kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Her türlü tedbiri almakta kararlıyız"

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, hükümet olarak, terörün önlenmesi noktasında gereken neyse onu yapmakta, alınacak her türlü tedbiri almakta kararlı olduklarını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, MİT Müsteşarı'nın görev alanlarıyla ilgili Bakanlar Kurulu'na çok kapsamlı, detaylı bilgi sunduklarını ve değerlendirme yaptıklarını kaydetti.

Bakanlar Kurulu üyelerinin terör, asayiş ve güvenlik konusunda değerlendirme yaptığını kaydeden Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun
da aynı konuda bir değerlendirmesinin olduğunu ifade etti.

Çiçek, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de ABD'de gerçekleştirilen 3'lü toplantıyla ilgili bilgi verdiğini belirtti.

Kendisinin de Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Terörle Mücadele Yasa Taslağı'yla ilgili çalışmalarda gelinen noktayla ilgili Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirdiğini belirten Çiçek, şöyle konuştu:

''Tabiatıyla en güncel konu terör konusudur. Aslında terör konusu hiçbir zaman devletin de hükümetlerin de milletin de gündeminden düşmemiştir. MGK kurulduğu günden bugüne kadar dış ve iç güvenlik sorunları zaten bu kurulun değişmez gündem maddesidir. Bu toplantılarda bir önceki toplantıya nazaran aradan geçen süre içerisinde asayiş ve güvenlik konularıyla ilgili değerlendirmeler bu kurulda yapılmakta, tavsiyeler söz konusu olduğunda hükümete bildirilmekte, hükümet de benimsediğinde yasal düzenleme haline getirmektedir.

Terör her zaman devletin ve hükümetlerin gündemindedir. Bu konular sanki belli olaylardan sonra hükümetlerin gündemine giriyor, üzerinde duruyormuşçasına bir yanlış algılama var, bunun üzerinden de siyaset yapanlar var. Herkes şunu bilmelidir ki asayiş ve güvenlik konusu bu coğrafyada yaşadığımız sürece en önemli ve öncelikli meseledir. Bu bazen kamuoyunda tartışılan bir meseledir, bazen yapılan toplantılardan herkesin haberi olmaktadır, bazen de rutin bir işlem olarak ilgililerin değerlendirdiği bir konudur.''

TOPYEKÜN MÜCADELE

Cemil Çiçek, terörle mücadelenin topyekün bir mücadele olduğunu urgulayarak, şöyle devam etti:

''Toplum olarak belli konularda belli görevlilerin görevli olduğunu kabul ederek, sanki bize hiçbir görev düşmüyormuşçasına bir olumsuz tavrın içerisinde olduğumuz konular vardır. Terör konusu sadece güvenlik güçlerinin meselesi ve devletin bazı organlarının üzerine düşen bir olay değildir. Bu noktada mahalle muhtarından apartman yöneticisine kadar, sade vatandaş olarak hepimize düşen görevler vardır. Birçok olaylarda biz bunu görüyoruz.

Güvenlik güçlerimizin aydınlatmaya çalıştığı pek çok olayda görülmektedirki bir apartman yöneticisi apartmana giren çıkan kişiyi zamanında bildirebilse, Kimlik Bildirme Kanunu'na yeteri kadar uyabilsek, güvenlik güçlerine bilgiyi zamanında verebilsek, belki pek çok üzücü olayı önceden tespit etme ve güvenlik güçlerinin bununla ilgili gerekli tedbirleri almasına yardımcı olabiliriz. O nedenle herkese düşen bir görev olduğu kanaatini taşıyoruz ve topyekün bir mücadelenin terörün ortadan kaldırılmasında, üzücü olayların önlenmesinde önemli bir tedbir olduğunu ifade etmek istiyorum.''

TERÖR VE DIŞ DESTEK

Hiçbir terör örgütünün dış destek olmadan varlığını sürdürmesinin mümkün olmadığını belirten Çiçek, şunları kaydetti:

''İster radikal, ister etnik, ister ideolojik terör, hangisi olursa olsun bunların uluslararası destek olmadan, himaye olmadan varlıklarını uzun süre sürdürmeleri mümkün değildir. Onun için terörü sadece bir ceza hukuku meselesi olarak algılamak, cezaları artırmayı ya da azaltmayı bu konuda önleyici bir tedbir gibi algılamak doğru olmaz.

Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti olarak uluslararası camianın bu örgütlere desteğinin azaltılması, desteğin kesilmesi noktasında bugüne kadar çok ciddi çabalar sarfedilmiştir, biz de bu çabaları sürdürüyoruz. ABD'de yapılan toplantı da bu anlamda bir toplantıdır. Pek çok uluslararası toplantıda bu desteğin kesilmesi yönünde çağrılarımız olmuştur. Ama halen bu konuda gerekli desteği Türkiye olarak görmediğimizi, göremediğimizi de ifade etmek
istiyorum.''

''HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMAYA KARARLIYIZ''

Terörün tanımı noktasında uluslararası camiada bir beraberliğin söz konusu olmadığını dile getiren Çiçek, şöyle konuştu: ''Bizim terörist dediğimizi, bir başkası özgürlük savaşçısı olarak kabul edebilmekte, bir örgütü kendi mevzuatları açısından terör örgütü olarak kabul etmekle birlikte, yasal görüntülü pek çok faaliyetlerine o ülkelerde devam edebilmektedir, yardım toplayabilmekte, ticari faaliyetlerde bulunabilmektedirler. Ama uluslararası camiayı ikna edebilme noktasında her türlü çabayı gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz.

Terörün önlenmesinde en büyük güç halkımızın ve devletimizin gücüdür, bu noktadaki desteğidir. Biz, bunun üstesinden bugüne kadar geldik. Bundan sonra de geliriz. Terörün önlenmesi noktasında gereken neyse onu yapmakta kararlıyız, alınacak her türlü tedbiri de almaya kararlıyız. Bu kararlılık içerisinde bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısını tamamlamış olduk.''

KURUMLAR 10 AĞUSTOS'A KADAR TALEPLERİNİ İLETEBİLİR

Bakan Çiçek, kurumların 10 Ağustos tarihine kadar Terörle Mücadele Yasa taslağıyla ilgili arzu ettikleri değişiklikleri yazılı olarak iletebileceklerini ifade etti.

Çiçek, İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkenin terörle mücadeleyle igili yasalarını baştan gözden geçirdiğini işaret etti.

Ayrıca, Çiçek hiç bir terör örgütünün dış destek olmadan varlığını sürdürmesinin mümkün olmadığını da vurgulayarak, "ABD'de ABD-Türkiye-Irak arasında toplantılar yapıldı. ABD ile işbirliğimiz sürüyor. Teröre desteğin kesilmesi için çağrılarımız sürüyor" diye konuştu.

"YETKİ ESİRGEMESİ YOK"

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, terör konusunun Türkiye için ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını belirterek, ''Hiç bir siyasi iktidar, insanlarının ölmesine göz yumamaz, bu noktada herhangi bir yetki esirgemesi içinde olamaz'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Askerlerin, terörle mücadelede, yetki konusunda yakınmaları vardı. Bu konu değerlendirildi mi?'' sorusuna karşılık Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Taslağı ile ilgili çalışmaları anlattı.

Çiçek, 2004 yılı başında yasayı güncelleştirmek için bir komisyon kurulduğunu, o dönemde ceza hukuku alanıyla ilgili bazı kanunlarda AB ile bağlantılı olarak geniş bir çalışma başlatıldığı için önce bunun bitmesinin beklendiğini belirtti.

Cemil Çiçek, ''Bu bir genel düzenlemedir, bu bittikten sonra özel alanlarda çalışma yapılır. TCK ve diğer düzenlemelerin yürürlüğe girmesi gerekiyordu. 1 Haziran'da yürürlüğe girdi, bu girer girmez komisyonu yeniledik'' dedi.

2 EYLÜL'DE BAKANLAR KURULU'NDA

Komisyon çalışmalarına, üniversiteden ve kamuda ilgili kuruluşların temsilcilerinden 30 kişilik bir ekiple devam edildiğini söyleyen Çiçek, ilgili kuruluşlardan 10 Ağustos'a kadar arzu ettikleri değişikleri bildirmelerini istediklerini kaydetti. Cemil Çiçek, 15-16 Ağustos'ta bu çalışmaya devam edileceğini, 2 Eylül itibariyle Bakanlar Kurulu'na getirilecek tasarının, TBMM açılır açılmaz da sevk edileceğini ifade etti.

Bu çalışmalar yapılırken dünyada üzücü gelişmeler yaşandığını anımsatan Çiçek, ''Türkiye'nin ikazlarına rağmen, terörle işbirliği konusunda uluslararası camia birer ikişer bu bedeli ödüyor. Dileriz ki son olur bunlar. İngiltere başta olmak üzere, ülkeler yasalarını gözden geçiriyor'' dedi.
Tasarının, suç işlendikten sonraki faillerin bulunması ve bundan sonra işleyeceklerle ilgili caydırıcılığın yanısıra ceza hukukuyla ilgili alınması gereken tedbirleri içerdiğini anlatan Çiçek, şunları kaydetti:

''Ama herkes biliyor ki terör konusu çok değişik, karmaşık bir olgudur. Başkaca tedbirlerin de buna ilaveten alınması gerekir. Şu an yapmakta olduğumuz çalışma, terörle mücadele ve güvenlik güçlerimizin herhangi bir yasal boşluğunun kalmamasıdır ya da terör örgütlerinin bu boşluk varsa buradan istifadeyle fiillerini ortaya koymalarını engellemektir. Çalışmalar, son günlerdeki açıklamalardan önce başlamış bir çalışmadır.''

''ABD'DEN SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ''

ABD'nin, terör örgütü PKK'nın lider kadrosuna yönelik operasyon yapacağının söylendiğinin anımsatılması ve ''ABD bu adımı atacak mı?'' sorusunun yöneltilmesi üzerine de Çiçek, uluslararası camianın, sadece şu veya bu örgütü terör örgütü olarak tanımlanmasını yeterli bulmadıklarını, bunun ötesinde somut adımlar atmasını beklediklerini kaydetti.

ABD'nin, terör örgütü PKK'yı terör örgütü olarak kabul eden ülkelerin başında geldiğini, ABD'nin terörle mücadelede önemli katkıları, çabaları olduğunu anlatan Çiçek, bugün de belli ölçülerde bunun devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''Biz bundan daha öte bir işbirliğini, işin vahameti açısından arzu ediyoruz, böyle bir beklentimiz var. Görüşmeler bu çerçevede sürdürülmektedir. Çünkü terör, sadece Türkiye'nin meselesi değildir, insanlık meselesidir, bir suçtur'' diye konuştu.

ÖZKÖK'ÜN AÇIKLAMALARI

Cemil Çiçek, bir gazetecinin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, ''TSK kısıtlanmış yetkilerine rağmen terörle mücadeleye devam etmektedir'' şeklindeki açıklamalarını hatırlatarak, Genelkurmay Başkanı ile bugünlerde bir görüşme yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusunu cevaplandırırken, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında, terör asayiş ve güvenlik konularının görüşüldüğünü, Orgeneral Özkök ile zaten yüz yüze görüştüklerini belirterek, 23 Ağustos'ta bu toplantının tekrar yapılacağını söyledi. Çiçek, ''Bir talep, ihtiyaç varsa biz bunun gereğini yaparız, çünkü terör konusunun Türkiye için ne kadar önemli olduğunun farkındayız, hiçbir siyasi iktidar insanlarının ölmesine göz yumamaz, bu noktada herhangi bir yetki esirgemesi içinde olamaz. Sanki bir yetki istenmiş, ona karşılık Hükümet vermemiş gibi bir değerlendirme yapılmaması gerekir'' dedi. İsrailli turistleri taşıyan gemilerin Türkiye yerine Kıbrıs Rum Kesimi'ne yönlendirildiği yönünde haberlerin anımsatılması üzerine de Çiçek, Türkiye'nin, bazı ülkelerle karşılıklı istihbarat çalışmaları yaptığını, İsrail ile de karşılıklı bilgi akışı olduğunu kaydetti. Terörle Mücadele Yasası'nın genel çerçevesinin sorulması üzerine Çiçek, yasanın komisyon çalışmalarının bitmediğini, eksik bilgiye dayalı açıklamaların, yerli yersiz tartışmalar başlatabildiğini belirtti. Çiçek, terör gibi hassas bir konuda yazı yazılırken olabildiğince doğru bilgilere yer verilmesinin önemine dikkati çekti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan, Diyarbakır yolcusu
 CHP'den hükümete terör uyarısı
 ABD heyeti KKTC'ye geliyor
 Ağırımıza gidiyor biz vampir miyiz
 Diyarbakır dersine çalışıyor
 CHP Kongresi'nde kavga: 1'i milletvekili 8 kişi yaralı
 Ağar iktidara yüklendi
 Erdoğan'dan destek istediler
YAVUZ DONAT
Başlarken
Kimi gün Demirel'le "iç politikayı"...
Durumumuz tam 'rapor'luk
Çevre Orman İl Müdürlüğü, kirlilik ve tahribattan en çok etkilenen...
Gurbetçilere özel hırsızlık şebekesi
Gurbetçileri havaalanından eve kadar takip eden çocuk çetesi yardım...
CHP ülkeyi doğru yorumluyor ama anlatamıyor
CHP ülkeyi doğru yorumluyor ama anlatamıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "CHP'nin barajın...
'Silahşörler' kenti Ankara
'Silahşörler' kenti Ankara
Türkiye'de en çok ruhsatlı silah Ankara'da bulunuyor İkinci sırada...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu