kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Diyarbakır yaklaşımı

Yarın Başbakan Tayyip Erdoğan, iki buçuk yıllık iktidarında ilk kez bir grup aydını kabul edecek. Ondan iki gün sonra da Diyarbakır'a giderek önemli bir konuşma yapacak. Diyarbakır gezisi daha önce iki kez güvenlik nedeniyle ertelenmişti. İki olay da, hükümete yeni bir "Güneydoğu yaklaşımı" geliştirmesi için önemli fırsatlar sunuyor.
Kamuoyunda art arda gelen bildiriler, "Kürt aydınlar" ve "Türk aydınlar" kargaşası yarattı. Oysa bu akşam gece treniyle Ankara'ya gelerek yarın öğle saatlerinde Başbakan'la görüşecek aydınların kimliği çok net.
Aralarında yazar Adalet Ağaoğlu, Gencay Gürsoy, işadamı Osman Kavala, gazeteci Ali Bayramoğlu, Nuray Mert ve Mustafa Karaalioğlu'nun da bulunduğu on iki kişi, yaklaşık bir ay önce PKK'nın "önkoşulsuz ve derhal silahı bırakması" çağrısında bulunan isimler. Bu yüzden de DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'dan medyaya kadar birçok kesimden sürpriz bir destek aldılar. Genelkurmay İkinci Başkanı Org. İlker Başbuğ birkaç hafta önce yaptığı basın toplantısında bu tarz çabaları "iyi niyetli" diye tanımladı.
Ancak aydınların Başbakan'la görüşme talebinin ardında, hükümeti Kürt konusunda yeni bir inisiyatife teşvik etme isteği yatıyor. Özetle bu grup Başbakan'a "Lütfen reform sürecine devam edin; şahinleşmeyin; teröre yalnız askeri değil sosyal boyutuyla da eğilin" demeyi planlıyor. İstenen PKK ile diyalog ya da pazarlık değil; ancak Güneydoğu meselesine farklı boyutlarıyla eğilen yeni bir açılım.
İşadamı Osman Kavala ziyaretin amacını "Terörü önlemek sadece güvenlik ya da ekonomik tedbirlerle olmuyor. Dünyada da Türkiye'de de böyle. Bu işe meyledenleri vazgeçirecek etkin mesajlar ve politikalar düşünmek gerekiyor. Belki böyle bir süreçte hükümet bütün dünyaya örnek olabilir" diye anlatıyor.
Buraya kadar söylenenlere kimsenin itirazı yok ve Başbakan Erdoğan da aydınların bu çıkışını muhtemelen "Ben zaten şahin değilim" diyerek memnuniyetle karşılayacaktır. Ancak hükümet, yükselen terör söyleminde asker veya muhafeletin "gerisinde" kalmak, daha "soft" görünmek istemiyor. Diğer taraftan da, Genelkurmay Başkanı'nın "Terör yalnız askeri yöntemlerle çözülmez; sosyal ve ekonomik politikalar geliştirilmeli" dediği bir ülkede hükümet terör meselesini yalnız "şahince" demeçlerle geçiştirmek, "çözüm üretemeyen taraf" olarak görünmek istemiyor.
Benim çeşitli sohbetlerden edindiğim izlenim, Başbakan konuya asli olarak "askeri" ve "ekonomik" bir mesele olarak baktığı. Yakın çevresinden anladığımıza göre, yarın ve iki gün sonra gideceği Diyarbakır'da hükümetin terör konusunda "askeri mücadele azim ve kararlılığının süreceğini" vurguladıktan sonra, bunun yanında iktidarının sosyal ve ekonomik politikalar için "zaten" çabaladığını söyleyecek. Başbakan şu zamana kadar yapılan demokratik açılımların "Kürt meselesi"ni sorun olmaktan çıkarma konusunda "yeterli" olduğu görüşünde. Bunun yanında bölgeler arası farklılıklar ve eşitsizliğin giderilmesi gerektiğini düşünüyor. Tüm bu konularda aydınların desteğini isteyecek.
Aydınların "kısmi af" gibi konularda ortak bir talebi yok. Bu konunun son derece nazik ve şiddet ortamı sürdükçe zor olacağını biliyorlar. Ancak muhtemelen Başbakan'dan DEHAP'lı belediye başkanlarının dışlanmaması gerektiğini, onların içinde olduğu "zor durum" nedeniyle hükümetle çalışma isteğinin bölgede uzlaşma ortamı yaratılması konusunda önmli bir adım olduğu gibi bir görüş de gündeme gelebilir. Hatta DEHAP'lı belediye başkanlarının AB sürecine daha entegre olması gerektiğini düşünenler de var.
İşte bu potansiyel olarak sıkıntılı bir durum. Ankara'da "İmralı'ya kafa tutamadıkları için" DEHAP'lı belediye başkanlarına ve özellikle de Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'e yönelik bir tepki var. Baydemir'in "şiddete karşıyım ama iki tarafa da eşit mesafedeyim" söylemi devlette tepki topluyor. PKK tarafından öldürülen Hikmet Fidan'a cenaze arabası göndermeyişi de özellikle "PKK çizgisinde" bir davranış olarak görülüyor. Hükümette hem Leyla Zana ve eski DEP'liler hem de Osman Baydemir gibi isimlere yönelik hayal kırıklığı var.
Yine de Başbakan, cuma günkü Diyarbakır gezisinin bölgede şimdiden büyük beklenti yarattığının ve orada vereceği mesajların dikkatle dinleneceğinin farkında. Diyarbakır Belediyesi, dün Başbakan'ın kendilerini ziyaret etmeyeceğini söyledi. Oysa Başbakan'ın şehirde 4 faaliyeti var ve belediye başkanının o faaliyetlere katılması bekleniyor. Başbakan'ın belediye başkanının ayağına gitmesi zaten beklenemez. Şimdiden ortada tatsız bir yanlış anlama var.
Erdoğan'ın büyük merakla beklenen Diyarbakır konuşmasında, bölgenin yaşadığı zorluklarla ilgili "empatik" bir dil kullanması bekleniyor. Kendine has üslubuyla "Türkiye'nin kader birliği yapmış büyük bir aile" olduğu gibisinden ifadeleri yineleyecektir. Bakalım bu açılım Diyarbakır'da nasıl karşılanacak?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 TSK'da lider profili   / 06-08-2005
 Avrupa ile son imza   / 29-07-2005
 Erdoğan: Şahin değilim, şefkatliyim.   / 28-07-2005
 Zulmü alkışlayamam   / 28-07-2005
 Genelkurmay brifingi ve hükümet   / 22-07-2005
 Medya, asker ve terör   / 20-07-2005
 Derin devlet terörü tartışıyor   / 17-07-2005
 Şatodan dünyaya bakış   / 14-07-2005
 Bosna'dan tarihe yolculuk   / 12-07-2005
 Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için   / 08-07-2005
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti anketinde ne çıktı?
Toplumun nabzını tutma...
MUHARREM SARIKAYA
Yıllık izin
Yıllık iznini kullanan yazarımız, yazılarına...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Diyarbakır yaklaşımı
Yarın Başbakan Tayyip Erdoğan, iki...
YAVUZ DONAT
"5 ayda 18 kiloyu nasıl verdim"
- Sayın Demirel kaç...
Dolce ve Gabbana'nın aşkını 'çocuk' bitirdi
D&G'nın ayrılıklarının ardındaki sır perdesi çözüldü... Dolce...
Modaya uyarken sağlığını bozma!
Uzmanlar uyarıyor: Sizin için trendy olmaktan önce sağlıklı olmak...
'Bebek ölümleri salgın olabilir'
'Bebek ölümleri salgın olabilir'
Prof. Dr. Haluk Eraksoy'a göre, son aylarda yaşanan bebek ölümleri...
Yabancı özel okulların taban puanları belli oldu
Yabancı özel okulların taban puanları belli oldu
1-3 Mayıs arasında kayıt işlemleri tamamlanan özel okullarda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu