kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

PKK'yı IRA gibi bitirmek

Başbakan Erdoğan'ın bugün Diyarbakır'da işi hiç kolay değil... Çünkü herkes ondan bir "mesaj" bekliyor. Ancak, herkesin duymak istediği mesaj farklı... Bizce Erdoğan'ın aydınlarla görüşmede çizdiği çerçeve kamuoyunun geniş kesiminin desteğini alabilir: Demokratik açılımlar için önce terör bitmeli....

Başbakan Erdoğan, aydınlarla yaptığı görüşmede PKK terörünü kastederek, "İnşallah bizde de bu sorun İrlanda'da olduğu gibi biter" dedi.
Aslında Türkiye bu konuda en büyük fırsatlardan birini geçen ay, tarih vermemiz gerekirse, 6 Temmuz'da yakaladı. Ancak değerlendiremedi.
İngiltere ve Kuzey İrlanda'da IRA taban desteğini yitirdiği için silah bırakmak zorunda kaldı. Halkın IRA'dan sırt çevirmesine ise, örgütün bir faili meçhul cinayeti neden oldu.
Bu yıl başlarında Robert McCartney adlı Kuzey İrlandalı bir Katolik, bir IRA üyesi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Hem de 70 kişinin gözü önünde. Görgü tanıklarının hiçbiri polise bilgi vermeye yanaşmadı. IRA dehşeti ve baskısı yüzünden.
Ancak hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir şey oldu; McCartney'in beş kız kardeşi "IRA'nın katillerinden korkmuyoruz" diyerek meydan okudu. Bu çıkış olağanüstü etki yarattı. IRA kadınları susturmak için "kan bedeli" teklif etti, daha ileri gidip "Katili size teslim edelim, aynı şekilde öldürün" dedi.
Sonra bir kamuoyu araştırması yapıldı. Sonuç: Kuzey İrlandalı Katolikler'in yüzde 80'i IRA'nın silah bırakmasını istedi, yüzde 75'i ise örgütün dağıtılmasını.
İşte bu toplumsal baskı sonucu IRA geçen ay sonunda silah bıraktığını açıkladı.
6 Temmuz'da da Diyarbakır'da Öcalan muhalifi bir Kürt aydını, Hikmet Fidan, PKK militanlarınca öldürüldü. Örgüt belki de ilk kez suçüstü yakalanmıştı. Kürt aydınlar ayaklandılar, bildiriler yayınladılar. Hâlâ birçok Kürt sitesinde imza kampanyaları yürütülüyor, tıpkı İrlandalı 5 kız kardeş gibi "Korkmuyoruz" mesajları veriliyor. Öcalan bile cinayeti örgütün işlediğini kabullendi, geçen hafta İmralı'dan kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla "Hikmet Fidan öldürülmemeliydi" eleştirisi gönderdi.

Alacakaranlık
figürleri
Bu cinayetin faili ya da failleri yakalanabilseydi, PKK tam anlamıyla köşeye sıkıştırılmış, taban desteğine ağır bir darbe indirilmiş olacaktı. Ve kimbilir, tıpkı IRA gibi çözülme süreci başlayacaktı.
Bakın o zaman alacakaranlık kuşağında dolaşıp duran DEHAP'tan, Leyla Zana ve arkadaşlarına, Osman Baydemir'den Feleknaz Uca'ya kadar uzanan o malum çevreler, "İki tarafa da eşit mesafede" olabilirler miydi? Gezi öncesi böyle ikircikli, hatta ikiyüzlü demeçler verebilirler miydi? "Silahlı militanlarıma dokunma, üslendikleri yerlerden uzak dur" anlamına gelen "Operasyonlar da dursun" çağrıları yapabilirler miydi?
Bizce Erdoğan, Güneydoğu halkının hâlâ ciddi bir bölümünü tutsak alan örgüt korkusu perdesinin yırtılabilmesi için, bugün Diyarbakır'da yapacağı konuşmada bu konuya mutlaka değinmeli. Çünkü ancak özgür insanlar, demokratik haklarını kullanabilirler.
Başbakan'dan beklenen mesajlara gelince...
Elbette demokrasi şemsiyesinin genişletilmesinden söz edecek. Terörle mücadelenin daha çok demokrasi sürecini etkilemeyeceği güvencesi verecek.
Tabii geçen yıl Meclis'te kabul edilen Ulusal Program'da yer alan Güneydoğu'yla ilgili taahhütleri hatırlatacak. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının azaltılması, Bölgesel Kalkınma Ajansı Kurulması gibi...
Bu soylu amaçların yanı sıra bölge halkının küçük ama günlük yaşamlarını zehir eden ayrıntıları da ihmal etmemesinde yarar var: Terör mağdurlarının tazminatlarının geciktirilmemesi, evlerinden edilenlere konut ya da kira yardımının tüm mağdurları kapsaması, yeşil kart dağıtımında ayrımcılık şikâyetlerinin ortadan kaldırılması gibi.
Erdoğan'a bugün Diyarbakır'da, Diyarbakırspor'a da yarın Kadıköy'de başarılar diliyoruz...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türk Emniyeti'nin alkışlanacak başarısı   / 11-08-2005
 Güneydoğu'ya Kuzey Irak etkisi   / 10-08-2005
 Anayasa paketi gizli hazırlanmaz   / 09-08-2005
 İşsiz reisler ve yüzde 10 barajı   / 08-08-2005
 AB-İran krizinin Türkiye'ye etkisi   / 07-08-2005
 Tehlikeli sessizlik   / 06-08-2005
 Diplomatik poker   / 05-08-2005
 Yamani düğünde piyasa panikte   / 04-08-2005
 Dışişleri inanamıyor   / 03-08-2005
 Kral öldü yaşasın kral   / 02-08-2005
YILMAZ ÖZDİL
Ev alma komşu al
"Komşuluk öldü" derdik.
ÖMER LÜTFİ METE
Bölücülüğe vaziyet etmek (II)
Kurum veya birey olarak...
FATİH ALTAYLI
Bu iş Kıbrıs'a dönmesin
Başbakan "Kronikleşmiş"...
ERDAL ŞAFAK
PKK'yı IRA gibi bitirmek
Başbakan Erdoğan'ın bugün...
Fransa, veto kıskacına aldı
Fransa, Türkiye konusunda Rumlar'a müzakereleri "veto edin" baskısı...
"İmajı çizilmesin" diye Blair'i reddetti
İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ünlü İngiliz şarkıcıları konutunda...
Vaduz'un bittiği an
Vaduz'un bittiği an
Beşiktaş, UEFA Kupası 2. ön eleme turu ilk maçında Vaduz'u Okan'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu