAYLI
Nabza göre şiir
Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'a yaptığı...
MEHMET ALTAN
Terörden mi yanasın demokratikleşme-den mi?
Türkiye'nin...
ERDAL ŞAFAK
Sıra muhatap arayışlarında
Başbakan Erdoğan'ın geziyi...
Savaş çanları çalıyor
İran'ın nükleer çalışmalarına yeniden başlaması üzerine, BM eylüle...
Saddam ilk dava sonrası idam edilebilir
Saddam Hüseyin'i davada Iraklı tek bir avukat savunucak Irak'ın...
Karanlıktan çıkış
Karanlıktan çıkış
Ankaragücü deplasmanında bir net penaltısı verilmeyen, Necati ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu