kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Baydar @ SABAH
Tel:
0212 354 35 08
Fax:
0212 354 36 84
 
Hesap vermenin erdemi
Sabah okuru ve 'iyi gazete'

Sabah okuru ve 'iyi gazete'

Türkiye, gazeteciler için bulunmaz bir haber cenneti.
Kuralsızlıklarla kuralcılığın, ahlaksızlıkla dürüstlüğün birbirine sürekli meydan okuduğu, değişimi yoğun olarak yaşayan bir ülkede haber olmasın da ne olsun?
Yeter ki gazeteci toplumun nabzını doğru tutsun.
Dürüstçe ölçsün. Açık olsun, açıklık istesin. Gerçeklerle yüzleşsin ve okura ülkenin aynasını tutsun. Her şeyi olduğu gibi yansıtsın. Büyütüp küçültmeden, yok etmeden.
Okurların beklentisi de bu.
Sabah'ta 9 aylık dönemde okurlardan gelen istekler, hep "düzgün bir gazete" için.
Sabah okuru ne bekliyor?
Sizlerden gelen görüşleri bazı ana başlıklar altında toplamak mümkün:
* Çizgi: Sabah bu toplumda yeni ve değişime açık olanı simgeliyor. Gençlere, genç fikirlere yakın. Türkiye'nin kültürel zenginliğine tutkuyla bağlı, ama uygarlık değerlerini de önemsiyor. Demokrasinin savunucusu. Olaylara yaklaşımıyla, farklı olana ne kadar hoşgörüyle bakıyorsa, haksızlık yapana da o kadar acımasız oluyor. Sabah'a yakışan da bu. Siyasette "cepheci" (partizan) olmamak, çoğulculuğu ve modernliği savunmak, Sabah'ın asla vazgeçmemesi gereken ilkeler.
* Denge: Bu konuda çeşitli, aslında birbiriyle pek çelişmeyen görüşler var. Önemli bir kesim okur, farklı derecelerde, magazin haberini "hayatın rengi" olarak görmekle -en azından kabullenmekle- birlikte, gazeteyi "ciddi" dediği, siyasi ve ekonomik gündeme ait haberler için alıyor. Bu okurlar için magazinin "dozunun kaçması" tepki yağdırmak için yeterli. Tepkiler, özellikle birinci sayfada "bozuldu" diye algılanan "ciddi"-"hafif" haber dengesi adına geliyor. Okurların kendilerince çok haklı olarak yaptığı, böyle bir haber mukayesesi var. İstisnalar dışında, hep magazin aleyhine işleyen bir mukayese bu. Öte yandan, Sabah okurlarından "ciddi" haberler için "içimizi karartmayın" tarzında bir eleştiri almadım.
İstanbul dışında oturan okurlar ise gerek ana gazetede gerekse yörelerinde çıkan eklerde yerel haberlere makul oranlarda yer verilmesini önermekte.
Bu da değişik türden haberlerin konduğu terazi kefesiyle ilgili bir sorun.
* Dil ve fotoğraflar: Okurların dile büyük önem verdiğini, o tartışmalara heyecanla katıldığını biliyoruz. Dil ve anlatım bozuklukları, bu köşeye gelen eleştiriler arasında yüksek bir paya sahip. Haber yazımı, Sabah'ın daha fazla önem vermesi gereken bir alan. Beylik kalıplardan, klişe söylemlerden arındırılmış; taze, özenli ve yenilikçi bir anlatım, okurlara göre bu gazeteye daha çok yakışıyor. Standart bülten tarzı yerine daha canlı ve çekici bir dil talebi var. Haberlerde, hele başlıklarda yabancı sözcükler veya deyişler haklı olarak hoş karşılanmıyor. Çünkü a) Türkçe yeterli, b) İngilizce bilme oranı bile hâlâ % 1 dolayında.
Fotoğraflarda hassasiyet şiddet içeren, şoke edici görüntülerde yaşanıyor. İrkiltici olana yer yok.
Küçükleri teşhir edici fotoğraflara mutlaka tepki gösteriyor Sabah okuru. Ancak bu alanda Sabah'ın sicili hiç de kabarık değil.
* Maddi hatalar: En "popüler" şikâyet alanı bu. Sabah'ın gelişkin okur kitlesi, gazeteyi isim, tarih, mekân vs. hatalarından arıtılmış olarak her sabah okumak istiyor. Hata ne kadar basitse, öfke o kadar büyüyor! Zira, okur, sıkça ifade ettiği gibi, "basit hatayı bu gazeteye yakıştıramıyor". Bir anlamda, "kaliteli bir gazete" tercihi yaptığı için, "aşağılanma" olarak dahi görebiliyor. Sayısı azalmakla birlikte Sabah'ta çıkan bu hatalarla daha sıkı bir mücadele gerektiği açık. Sayfa editörlerine büyük iş düşüyor. Bu, sadece haberlerle ilgili bir konu değil. Okurlardan gelen şikâyetleri iyice bertaraf etmek için sayfa editörlerinin köşe yazılarındaki maddi hatalara ve dil yanlışlarına da müdahale yetkisini kullanması şart.
* Köşe yazarları: Sabah'ın sevilen köşe yazarları konusunda zaman zaman dalga halinde gelen şikâyet, "gündemle ilişki" konusunda odaklanıyor. Bir kesim okur, bazı yazarların "kişisel beğeni ve sorunlarını", "kişisel hayat tarzına" ilişkin konuları ölçüyü kaçıracak şekilde, abartarak gazeteye taşıma eğilimini doğru bulmuyor. Sabah köşeleri, Türkiye'nin gündemi için halk adına ciddi bir şeyler söylemeli. Gerçeklerle ilgili fikir önderliği, "hayatın hafifliği" adına tamamen feda edilmemeli. Yani burada da "denge" önemli.
Okurların bir başka "rahatsızlığı", köşelerde ticari amaçlı mekânların açık reklamının yapılması. Tanıtım olmalı, ama reklama dönüşmemesi için eleştiri ve uyarılarla da desteklenmeli. Okur çok yönlü bilgi ve kanaatle beslenmeli.
* Haber ve yorum: Sabah okurları, haberlerde özellikle başlık ve spotta yorumlara tepki gösteriyor. Alay ve hiciv içeren başlıklar "aşağılama", düz yargı içeren bazı başlıklar "yargısız infaz" veya "kara çalma" gibi algılanabiliyor. Üzerinde toplumsal mutabakat olduğu düşünülen konularda yorumlu verilen başlıklarda bile, mutabık olmayan Sabah okurlarından tepki alıyorum! Yorumları terk edip hareketli, diri bir başlık anlayışına yönelmek belki bir seçenek.
* İnternet: Sabah web sitesi gelen şikâyetlerin azlığına bakılırsa beğeni topluyor. En önemli talep, haber ve köşe yazılarının okur yorumlarına açık hale getirilmesi, daha "interaktif" bir site oluşturulması.
* Spor: Okurların sıkça dile getirdiği bir husus, bazı günlerde maç sonuçlarının taşra baskılarına yetiştirilmesiyle ilgili. Bir diğeri, futbolun yanı sıra, en civcivli lig günlerinde bile diğer sporlara da yer verilmesi.
* Eksikler: Yaygın iki talep var. Eğitim ve kültür-sanatla ilgili eksiklikten söz ediliyor. "Türkiye'nin gazetesi Sabah'ın, ülkenin hayati iki alanına sürekli ilgi duyması gerek.."
* İletişim: Sabah okuru gazetenin muhabir, editör, servis şefi, yazar, temsilci ve yöneticilerine daha kolay ulaşmak istiyor. Gazetede bu zor olsa da, internet sitesinde telefon ve mail listeleri birim birim yayınlanabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İlaçta doğru reçete   / 01-08-2005
 Erken doğan bebek   / 25-07-2005
 Terörün adı olsaydı...   / 18-07-2005
 CHA da şikâyetçi!   / 11-07-2005
 'Özel haber' kolay değil   / 04-07-2005
 'Editör'e mektuplar   / 04-07-2005
 Fotoğrafın sahipleri   / 27-06-2005
 Haber yerinde ağır   / 20-06-2005
 'Çirkin baş' krizi   / 13-06-2005
 Moda deyip geçmesek   / 06-06-2005
EMRE AKÖZ
Astronot Niyazi
İnsanların alışkanlıklarını değiştirmek,...
İLKER SARIER
Meğer 40 günde 60 kilo almışım!.
Gazetede bazı...
MEHMET BARLAS
Türkiye Fransız olmaktan şiddetle kaçınmalı
Sürekli...
MAHMUT ÖVÜR
Kuzey Kıbrıs'a 'Özgürlük Anıtı'
Her toplum, özgürlüğü ve...
SAVAŞ AY
Karadeniz uşağının arzusu böyle olur
Geçen gün...
YAVUZ BAYDAR
Hesap vermenin erdemi
Toplumun talebi: "Basında iç...
İçindeki Aslan çıktı ortaya
İçindeki Aslan çıktı ortaya
Galatasaray, sezonun ilk maçında Konyaspor'u yeni transferi Sasa...
İliç'ten siftah
İliç'ten siftah
Hazırlık döneminde eleştirilen İliç, ilk resmi maçında 2 gol attı.
Ağırımıza gidiyor biz vampir miyiz
Tekir Yaylası'nda konuşan Bahçeli, "MHP terörden yararlanır,...
Diyarbakır dersine çalışıyor
Erdoğan, 3 kez ertelenen Diyarbakır gezisini 12 Ağustos'ta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu