kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aşkı şarkılarında yarattılar
Aşkı şarkılarında yarattılar
Bildiğimiz gibi bir ilişki değildi
En sevdiğim şarkısı 'Hep Böyle Kal'
Kızı da onun için çalacak

Talu ve Kibar iki efsaneyi anlattı

Melih Kibar ve Çiğdem Talu bir konserle anılıyor. Kibar'ın karısı Ethel Kibar ve Talu'nun kızı Zeynep Talu Cumartesi Sabah için bir arada.


Aşkı şarkılarında yarattılar

Türk pop müziğinin en sevilen parçalarına imza atan Melih Kibar ve Çiğdem Talu, 3 Ağustos'ta bir konserle anılacak. Konseri düzenleyen Melih Kibar'ın eşi Ethel Kibar ve Çiğdem Talu'nun kızı Zeynep Talu ünlü ikilinin ilişkisinin herkesin anladığı aşkın çok ötesinde bir yakınlık olduğunu söylüyor.

Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda 3 Ağustos akşamı sözlerini Çiğdem Talu'nun yazdığı Melih Kibar şarkıları yankılanacak. Erol Evgin, Nükhet Duru ve Candan Erçetin, Garo Mafyan yönetimindeki Cemil Reşit Rey Senfoni Orkestrası ve korosu eşliğinde en güzel Melih Kibar ve Çiğdem Talu şarkılarını seslendirecekler. "Fırtına", "İşte Öyle Bir Şey", "Sevdan Olmasa", "Bir de Bana Sor" gibi birbirinden güzel 300'ün üzerinde şarkıya imza atan Melih Kibar ve Çiğdem Talu'nun anılacağı geceyi düzenleyenler Kibar'ın eşi Ethel Kibar ve Talu'nun kızı Zeynep Talu. Çok konuşulan Melih Kibar-Çiğdem Talu aşkının çok farklı boyutlarda yaşandığını söyleyen Ethel Kibar ve Zeynep Talu'yla ünlü ikilinin arasındaki ilişkiyi ve Melih Kibar Şarkıları gecesine nasıl hazırlandıklarını konuştuk.

* Melih Kibar'ın gerçekleştirmek istediği bir projeyi hayata geçiriyorsunuz, değil mi?
Ethel Kibar:
Vefatından üç ay önce Erol'la (Evgin) birlikte böyle bir konser planladılar. Aslında Aspendos'ta yapılacaktı bu proje. Vefatından sonra Zeyno (Zeynep Talu), Erol ve ben oturduk 'Böyle bir şeyi çok istiyordu, yapalım fakat Melih'in parçalarını söyleyen bir iki kişi daha olsun' dedik. Candan (Erçetin) ve Nükhet (Duru) de duyunca projenin içinde olmak istediler. Daha sonra üçü, Garo Mafyan ve Zeyno oturup parçaları seçtiler.

* Proje size mi miras kaldı?
E.K.:
Aynen. Zaten o çok istiyordu bu konseri yapmayı biz de onun istediği bir şeyi devam ettirdik. Daha sonra Mustafa Oğuz 'Most Projesi için Açıkhava'dan 15 gün aldım. Bir gününü Melih'e vermek istiyorum' dedi. Açıkhava olunca Aspendos'u daha sonra yaparız dedik.

* Candan Erçetin ve Nükhet Duru'nun kadroya dahil olmasına nasıl karar verdiniz?
E.K.:
Candan'ın müziğe ilk atılışı zaten Melih'le olmuştu. Öncesinde de bizim organizasyon şirketinde birlikte çalışıyorduk. Öyle bir dostluğumuz var Candan'la, sonra Melih'in parçalarını da seslendirdi zaten. Nükhet ise önceki dönemlerde Melih ve Çiğdem'le albüm yapmıştı.

AĞLAMAKTAN ÇALIŞAMIYORLAR
* Peki şarkılar nasıl seçildi? Herkes kendisini için özel olan şarkıyı mı seçti?
Zeynep Talu:
Melih'le Erol'un düşündükleri projede Erol Evgin şarkıları vardı. Nükhet'le Candan da projeye dahil olunca repertuarı genişletmek gerekti. Nükhet'le Candan'ın, Candan'la Erol'un düet yapması, üçünün birlikte söylemesi gibi bir şansımız oldu. Bu nedenle oturup bütün Çiğdem Talu-Melih Kibar şarkılarını taradık. Unutulmuş, gölgede kalmış şarkılardan da seçtik. Yani repertuarda hem çok bilinen, hit şarkılar var hem de belki gençlerin hiç hatırlayamayacakları, zamanında Tanju Okan gibi sanatçıların seslendirdiği şarkılar da var. Çok hoş şeyler çıktı ortaya.

* Sanatçıların konserle ilgili neler hissettiklerini biliyor musunuz?
Z.T.:
Onlar devamlı ağlıyor. Candan geçen gün 'Evde şarkıları çalışmaya kalktım, beceremedim' dedi. Nükhet de 'Bu kadar konser verdim, bu kadar iş yaptım hiçbir şey beni bu kadar heyecanlandırmadı, elim ayağım titriyor' diyor. Büyük bir duygu yoğunluğu var. Bir kere şarkılar çok duygusal. Bir de işin içine Melih'in hatıraları girince o gece nasıl geçecek bilmiyoruz.

* Bu projede Ethel Kibar ve Zeynep Talu'nun ortak imzasını görmek biraz ilginç geliyor. Kibar ve Talu aileleri birbirlerine yakın mıydı?
E.K.:
Biz hep beraberdik, hiçbir zaman kopmadık. Çiğdem'le de öyle. Ben ilk gördüğümde o kadar sevmiştim ki Çiğdem'i, ondan sonra da zaten aramıza hiçbir şey girmedi. Zeyno'yla da öyle devam etti.
Z.T.: Hep bir aile gibiydik. Ben onların evinde büyüdüm, Merve benim elimde büyüdü.

ONLAR RUH İKİZİYDİ
* Çiğdem Talu Melih Bey'le çalışmaya başladıktan sonra başka hiçbir besteciye söz yazmadı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Z.T.:
Evet, Melih'le tanıştıkları gün artık kimseye söz yazmamaya karar verdi. Melih'in bestelerini dinleyince 'Ben artık bundan sonra sadece Melih Kibar'la çalışacağım' dedi. Müzik sektöründeki insanlardan çok da tepki aldı aslında. Ama demek ki çok doğru bir karar vermiş çünkü o ekibi yaratmak her zaman kolay bir şey değil. İşte Ethel'in söylediği şey orada devreye giriyor; ruhların anlaşması. Belki beraber çalışma kararında da bunun etkisi var.

* Sizce Melih Kibar'la Çiğdem Talu'nun ortak yanları neydi ki onları ruh ikizi yaptı?
Z.T.:
Aslında karakter olarak baktığınız zaman hiç benzemiyorlardı birbirlerine. Hep tartışırlardı. Annem Melih'e, Melih ona kızardı. Ama demek ki müzik, sözler onlar için aynı şeyi ifade ediyordu. Onların yarattıkları şeyler arasında bir aşk var bence. Çiğdem Talu'nun sözüyle Melih Kibar'ın müziği aslında birbirine aşık olan. Yoksa onların el ele kol kola gezdiklerini hiç hatırlamıyorum ben. Melih bekarken, daha Ethel yokken de öyle bir manzara hiç görmedim, sevgili gibi bir durumları yoktu yani. Bence onların yaptıkları işler sevgiliydi.

* Çiğdem Hanım'ın vefatından sonra Melih Bey neler yaşadı?
E.K.:
Melih duygularını hep müziğiyle ortaya koyduğu için dışarıdan baktığınızda hiçbir şey olmamış gibi davrandı, belki öyle rahat hissetti kendini. Hatta Çiğdem'in vefatı üzerine kimseyi konuşturmadı. O duygularını müziğine döktü. O dönem hiç sözlü bir şey yapmadı zaten. Hep enstrümantal parçalar yaptı. Her zaman eksikliğini duydu Çiğdem'in, hiçbir zaman Çiğdem gibi bir ruh ikizi bulamadı.
Z.T.: Çok enteresan, o dönemde yaptığı çok güzel enstrümantal parçalar var. Onlara söz yazmaya kalksanız yazılmıyor, öyle tuhaf bir yapıları var o şarkıların. Melih'le 'Acaba bunların bazılarına söz mü yazsak, şarkı haline getirsek mi' diye çok konuştuk. Ama oturduk baktık gerçekten parçalara söz yazılabilecek gibi değil. O parçaları yaparken söz kısmını tamamen aklından silmiş, bir daha sözlü bir şey yapmayı bilinç altında reddetmiş gibi.

* Zeynep Hanım sizin söz yazarı olmanızınedeni Melih Kibar, değil mi?
Z.T.:
Evet. Hiç aklımda böyle bir şey yoktu. Annemin ölümünden bir sene sonra, ki bu bir sene boyunca Melih hiç beste yapmadı zaten, bir beste yaptı ve bana 'Sen bu işin içinde büyüdün, bunun sözlerini sen yaz' dedi. İlk denemelerim çok kötü oldu ama Melih çok üstüme gitti, sonuçta o şarkıyı yazdım. Ama bu işe devam ederim diye düşünmemiştim hiç.

* Melih Bey'le çalışmak nasıldı?
Z.T.:
Çok zordu, bir kere hiçbir şeyi beğenmiyordu. Sürekli annemin yerini dolduracak birini arıyordu. Ama onun gibi yazmak çok zor, zaten yanlış bir şey. Melih her konuda çok müşkülpesentti, çok zor beğenirdi. Çok fırça yedim ondan. İlk götürdüğüm şarkı sözlerinin yazılı olduğu kağıdı uçak yapıp attı.

* İlişkiniz baba-kız ilişkisine mi benziyordu?
Z.T.:
Aynen öyle. Başkası yapsa alınabilirdim ama ona alınmak mümkün değildi. Benim üstümde çok emeği olduğu için zaten benim alınmam söz konusu değil ama kimse de alınmazdı Melih'e. Stüdyoda çok vokalisti kovaladığını bilirim ama çalışıp yine gelirlerdi. Çünkü ona kızılmazdı, onun öyle bir tarafı vardı. Çünkü kimseyle kişisel bir problemi yoktu.

* Yani siz bile dolduramadınız annenizin yerini...
Z.T.:
Yok canım imkan var mı, mümkün değil. Yani Çiğdem Talu Türkiye'deki en iyi söz yazarıydı gibi bir şey değil bu. Mutlaka çok başarılı başka söz yazarları var. Ama annem onun bir parçası gibiydi, o parça gitti ve yerine başka parça oturmuyor. Ne kadar da deneseniz de olmuyor.

* Bu konseri turne haline getirmeyi düşünüyor musunuz?
Z.T.:
Bunu hep konuşuyoruz zaten. Otuz tane şarkının senfonik notaları yazılıyor baştan. Garo Mafyan bu işi üstlendi ve bu iş yüzünden aklını kaçırmak üzere. Bütün bunlar yapılmışken, Erol, Candan, Nükhet bütün bu provaları yapmışken, bu kadar hazırlık varken bunun bir kereyle kalması çok yazık olur. Zaten bu projeyi değerlendirmemiz lazım, bir kerede bırakırsak yukarıdan bizimki çok sinirlenir.

* Melih Kibar için gerçekleştireceğiniz bir başka proje olacak mı?
Z.T.:
Haldun Dormen'in bir projesi vardı, Melih hayattayken konuşulan bir şeydi bu. Bugüne kadar yapılmış olan Çiğdem Talu-Melih Kibar şarkılarının üzerine kurulacak bir müzikal yapacaklardı. Bu konuda baya bir yol alınmıştı. Haldun Dormen o projeye devam ediyor, biz de ona destek olacağız tabii.

Eylem BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yüzde 70 indirim başladı
 50 yıldır bitmeyen balayı
 Gençlik elden gidiyor
 Geleceğin siyasetçileri
 Muhalif dergi Leman hazine teşviği almış
 Genetik okudu ama korku filmi çekiyor
 Ne yapsa ablası gibi olmuyor
 Doğu Anadolu'yu keşif yolculuğu
 Masaja gideceğim, jetimi hazırlayın
 İstanbul tiyatro sahnesi oldu
 Haftanın Kitapları
 Onun otomobili var 1 milyon dolar
 Tek başına değil grupça 'star'lığı seçtiler
 Bağlasak da yerinde durmayacak gibi!
 Ayrılık yaramış
 Limon ve Zeytin terlik giyecek
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Ferhat Göçer Hisar'da
 Cazı bir de ondan dinleyin
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Eşinizi tanıyor musunuz?
Geçenlerde arkadaşım kocasını...
FİLİZ AKIN
Hayat ve misafirlik
Sitenin sahilinde yine gazetelere...
SUNAY AKIN
Dürüst olalım beyler
Kentlerde patlayan bombalar için...
ALİ POYRAZOĞLU
Hep aşk yüzünden
Futbolun politikası olduğuna göre,...
İster kirazlı ister şeftalili likör zamanı
Kavurucu sıcaklarda insanın canı yüksek alkollü içkiler çekmiyor. Bunun yerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.