kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir Patricia Cornwell klasiği
Bir Patricia Cornwell klasiği
Cornwell Rafı

Morgdan ilham alan yazar

Muhabirliği bırakıp morgda çalıştı. İlk romanını 1991'de yayınladı. En çok satan gerilim yazarı oldu. Patricia Cornwell 'Son Durak'la Türkçe'de.


Bir Patricia Cornwell klasiği

Muhabirliği bırakıp morgda çalıştı. İlk romanını 1991'de yayınladı. En çok satan gerilim yazarı oldu. Patricia Cornwell 'Son Durak'la Türkçe'de.

Henüz 28 yaşındaki Patricia polis muhabirliğini bırakıp Virginia'daki adli tabiplik bürosuna girdiğinde ne yaptığını biliyordu. Üniversitedeki hocasıyla evlenen bu genç kadın altı yıl boyunca raportör ve bilgisayar analizcisi olarak morgda çalıştı. Aynı günlerde eyalet polisinde de gönüllü olarak çalışıyor polislerden oluşan kalabalık bir dünyada dostlar ediniyordu. Yazmaya olan tutkusu sayesinde ilk kitabını 1983 yılında tamamlamıştı. Bu yedi yaşında babasından boşanan annesiyle birlikte taşındığı Kuzey Karolina'daki komşusu olan, ve yazı yazması için kendisine deri kaplı bir günlük hediye eden koyu Evangelist Ruth Graham'ın biyografisiydi. Morg'da geçirdiği günlerde bir yandan karmaşık otopsileri izliyor bir yandan da suç dünyasının gölgeli sokaklarında dolaşan ilk öykülerini yazıyordu. Fakat yazdıkları, gönderdiği bütün yayın evleri tarafından reddedilmişti. Gerilim edebiyatı için benzersiz bir madeni ortaya döken şanslı vuruşu yapan editör Sara An Freed oldu. Patricia'ya hayli cesaret verici eleştirilerde bulundu. Örneğin erkek karakteri merkeze almaktan vaz geçmeliydi. Böylece başlangıçta küçük bir rolü olan Kay Scarpetta baş rolde oynayacak, dedektif Pete Marino ikinci sınıf bir rol üstlenecekti. 1990 yılında basılan ilk romanı Postmortem (Otopsi) hayli sükse yarattı. Pek çok ödül alırken kısa sürede bol sıfırlı sözleşmelere imza atmaya başladı. Bu başarısının ardında hiç kuşkusuz yarattığı kahraman Kay Scarpetta'nın payı vardı. 40 yaşında Kay Scarpetta Virginia'da Baş Adli Tabip'ti. Kocasından kısa bir süre önce boşanmıştı, FBI'ın psikolojik profilcilerinden Benton Wesley ile flört ediyordu. Ayrıca eski bir New York dedektifi olan ve Richmond'a sürülen Pete Marino'da dudaklarından düşürmediği sigarasıyla Scarpetta'nın çevresinde dolaşıp duruyordu. Ekip Scarpetta'nın henüz 10 yaşında olan matematik ve bilgisayar kurdu yeğeni Lucy ile tamamlanıyordu.

KUZEN LEZBİYEN OLUYOR!
Postmortem'le 1989 yılında başlayan kitaplar Scarpetta'nın, Wesley'in, Marino'nun ve elbette Lucy'nin yaşamındaki olaylara koşut olarak ilerledi. Örneğin yeğen Lucy ikinci roman olan Kanıt'ta (Body of Evidence) henüz liseye giderken dördüncü kitapta Virgina Üniversitesi'ni bitirecek, beşinci kitapta ise FBI'ın başarılı ajanlarından biri olacak ve kendini "kadın kadına" bir aşkın içinde bulacaktı! Bu yüzden FBI'dan atılan Lucy'nin "kadınlarla yaşadığı aşk" Kay Scarpetta'yı en az karmaşık cinayetler kadar meşgul edecekti. (Patricia Cornwell 1996 yılında tuhaf bir suçlamayla karşılaşmıştı. Eski FBI ajanı Eugene Bennet eski karısı ve FBI'ın rehine pazarlığı uzmanı olan 42 yaşındaki Marguerite Bennet'in lezbiyen olduğunu ve yazar Patricia Cornwell'la ilişkisi olduğunu ileri sürdü.) Benzer biçimde Pete Marino ile yaşadığı marazi ilişki de kitaplarda hiç düşmeyen temponun önemli bir parçası. Dedektif Marino hemen her defasında Dr. Scarpetta'nın evinde sigara içmek ister ve Kay Scarpetta buna asla izin vermez!

İTALYAN YEMEKLERİ YAPIYOR!
Arada "konuk kahramanlar" da maceraya katılıyor, genellikle tuhaf biçimde bulunan cesetlerin verdikleri ipuçlarıyla düğüm çözülüyor. Bu anlamda Cornwell'in romanlarında gezinen pek çok karakter var. Vahşetleri de zekaları da benzersiz seri katiller de bu karakterlere dahil! Her biri farklı yöntemlere ve düşünme biçimine sahip olan bu caniler farklı romanlar arasında dolanabiliyor. Kay Scarpetta bir yandan morgda, cesetlerden elde ettiği mikroskopik ip uçlarıyla ilgilenirken ya da soluk soluğa bir kovalamacanın içindeyken bir yandan da yorgun argın döndüğü evinde mutfağa kapanıp lezzetli İtalyan yemekleri yapıyor. Bu yüzden Cornwell'ın cinayet romanları yanında "Food to Die For" adlı bir yemek kitabı da çok satan kitaplar raflarını süslüyor. Yeniden Dr. Kay Scarpetta'ya dönecek olursak hemen her macerada yakınındaki erkeklere yaşadığı ilişkileri de sorgulamadan edemiyor. Şık bir Mercedes kullanan Dr. Scarpetta'nın hayatı genellikle karlı, fırtınalı Richmond yollarında özellikle de kış mevsiminde geçiyor. Morgda harikalar yaratan bu kadın adli tabibin maceralarında bir romanda en az iki kurban Dr. Scarpetta'nın masasından geçiyor. Dr. Scarpetta'nın en çok çalıştığı kitap ise tam 14 cesedin hikayeye katıldığı Ölüm Zinciri (All That Remains). Adli tıbbın tüm yenilikleri, mikroskoplar, DNA analizleri, doku analizleri, mikroskopik iplikçileri ve benzer izleri tanımlamaya yönelik karmaşık teknikler Dr. Scarpetta tarafından mutlaka uygulanıyor.

TÜRKÇE'DEKİ SON KİTABI!
Patricia Cornwell'in Türkçe'de Altın Kitaplar'da yayınlanan yeni kitabı Son Durak (The Last Precinct) ABD'de 2000 yılında piyasa çıktı. Bir önceki macera olan Son İhtar'ı tamamlayan bir hikaye. Son Durak Cornwell gerilimlerinin bütün demirbaş özelliklerini taşıyor. Tuhaf izlere sahip şüpheli cesetler, bir önceki maceradaki katilin yarattığı dehşet, yargı mekanizmasının tuhaflıkları ve zor duruma düşen adli tabip Dr. Kay Scarpetta. Bu arada asabiyeti haz safhaya çıkan dedektif Pete Marino ve kadınlarla yaşadığı ilişkilerde deyim yerindeyse zirveye çıkan kuzen Lucy! Elbette Dr. Scarpetta'nın yaşadığı gerilimi taa çocukluğuna dönerek analiz eden ve okuyucuya epeyce bir malzeme veren aile efradından psikiyatristi de kitabın "konuk karakterleri" arasında. Cornwell çoğu listelerin ilk sıralarında yer alan 21 kitaptan sonra hayli mütevazı davranıyor ve "Benim romanlarım insan davranışının karakteri ve güdüsüne değiniyor"demekle yetiniyor...
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Son padişahın son sadrazamı
 Murdoch hayattayken varisleri birbirine girdi
 İştahı imparatorluk ölçeğinde
 Tom dünyanın en harika erkeği
 Entelektüel Elit'in Elit kahvesi
 Bütün yollar İzmir'e çıktı
 Her yaşta öğrenmesi en kolay dil Türkçe
 Beşiktaşlılar trafiğe girmeden sahile inecek
 Dersimiz 'Nasıl kondom takılır?'
 Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
 VIP konuklar imambayıldı yiyecek
 Osmanlı'nın şehri yeganesi İstanbul
 Efsane yaratan Türk bürokratlar
 Yazarların 3. Dünya Savaşı
 Dünya turizminin gözdeleri Roma, Floransa, İstanbul!
 Bir tuğla da siz koyun
 Çocukluktan kadınlığa geçen kayıp kuşak
 Çeşme'nin fiyatları Mikonos'u solladı
 Ev hapsi biter bitmez servetini katlayacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ailesine düşkün diyorlar ama sevgilisine ne...
MEHMET ALTAN
Evrende kaç güneş var?
Bilim dallarının da kendi...
REFİK DURBAŞ
Adı Suha Arın soyadı belgesel
MTV Film Televizyon Video...
KAZIM KANAT
Başkandan Sezen'e jest!
Galiba 30 yıl geçti! Arkadaşım...
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Yunanlılar adalarını bir güneş imparatorluğunun mekanları haline...
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Süper Lig'in büyük kulüpleri, taraftarın her türlü ihtiyacına yönelik...
Pirinç, yosun ve çiğ balık
İçinde hiç yağ olmayan ve bir lokmada yutulan suşi yaz için ideal bir tercih.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.