kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak
Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak
Ünlü anneler ne diyor?

Genç kız bedenindeki küçük kadınlar

Yaşları 13 ile 17 arasında değişen pek çok genç kız, gece kulüplerinin müdavimi. Alkol ve sigara kullanıyor, ilk cinsel deneyimlerini çok erken yaşıyorlar. Uzmanlar aileleri uyarıyor...

Anneler Ne Diyor?
Kızımın gittiği mekana biz de gidiyoruz. Biraz uzağında duruyoruz. Yasakçı değiliz.
Gençlerin durumu içler acısı. 14-15 yaşında kızlar, ellerinden sigara ve içkiyi düşürmüyor.



Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak

Ellerinde içkiler, üstlerinde en 'trendy' giysiler, ayaklarında 'marka' terliklerle yürüyen 14-15 yaşındaki 'küçük kadınlar' ünlü 'beach'lerin ve gece kulüplerinin vazgeçilmez müdavimleri.

Bodrum, Çeşme, Antalya'daki tatil eğlencelerini aktaran gazetecilerin kameralarına en çok 'onlar' takılıyor. Plajlarda, gece kulüplerinde ellerinde sigaraları, içkileriyle, aşırı dekolteli kıyafetler içinde, kendilerinden geçercesine eğlenen 13-17 yaşlarındaki gençlerin bu görüntüsü birçok kişiyi şaşkınlığa uğratıyor. Tabii daha çok sosyo-ekonomik düzeyi yüksek ailelerin çocukları böyle bir yaşam tarzını tercih ediyor. Uzmanlar, daha çocukluktan genç kızlığa yeni geçmelerine rağmen bir 'kadın' gibi görünen bu kızların çoğunun cinselliği de erken yaşta yaşadıklarını söylüyor. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Bengi Semerci, bu kızların genellikle aile ilişkilerinin çok sıkı olmadığını vurguluyor: "Bu çocuklar iyi aile ilişkileri kurmak yerine arkadaş gruplarının içinde yer almak için çabalıyor. Bunun için de sürekli olarak belli bir çevrenin içinde dolanıp duruyorlar. Birinin yaptığını diğeri yapmazsa problem çıkıyor." Bu nedenle gençlerin bu tür davranışlar için birbirlerini tetiklediklerini söyleyen Semerci, bu tür durumların çocukların geleceğini çaldığını anlatıyor. Semerci'ye göre gençlerin ilerleyebilmesi için geleceğe dair birtakım hayalleri, hedefleri bulunması gerekiyor. Ama bu tür bir yaşam tarzı gençlerin hayallerini ve geleceğe ilişkin umutlarını çalıyor; "Çok erken yaşta, belirli bir yaşa gelince yapmaları gerekenleri yaptıkları zaman, o yaşa geldiklerinde yapacak bir şeyleri kalmıyor, mutsuz ve doyumsuz oluyorlar. Bu da kabul görmeyen cinsel ilişki, uyuşturucu bağımlılığı gibi ekstrem arayışlara kadar götürebiliyor. Çünkü mutluluk, başarı ve farklılık arayışına giriyorlar." Pedagog Duygu Çalışır bu tarzda yaşam süren genç kızların bir kısmını ailelerinin, özellikle de annelerinin desteklediği görüşünde: "Anneler daha 12-13 yaşındaki kızlarını kuaföre götürüp kaşlarını aldırtıyor, saçlarını boyatıyorlar. Bunların çoğu genç görünmeye hevesli anneler. Kızlarıyla rekabete giriyorlar. Hatta bu anneler bazen kızlarının cinsellik yaşamasına bile ses çıkarmıyor ve sadece 'korun yeter' diyorlar." Çalışır'a göre anne babaların çocuklarına arkadaş gibi davranmaları yanlış. Çünkü çocukların kendilerine doğru yolu, neyin doğru neyin yanlış olduğunu, sınırlarını gösterecek birilerine ihtiyacı var. Bunu en etkili ve doğru şekilde yapabilecek kişiler ise anne ve babalar, hatta burada özellikle anneye daha çok görev düşüyor.

HALA BAKİRE MİSİN?
Tabii sorun sadece sigara, alkol ya da sınırsız eğlence hayatıyla ilgili değil. Jinekologlar kendilerine başvuran 16-17 yaşındaki genç kızların sayısının da hızla arttığını söylüyor. Bu da genç kızların o yaşlarda cinsel ilişki yaşamaya başladıklarını gösteriyor. Öyle ki artık genç kızlar, henüz cinsel ilişkiye girmemiş arkadaşlarını hor görebiliyor. Ve sigara, alkol gibi cinselliği de büyüdüklerinin bir kanıtı olarak görüyorlar. International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Moşe Benhabib, "Maalesef cinsellik yaşı çok düştü" diyor; "Maalesef diyorum çünkü bu yaşlarda haliyle partner sayısı çok olacaktır, bu da seks yoluyla bulaşan hastalıklara daha açık olma anlamına gelir. Genç yaşta başlayan cinsellik, bu hastalıkların getirdiği sorunlar, rahim ağzındaki bozukluklar, daha ileride sayısız kürtajlar, bu kürtajların getirebileceği kısırlık sorunları gibi birçok probleme neden olur." Benhabib gençlerin cinsellik konusunda bilinçsiz olmasına ve korunmayı bilmemelerine de dikkat çekiyor. Bu nedenle genç yaşta birçok kez kürtaj yaptıran genç kızlar yok değil. Benhabib, yurtdışında da genç yaşta cinsel ilişkiye girildiğini ama orada anne babaların çocuklarıyla bu konuda konuştukları için gençlerin daha bilinçli olduğunu söylüyor. Jinekolog Dr. Meriç Karacan da özellikle büyük şehirlerde, gençlerin eğitimli olduğu bölgelerde cinsel deneyim yaşının düştüğü görüşünü destekliyor. Karacan, kızının elinden tutup kürtaja getiren annelerin olduğunu da gizlemiyor.

CEZALANDIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL
Prof. Dr. Bengi Semerci, cinselliğe hazır olmadan, cinsellikle ilgili gerçekçi fikirleri oluşmadan cinselliği yaşayan gençlerin ileriki dönemde cinselliğe bakış açılarının olumsuz etkilendiğini anlatıyor; "İlk deneyim, insanların cinsel sağlığının ileride devam edebilmesi açısından çok önemli. İlk deneyim sonrasında özellikle kız çocuklarında aşırı derecede korku ve pişmanlık oluyor. Depresyondan takıntılara kadar pek çok sorun yaşayabiliyorlar." Semerci'ye göre cinsel ilişkiye başlamanın yaşla pek ilgisi yok. Eğer bir çocuk cinsel eğitim almışsa, cinselliğin bilimsel olarak ne demek olduğunu biliyorsa ve sonrasında bir pişmanlık duymayacaksa bulunduğu yaş uygun bir zaman. Ama genellikle bu olgunluğa ulaşmak için zaten belli bir yaşa gelmek gerekiyor. Uzmanlara göre çözüm kesinlikle çocuğa yasak koymakta, onu cezalandırmakta ve korkutmakta değil. Çocukların özendirici modellerden arındırılması, eğitilmesi önemli. Anne babanın kendilerinin de nerede hata yaptığını iyi değerlendirmesi lazım. Unutmamalı ki evinde sevgisiz kalmış, anne babanın yeterince ilgi göstermediği bir çocuk da erken yaşta cinselliğe sarılmış olabilir. Psikiyatr Dr. Tanju Sürmeli gençlere yardım ederken; onların seks duygularının olduğunu, bunu anladığımızı ve kabul ettiğimizi ifade etmemiz gerektiğini söylüyor. Ve onlara seks istekleri olduğunda bunu nasıl kontrol etmelerinin öğretilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Orta eğitim ve liselerde kurulacak sağlık klinikleriyle eğitim verilmesinin başarılı sonuçlar doğuracağını vurguluyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Son padişahın son sadrazamı
 Murdoch hayattayken varisleri birbirine girdi
 İştahı imparatorluk ölçeğinde
 Bir Patricia Cornwell klasiği
 Tom dünyanın en harika erkeği
 Entelektüel Elit'in Elit kahvesi
 Bütün yollar İzmir'e çıktı
 Her yaşta öğrenmesi en kolay dil Türkçe
 Beşiktaşlılar trafiğe girmeden sahile inecek
 Dersimiz 'Nasıl kondom takılır?'
 Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
 VIP konuklar imambayıldı yiyecek
 Osmanlı'nın şehri yeganesi İstanbul
 Efsane yaratan Türk bürokratlar
 Yazarların 3. Dünya Savaşı
 Dünya turizminin gözdeleri Roma, Floransa, İstanbul!
 Bir tuğla da siz koyun
 Çeşme'nin fiyatları Mikonos'u solladı
 Ev hapsi biter bitmez servetini katlayacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ailesine düşkün diyorlar ama sevgilisine ne...
MEHMET ALTAN
Evrende kaç güneş var?
Bilim dallarının da kendi...
REFİK DURBAŞ
Adı Suha Arın soyadı belgesel
MTV Film Televizyon Video...
KAZIM KANAT
Başkandan Sezen'e jest!
Galiba 30 yıl geçti! Arkadaşım...
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Yunanlılar adalarını bir güneş imparatorluğunun mekanları haline...
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Süper Lig'in büyük kulüpleri, taraftarın her türlü ihtiyacına yönelik...
Pirinç, yosun ve çiğ balık
İçinde hiç yağ olmayan ve bir lokmada yutulan suşi yaz için ideal bir tercih.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.