kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlk gece korkusunu aşmanın tek yolu "konuşmak"
İlk gece korkusunu aşmanın tek yolu "konuşmak"
Kızlık zarı hakkında en sık sorulan sorular
İlk cinsel ilişkiden önce korunun
Op. Dr. Cenk Kiper kimdir?

İlk gece korkusunu aşmanın tek yolu "konuşmak"

İlk cinsel ilişki pek çok kadın için endişe verici bir durum. Bu deneyimi olumsuz yaşamak, insanın hayatı boyunca cinsel sorunlar yaşamasına sebep olabiliyor. Bu nedenle erkeklerin eşlerine anlayışla yaklaşmaları şart!.

vlilik, kadının ve erkeğin beraber yaşamak üzere karşılıklı anlaşma ile oluşturdukları sosyal bir kurumdur. Bu kurum sevgiyi, saygıyı, cinselliği, mutluluğu ve üzüntüyü dahi paylaşmayı içerir. Evlilik kadının ve erkeğin sahip olduğu temel haklardan bir tanesidir. Evliliğin toplum tarafından kabul görmesi için de yasalar çerçevesinde onaylanması gerekir. Gelenek ve görenekler de evliliğin oluşmasını ve yapısını etkilemektedir. Kadının ve erkeğin sosyal yaşamdaki rolleri daha doğar doğmaz yetiştirilme tarzları ile başlar. Bu roller toplumsal ve kültürel farklara göre bazı değişikliklere uğrasalar da temelde aynı esaslardadırlar. Kadının yapısı itibarı ile daha duygusal olması, kolay incinip kolay sevinmesi hormonlarıyla ilgili olup, bu onun annelik yapabilmesi için gereklidir.

ERKEK NİYE ÇOK SEKS İSTER?
Kadın ve erkek ilişkisindeki en önemli şey kadını kadın, erkeği erkek olarak kabul etmek ve karşı tarafın istek ve arzularına saygı duymaktır. Çünkü daha bebeklikten itibaren farklı yetiştirilir ve farklı hissetmeye başlarız. Bir kadının bir erkeğin nasıl düşündüğünü veya bir erkeğin bir kadının niçin farklı davrandığını anlamasına imkân yoktur. Çünkü farklı hormonlar etkisi altında olunca karşı cinsin bilemediği ve anlayamadığı duygular gelişir. Mesela kadınlar erkeklerin niçin seks isteklerini kontrol edemediklerini ve devamlı seks istediklerini (daha doğrusu duygusuzca seks yapabilmelerini) pek anlayamazlar. Kısaca açıklayacak olursak; erkeklerde devamlı sperm (meni) üretimi vardır ve bunun depolandığı kesenin kapasitesi hiç boşalma olmazsa yaklaşık dördüncü günden sonra dolar. İdrar torbası dolduğunda nasıl işeme arzusu duyulursa ve bu ilerledikçe rahatsızlık yaratırsa, erkek de dört gün veya daha fazla süre boşalmazsa devamlı kontrolsüzce seks arzusu duyacak, sonuçta belki de saldırganlaşacak ve hatta istenmeyen olaylarla karşılaşılacaktır. Bazen ise doğanın bir savunma sistemi olarak, ilişki kuramayan veya mastürbasyon yapamayan erkek uykusunda boşalacaktır. Bu gerçeği göz önüne alarak kadınların eşlerine olan yaklaşımlarını daha iyi değerlendirmelerini istiyoruz. Aralarında çıkan bazı problemleri cinsellikten uzak durarak eşlerine kabul ettirebileceklerini düşünürlerse, en yanlış şeyi yapmış olacaklar. Erkekler de kadınları oldukları gibi kabul etmeli, onların yaşam tarzlarına ve duygusallıklarına saygı göstermeliler. Çünkü bu kadının doğası gereğidir ve duygusal olmayan bir kadın ne erkeğini mutlu edebilir, ne de iyi bir anne olabilir. O zaman karşılıklı sevgi ve saygı, birbirinin isteklerini anlama ve destekleme evlilikte şarttır.

CİNSELLİĞİ KONUŞUN
Evlilik iki farklı cins arasında geliştiği için en önemli iletişim aracı; paylaşım ve cinselliktir. Uyumlu bir cinsellik her iki tarafın da olaylara bakış açısını yumuşatacak ve toleransın artmasını sağlayacaktır. Cinsellik eşler arasında bir iletişim biçimi olup birbirlerine karşı olan duygularının sözle ve bedenle ifadesidir. Birçok kişi için, özellikle de kadınlar için evlilik cinselliğin başlangıcıdır. Kişiler o güne kadar toplumdaki cinsiyet rollerini öğrenmişlerdir. Ama bu konuda konuşmak değer yargıları ve ön yargılar tarafından zorlaştırılmıştır. Birbirleri ile konuşmada, kaygı ve isteklerini dile getirmekte güçlük çekerler. Bunu yok etmek için de sevgi, saygı ve anlayışla birbirlerini anlamaya çalışmalıdırlar. Evlilikte sağlıklı bir cinsel yaşantı için kadının ve erkeğin kendi vücudunu ve eşinin vücudunu tanımaya çalışması gerekir. Karşı tarafın nelerden çekindiğini veya nelerden hoşlandığını dikkate almak, rahatsız olduğu şeyleri yapmamak veya bunun kötü bir şey olmadığını izah etmek çok önemlidir. Kadın için cinsellikte en önemli şey kendini güvende hissetmektir. Hele hele yıllarca bir tabu olarak büyütülmüş olan ilk gece, ilk cinsel ilişki korkusu ve o gece yaşayacakları kadının ilerdeki bütün cinsel hayatını etkileyebilir. Kadın ancak kendini güvende hissederse, sevildiğini ve sayıldığını hissederse cinsel istek duymaya başlar.

İLK GECE ÇOK ÖNEMLİ
İlk ilişki sırasında her iki taraf da birbirlerinin bedenlerini yeni tanıyacaklarından ve nasıl tepki vereceklerini bilmediklerinden, yumuşak ve anlayışla yaklaşılmalıdır. Özellikle bekaretini kaybedecek olan kadınlar için eşlerinin çok anlayışla yaklaşmaları önemlidir, çünkü kadın o güne kadar hiç bilmediği bir duyguyu yaşayacaktır ve belki de canının çok yanacağını düşünmektedir. Ama biz erkekler olarak eşimize gerekli güveni verebilirsek, yavaş hareket edeceğimize, onun canını acıtmayacağımıza, rahatsız olduğu yerde veya acı duyduğu yerde duracağımıza inandırırsak; kadın şüphe ve tereddütlerini atacak, ilişkiye hazır hale gelecektir. İlk ilişkide yaşayabileceklerinizi anlatmadan önce isterseniz bekaret, yani kızlık zarı (hymen) nedir kısaca açıklayalım.

KIZLIK ZARI NEDİR?
Kızlık zarı, vajina (hazne) girişinde kadınlarımızın adet görünceye kadar ve de cinsel hayatları başlayıncaya kadar vajeni dışardan gelebilecek mikroplardan ve hastalıklardan korumak üzere doğal olarak oluşmuş bir yapıdır. Çok çeşitli tipleri vardır. Bazı kadınlarda hiç olmayabilir, bazılarında yarım olabilir, bazılarında ise halk arasında elastik zar olarak isimlendirilen ve ancak doğumda yırtılabilen türdendir. Elastik zar ortasındaki deliği cinsel ilişkiye mani olmayacak büyüklükte olan, bu nedenle de kanamaya neden olmayan zardır. Zarın kalınlığı da çok değişken olup, bazı kadınlarda çok ince yapıda ve erkeğin en ufak hareketi ile yırtılabilen yapıdadır. Bazıları ise daha kalındır ve zor yırtılır. Zor yırtılan zarlarda kanama miktarı fazlaca olabilir, eğer panik yaratacak veya bedensel rahatsızlık yaratacak boyuttaysalar hemen bir kadın doğum uzmanına başvurularak, kanama durdurulmalıdır. Bazıları ise ilişkide yırtılmayacak kadar kalın olup, bunlar ancak bir hekim tarafından uyuşturularak, acı vermeden açılmaktadır. Kadın hiç yaşamadığı bir duyguyu yaşayacağı için heyecan duymakta ve aynı zamanda korkmaktadır. Erkek ise belki ilk beraberliğini yaşayacak veya hayatını birleştireceği kadınla ilk deneyimi olacaktır. Bu yüzden onda da başarılı olma duygusu ve korkusu hakimdir. Kızlık zarının yırtılması, abartıldığı gibi acı veren bir olay değildir. İlk ilişki sırasında kadın belki bir iğne batması veya sinek ısırığı tarzında bir acı duyabilir veya duymayabilir ve az miktarda pembemsi bir kanaması olabilir. Daha sonra ise daha evvel bilmediği bir dolgunluk hissi duyacak, zaman ilerledikçe ve güven arttıkça bu dolgunluk hissi zevke dönüşecektir. İlişkinin ilk ayında her ilişkide belki başlangıçta çok hafif bir sızlama veya rahatsızlık duyulacak ama bu kısa sürede kaybolacaktır. Cinsel hayatınızı daha kolaylaştırmak ve vajendeki dolgunluk hissine alışabilmek için ilk hafta belirli aralıklarla 5-10 dakika vajeninize bir tampon koyabilirsiniz. Bu hem kızlık zarındaki hem de vajendeki genişlemeye alışmanızı sağlayacak, rahatsızlık duymanızı engelleyecektir. Kızlık zarının bozulmasından sonra kadınların ilk gece yaşadığı sıkıntıların ikincisi de, 'vajinismus' dediğimiz vajen çevresini saran kasların spazmı sonucu cinsel ilişkinin imkansız ya da çok ağrılı hale gelmesidir. Bu sıklıkla baskılayıcı cinsel yetiştirme sonucu, kadınların cinsel ilişki yaşayacakları sırada bilinçaltının koruma dürtüsü ile vajen girişindeki kasları kasması sonucu oluşur. Yapılması gereken sakinleşmek, belki belli bir süre ilişki denemesine ara vermek veya birkaç gün ertelemektir. Bu arada kadını rahatlatmak için, yaşanacakların evli çiftler arasında hak olduğunu, ayıp olmadığını ve ona zarar vermeyeceğini anlatmak gerekir. Eğer bir sonraki denemede yine aynı sorunla karşılaşılıyorsa, yapılması gereken şey profesyonel yardım almak yani bir hekime başvurmaktır.

Cenk Kiper

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Aya İrini'de dostluk müziği yankılandı
 Başarısız olursa sinemayı bırakacak
 Hikaye kitabı çıkarıyor
 Kara Murat 'nevet' dedi
 Tutku: Babam beni reddetmedi
 Yıldızlar geçidi devam edecek
 Klibi yasaklanan şarkılar 'hit' oluyor
 Ayyıldız'ın ışığı üzerinizde...
 Türk kültürünü korumak...
 Tanınmamak için taktılar, moda oldu
 Hayaller gerçeğe dönüşüyor
 Sunset'ten outlet mağazada defile
 Tehlikeli ilişkiler
 Diaz'ın 'jöleli' saçı komiklikte birinci
 Yeni neslin en güçlü starları
 Kadınları uyandırdı
 Başı yine dertte
 Theron evleniyor
AYŞE ÖZYILMAZEL
Yalın Rumeli'de protokol nerede?
Yalın'ın Rumeli...
HAKAN & UTKU
Alex'in saçları niye kontrolsüz uzuyor?
TEORİ 1:...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Meksika poğaçası
(15...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Çocuklara para nasıl öğretilir?
Şimdiki çocuklar harika.
Sigara iyi kolesterolü düşüren en önemli faktörlerden biri...
Sigara iyi kolesterolü düşüren en önemli faktörlerden biri...
Kolesterol oranlarınız size dünyanın en karışık matematik problemi...
Hülya'ya çocuk aranıyor
Hülya'ya çocuk aranıyor
Sınav stresini konu alacak 'Sınavdan Sonra' filmi için, Hülya...
Hintli Ersoy alışverişte
Hintli Ersoy alışverişte
Yanındaki yardımcılarıyla alışveriş yapan Türk sanat müziğinin güçlü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.