kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bütün yollar İzmir'e çıktı
Bütün yollar İzmir'e çıktı
Sosyal hayatı da canlandırıyor

İzmir'e yedi bin sporcu geliyor

İzmir, 23. Universiade 2005 Dünya Üniversite Oyunları'yla renkleniyor. 11-21 Ağustos tarihleri arasındaki organizasyona 145 ülkeden 7 bine yakın sporcu katılacak. Oyunlarda 15 bin gönüllü görev alacak.


Bütün yollar İzmir'e çıktı

İzmir, olimpiyatların küçük kardeşi sayılan 23. Universiade 2005 Dünya Üniversite Oyunları'na hazır. Perşembe günü başlayacak oyunlarda 145 ülkeden 7 bin sporcu kazanmak için yarışacak.

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Dünya Üniversite Oyunları'nın 23'üncüsü 11 Ağustos Perşembe günü İzmir'de start alacak. Saat 19.30'da Atatürk Stadı'nda yapılacak 23. Universiade 2005'in açılışında "Güneşin doğduğu yer Anadolu" adlı dev bir gösteri yapılacak. Genel müzik direktörlüğünü Mercan Dede'nin üstlendiği gösterinin müzikleri özel olarak yazıldı. Universiade 2005, Türk spor tarihinin en büyük organizasyonu olacak. 1971'de 6'ncı Akdeniz oyunlarına ev sahipliği yapan İzmir, 34 yıl sonra bu kez olimpiyatların küçük kardeşi sayılan üniversite oyunlarını düzenlemenin gururunu ve mutluluğunu yaşayacak. 11-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak dev organizasyona, 145 ülkeden rekor düzeyde, 7 bine yakın sporcu katılacak. Sporcular 14 dalda madalya için yarışacak. Müsabakalar 10 gün boyunca 150 ülkenin televizyon kanallarında naklen yayınlanacak. Bu sayede Türkiye'nin ve İzmir'in reklamı da yapılmış olacak. Üniversite oyunları sayesinde Türk spor tarihinin en büyük tesis hamlesi de yapılmış oldu. Yeni tesislerle İzmir adeta "Olimpiyat kenti" haline geldi. Bu dev organizasyonu düzenlemek için yapılan tesisler, Türkiye'ye 320 trilyon liraya mal oldu. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü 80 trilyon, İzmir Büyükşehir Belediyesi 100 trilyon, Özel İdare de 20 trilyon lira harcadı.

934 KONUT YAPILDI
Üniversite oyunlarına gelen her sporcudan Oyunlar Köyü'ndeki konaklamalarının bedeli olarak, günlük 45 dolar alınacak. Takım sporlarında her kafile, kayıt için 5 bin dolar ödeyecek. 18-27 yaş grupları arasında düzenlenen Universiade 2005'te sporcular Uzundere'deki Oyunlar Köyü'nde kalacak. 350 bin metrekare üzerine kurulan köydeki 64 blokta, genişliği 100 ile 210 metrekare arasında değişen 6 tipte 934 konut bulunuyor. Ancak bu konutlar 5 bin 500 sporcuya göre hazırlanmıştı. Sporcu sayısı 7 bine çıkıp yöneticileriyle birlikte 9 bin 500'e ulaşınca, bin 500 yatak ranzaya dönüştürüldü. Oyunlar Köyü'nde sporcuların rahat edebilmesi için her türlü konfor düşünüldü. Köyde 5 ayrı din merkezi, banka, bankamatik, posta servisi, fotoğrafhane, alışveriş merkezi, kuaför, güzellik salonu, çamaşırhane, sauna gibi birimler bulunuyor. Ayrıca poliklinik, fizik tedavi rehabilitasyon ünitesi, doping kontrol merkezi ve en önemlisi acil servis, sporculara günün her saatinde hizmet sunacak. Köyün en görkemli bölümünü, 4 bin metrekare üzerine kurulan portatif yemekhane oluşturuyor. Fransa'dan 11 TIR'la getirilen çadırda, sporcuların sıcaktan etkilenmemesi için klimalar da bulunuyor. Dev yemekhanede her gün 80 çeşit yemek çıkacak. Yemekhanede aynı anda 2 bin 500 sporcu yemek yiyebilecek. Sporcular 3 ana öğün dışında "Lunchbox" ta 24 saat yemekhaneden faydalanacak. Etkinliklerde 3 bini resmi, 15 bini gönüllü çalışan hizmet verecek. Oyunlar süresince, tüm katılımcılara Türk, Avrupa, Asya, vejetaryen ve Kosher (Musevi) olmak üzere beş değişik mutfaktan açık büfe yemek servisi yapılacak.

MÜSABAKALAR 61 TESİSTE
11 Ağustos'tan itibaren tüm dünyanın gözünün çevrileceği İzmir'de, 61 tesis oyunlar için kullanılacak. 3 bölge ise dev organizasyonun kalbi olacak. Üniversite oyunlarının maskotu "Efe" adı verilen İzmir'in simgesi "Yalı Çapkını" kuşu olacak. Üniversite oyunlarının tanıtım reklamları için 2 milyon dolar harcandı. Televizyonlarda ve gazetelerde yer alan tanıtımları Ahmet Gülüm'ün şirketi Sportsnet hazırladı. "Dünya Ege mavisinde buluşuyor" sloganıyla hazırlanan reklam tanıtımları Depo Film tarafından hayata geçirildi. Müziklerini Ömer Ahunbay'ın yaptığı reklamları Ömer Faruk Sorak yönetti. Sporda özellikle futbolda son yıllarda gerileme dönemine giren İzmir, üniversite oyunları sayesinde yeniden hayata dönecek. Bu yüzden İzmirlilerin oyunlara sahip çıkmasının bir görev olduğuna inanıyorum. Oyunların açılış törenlerinden kapanışa kadar yaşanacak 11 günde, İzmirliler tribünleri doldurmalıdır. Kendilerine altın tepside sunulan bu fırsatı tepmemeliler. Çünkü tesis konusunda Türkiye'nin en zengin kenti haline gelen İzmir, üniversite oyunlarından eğer yüzünün akıyla çıkarsa ülke olarak özlemi çekilen olimpiyatları da düzenleme şansını yakalayabilir.

1.
Açılıştan önce çok sayıda prova yapıldı.
2. Müsabakalar için yeni tesisler inşa edildi.
3. Oyunlarda 15 bin gönüllü görev alacak.
4. Yemekhanede her gün 80 çeşit yemek çıkacak.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Son padişahın son sadrazamı
 Murdoch hayattayken varisleri birbirine girdi
 İştahı imparatorluk ölçeğinde
 Bir Patricia Cornwell klasiği
 Tom dünyanın en harika erkeği
 Entelektüel Elit'in Elit kahvesi
 Her yaşta öğrenmesi en kolay dil Türkçe
 Beşiktaşlılar trafiğe girmeden sahile inecek
 Dersimiz 'Nasıl kondom takılır?'
 Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
 VIP konuklar imambayıldı yiyecek
 Osmanlı'nın şehri yeganesi İstanbul
 Efsane yaratan Türk bürokratlar
 Yazarların 3. Dünya Savaşı
 Dünya turizminin gözdeleri Roma, Floransa, İstanbul!
 Bir tuğla da siz koyun
 Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak
 Çeşme'nin fiyatları Mikonos'u solladı
 Ev hapsi biter bitmez servetini katlayacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ailesine düşkün diyorlar ama sevgilisine ne...
MEHMET ALTAN
Evrende kaç güneş var?
Bilim dallarının da kendi...
REFİK DURBAŞ
Adı Suha Arın soyadı belgesel
MTV Film Televizyon Video...
KAZIM KANAT
Başkandan Sezen'e jest!
Galiba 30 yıl geçti! Arkadaşım...
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Yunanlılar adalarını bir güneş imparatorluğunun mekanları haline...
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Süper Lig'in büyük kulüpleri, taraftarın her türlü ihtiyacına yönelik...
Pirinç, yosun ve çiğ balık
İçinde hiç yağ olmayan ve bir lokmada yutulan suşi yaz için ideal bir tercih.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.