kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Entelektüel Elit'in Elit kahvesi
Entelektüel Elit'in Elit kahvesi


Küçük bir dükkandan başka bir şey değildir Elit. Basma perdeler onu sokaktan ayırırsa da bunlar gündüzleri açık durur. Çay yirmi kuruşa içilir. Bezikte yenilirse 30 kuruşa da kıyılır.

Farkında mısınız, İstanbul'da "kahve kahvehane çerçevesi" nerede ise her elli yılda yeniden yazılıyor. Bu da sosyologlarımız için şahane bir malzeme olmalı. Şöyle bir hatırlayalım. Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti kahve ile ilk tanıştığından beri, kahvehaneler önce "her cins keyif düşkünlerinin buluştukları kulüpler" iken sonra "muhalif fikir odakları" haline dönüşmeye yüz tutmadı mı? Cumhuriyet İstanbul'unun çarpık kentleşme ile altüst olmuş nüfus ve kentsel yapısı ise kahve ve kahvehaneleri bir çeşit aylaklar ocağı olarak tarif etti. Derken özellikle son on yılın marifeti, yeni ve yeniden kahve ve kahvehane çerçeveleri çatıldı. Bakın, şöyle bir İstanbul turu atalım, kaç çeşit kahvehane oluştu göreceksiniz: Kaç çeşit İstanbul varsa, o kadar çeşit! Başlıcalarını bir sayalım. Önce şu işi, gücü olmayanların müdavimi oldukları kahvehaneler. Bunların da alt sınıfları var mıdır? Her semtte mevcut emekli kahvesi, Tophane ya da Saksı Sokak'taki amele kahvesi, kimbilir belki de cemaatlerin politik aidiyetlerinin oluşturduğu kahvehaneler bile bu fasıldan olmak gerekir. Sonra öğrenci nüfusunun takip ettiği kahvehaneler de var. Bunların içinde her üniversitenin yakınında daha çok o okulun öğrencilerini yakalayanlar olduğu gibi, bir de Salı Pazarı gibi tematik olarak genişleyenler var. Salı Pazarı'nın "nargile kahveleri" bu türün belki de en çarpıcı olanı. Bunların müşterisi her ne kadar öğrenciler ise de yine de sair meraklıları mevcud. Gelelim uluslararası zincirlere. Örneğin Gloria Jean's ya da Starbucks. Bu türün ilk akla gelenleri. Bütün dünyada bir firma kültürü şemsiyesi oluşturan bu kahveler şimdi bizde aktifler. Anladığım kadarı ile ekonomik olarak da çok başarılılar. İlk önceleri kahve konusunda Türk halkının tutucu davranabileceğini düşünenleri de yanılttılar. Bütün dünyada olduğu gibi, küresel iletişimin etkisi altındaki sosyal grupların bu kahvehane kategorisinin müdavimi olmaları aslında doğal.

300 ADETLİK KİTAP
Bir de, nüfusun küçük bir bölümüne hitap eden fakat kentsel kültür açısından vitrinde duran gözde adresler sınıfı var. Yani şehrin belirli merkezlerinde, örneğin ilk akla gelenler Nişantaşı, Teşvikiye ya da Cihangir, Beyoğlu eksenine yerleşmiş kahvehaneler. Söylemeye gerek var mı bilemiyorum. Elbette bunların isimleri kahvehane değil. Onlara cafe denilmek daha uygun bulunuyor! Kendi içlerinde hem yer aldıkları semt ve adresin, hem de edindikleri müdavimlerin nevine göre çeşitlenen kahvehaneler içlerinde Abdi İpekçi Caddesi üzerindekiler gibi alışverişe ya da piyasaya çıkanların favorileri var. Teşvikiye Camii köşesine yerleşenler gibi karma cemaati ile semt kahvesi gibi duranlar var. Ya da Cihangir'deki Leyla gibi entelektüel bir cemaat ile onların etrafındaki halelerden müdavimleri olanlar var. İşte özellikle bu sonuncusu, Leyla, için malum mahfellerdeki ümitler büyük. Onu, elli altmış yıl öncesinin şair ve yazarların dergahı gibi olan Baylan ya da Markiz'in yolunda görenler mevcut. Geçenlerde, beni İstanbul'da olup biten, fakat bilmediğim, duymadığım her şeyden haberdar eden Bülent Erkmen vasıtası ile yeni bir şey öğrendim. Cihangir'de mukim Leyla, yıldönümü kutlamak üzere bir "kitapçık" yayınlamış. Tasarımını Erkmen'in yaptığı "Elit Kahvesi Salah Birsel" gerçekten bu tarz inceliklere düşkünleri zevkten dört köşe edecek bir fikir. 300 adet basmışlar. Sadık müşterilere takdim olunmak üzere. Salah Birsel'in ziynet gibi işlediği öyküsünü eminim herkes bu yeni zarfı içinde zevkle, heyecenla okuyacaktır. Bu hoş fikrin tüm müelliflerini candan kutlamalıyız.

SÜTLÜ KAKAO
Büyük yemek ve ziyafet masalarında adettendir. Önceden bir tadımlık sunulur. Geleceklerin habercisi olarak. Hadi biz de Salah Birsel'in öyküsünden bir tadımlık takdim edelim: "Elit, Fikret Adil'in o ünlü evinden üç dört bina beride, 41/1 numaradadır. Burayı ilk Cavit Yamaç bulmuştur. O, daha çok sabahları gelir, mahmurluk giderir, yazılarını yazar. Sonra da Babıali'ye atlar. Küçük bir dükkandan başka bir şey değildir Elit. Basma perdeler onu sokaktan ayırırsa da bunlar çokluk özellikle de gündüzleri açık durur. Çay yirmi kuruşa içilir. Bezikte kazanıldığı ya da herhangi bir nedenle coşulduğu vakit 30 kuruşa kıyılır, kapuçino adı verilen ve Elit'in bir özelliği olduğu Madam Braun'ca da sık sık yinelenen o bizim bildiğimiz sütlü kakaodan içilir. Madam Braun'a: - Madam, bir kapuçino! Denildiği vakit Madam yanlışlık olmasın diye hep: "Bir mi?" diye sorar. Elit'tekiler de "Tek bir Madam" ı yapıştırırlar. Sait, kimi zaman Madam'ın gözüne girmek için Fransızca'ya el atar; "C'est ça!" Gördünüz mü? Kahve ve kahvehaneler sadece kentlerimizin değil, edebiyatımızın da gözdeleridir!
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Son padişahın son sadrazamı
 Murdoch hayattayken varisleri birbirine girdi
 İştahı imparatorluk ölçeğinde
 Bir Patricia Cornwell klasiği
 Tom dünyanın en harika erkeği
 Bütün yollar İzmir'e çıktı
 Her yaşta öğrenmesi en kolay dil Türkçe
 Beşiktaşlılar trafiğe girmeden sahile inecek
 Dersimiz 'Nasıl kondom takılır?'
 Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
 VIP konuklar imambayıldı yiyecek
 Osmanlı'nın şehri yeganesi İstanbul
 Efsane yaratan Türk bürokratlar
 Yazarların 3. Dünya Savaşı
 Dünya turizminin gözdeleri Roma, Floransa, İstanbul!
 Bir tuğla da siz koyun
 Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak
 Çeşme'nin fiyatları Mikonos'u solladı
 Ev hapsi biter bitmez servetini katlayacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ailesine düşkün diyorlar ama sevgilisine ne...
MEHMET ALTAN
Evrende kaç güneş var?
Bilim dallarının da kendi...
REFİK DURBAŞ
Adı Suha Arın soyadı belgesel
MTV Film Televizyon Video...
KAZIM KANAT
Başkandan Sezen'e jest!
Galiba 30 yıl geçti! Arkadaşım...
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Yunanlılar adalarını bir güneş imparatorluğunun mekanları haline...
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Süper Lig'in büyük kulüpleri, taraftarın her türlü ihtiyacına yönelik...
Pirinç, yosun ve çiğ balık
İçinde hiç yağ olmayan ve bir lokmada yutulan suşi yaz için ideal bir tercih.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.