kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muhalif dergi Leman hazine teşviği almış
Muhalif dergi Leman hazine teşviği almış

Tazminatsız kovulan çalışanlar, Leman Dergisi'nin başını ağrıttı. Hazine'den teşvik almamakla övünen Leman'ın yarım milyon dolarlık teşviği ortaya çıktı.

29 Haziran'da hemen tüm gazetelere, köşe yazarlarına, muhabirlere gelen bir mail "Leman Kültür'de İşçi Kıyımı" başlığını taşıyordu. Bu elektronik postanın altında Leman Dergisinin bir girişimi olan Leman Kültür'ü 2003 yılından beri işleten Atacan Şimşek ve beş arkadaşının imzası yer alıyordu. Şimşek ve arkadaşları 28 Haziran 2005 günü iş yerleri olan Leman Kültür'e geldiklerinde "tadilat nedeniyle bir süre kapalıyız" yazısını görmüşler ve kapı kilitlerinin değiştirildiğini anlamışlardı. Atacan Şimşek bundan sonrasını "büyük bir hayal kırıklığı" diyerek anlatıyor. Leman'ın patronlarından Suat Özkan ile tanıştıklarını ve onun sayesinde 2003 yılı sonundan itibaren Beyoğlu'ndaki Leman Kültür'ü işletmeye başladıklarını anlatan Şimşek başlangıçta herkesin memnun olduğunu söylüyor. Kendisi ve garson arkadaşlarının cirodan pay aldıklarını ve bu cironun ortaklardan biri tarafından tırtıklanmasına itiraz ettikleri için sorunların başladığını ileri süren Atacan Şimşek bu noktadan sonra iplerin koptuğunu söylüyor.

GİZLİ REKLAM İDDİALARI
Yaklaşık iki buçuk yıl boyunca ücretleri düşük gösterilerek ya da sigortasız olarak ortalama günde 14 saat çalıştıklarını ancak sonunda tazminatsız kapının önüne konduklarını söyleyen Şimşek hayli öfkeli: "Çalışan haklarından dem vurup, düşük ücretle adam çalıştırıyorlar. Personele yemek ücreti ödememelerine rağmen, yemek harcamalarını bile işletme gideri olarak faturalandırıyorlar. Hem reklam almadıklarını söyleyip hem de çeşitli markalarla sponsorluk anlaşmaları yapıp, bu anlaşmaları sayfalarına gizli reklam olarak taşıyorlar" diyor. Şimşek'in en önemli iddiası da bu güne kadar Hazine teşvikleri yüzünden medyayı alabildiğine eleştiren ve "teşvik almamakla" övünen Leman Dergisi'nin kurduğu 3 milyon dolarlık matbaa için teşvik alması. Araştırdığımızda gerçekten de 1 Temmuz 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan teşvik belgesine göre Leman Dergisi'ni çıkartan L.M. Basın Yayın LTD Şirketi'nin 67899 numaralı teşvik belgesi ile 775 milyar liralık yatırım için 545 bin dolar döviz kullanımı bulunan yüzde 100 teşvik aldığını gördük. Bu teşvik şirketin bu tutarda vergi ve benzeri kesintilerden "muaf" olması anlamına geliyor.

ÖNCE PALAVRA DEDİ!
Hem Atacan Şimşek'in iddiaları hem de teşvik belgesi için görüşüne başvurduğumuz Leman Dergisi ortaklarından Mehmet Çağçağ ise önce iddiları kesin bir dille reddetti. Çağçağ gizli reklam anlaşmaları ve tazminatsız kovulan çalışanlarla ilgili iddiaları da bir süre önce kendilerinden ayrılan grubun Leman'ı yıpratma kampanyaları olarak değerlendirdi. "Hazine'den herhangi bir teşvik aldınız mı?" sorusunu ise başlangıçta "Böyle bir şey mümkün mü?" ve "Bunlar palavra" diye geçiştiren Çağçağ kendisine Resmi Gazete'yi hatırlatıp belge numarasını söylediğimizde ise bunun yatırım teşviği olduğunu, bağış olmadığını savundu. "İyi de medyayı Hazine'den teşvik almakla eleştirdiniz şimdi siz aynı şeyi yapıyorsunuz" sorusunu ise yanıtlamadı ve "yüz yüze görüşelim bunlar önemli konular" dedi. Ancak yüz yüze görüşmeyi öneren Mehmet Çağçağ önce görüşmede fotoğraf ve kayıt olmaması gerektiğini söyledi, itiraz edince de verdiği randevuya bir saat beklememize rağmen gelmedi.

Cengiz Erdinç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yüzde 70 indirim başladı
 50 yıldır bitmeyen balayı
 Gençlik elden gidiyor
 Geleceğin siyasetçileri
 Genetik okudu ama korku filmi çekiyor
 Ne yapsa ablası gibi olmuyor
 Doğu Anadolu'yu keşif yolculuğu
 Masaja gideceğim, jetimi hazırlayın
 İstanbul tiyatro sahnesi oldu
 Haftanın Kitapları
 Onun otomobili var 1 milyon dolar
 Tek başına değil grupça 'star'lığı seçtiler
 Bağlasak da yerinde durmayacak gibi!
 Ayrılık yaramış
 Limon ve Zeytin terlik giyecek
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Ferhat Göçer Hisar'da
 Cazı bir de ondan dinleyin
 Dışarı Çıkmadan Önce
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Eşinizi tanıyor musunuz?
Geçenlerde arkadaşım kocasını...
FİLİZ AKIN
Hayat ve misafirlik
Sitenin sahilinde yine gazetelere...
SUNAY AKIN
Dürüst olalım beyler
Kentlerde patlayan bombalar için...
ALİ POYRAZOĞLU
Hep aşk yüzünden
Futbolun politikası olduğuna göre,...
İster kirazlı ister şeftalili likör zamanı
Kavurucu sıcaklarda insanın canı yüksek alkollü içkiler çekmiyor. Bunun yerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.