kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anne diyemiyor ama kıskanmayı biliyor...
Oyuncakla Büyüyor

'Sakın yaklaşma depresyondayım'

Üç aylık bebeklerin sadece mutluluk, üzüntü, kızgınlık gibi basit duyguları hissettiği düşünülürdü... Oysa, Newsweek'in kapak yaptığı Teksas Üniversitesi'nin araştırmasına göre, onlar da depresyona giriyor. Kin tutuyor... Hatta, ciddi sinir krizleri bile geçirebiliyor...

Anne diyemiyor ama kıskanmayı biliyor...

Amerika'da yapılan bir araştırma bebek beyninin çalışması hakkında şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu. Bebekler kıskançlık krizine giriyor empati kuruyor hatta kin tutabiliyor.

Henüz birkaç aylık bebeklerin beyinlerinin tahmin edilenden çok daha karmaşık çalıştığını biliyor muydunuz? Amerika'nın saygın haber dergilerinden Newsweek bu haftaki kapağını "Bebeğinizin beynini okumak" başlığıyla bebeklerin işte bu bilinmeyen dünyasına ayırdı. Teksas Teknoloji Üniversitesi'nde insan gelişimi profesörü Sybil Hart tarafından yapılan araştırma, bebeklerin bugüne kadar bilinmeyen yüzünü ortaya koydu. Daha düne kadar bebeklerin sadece "mutluluk, üzüntü ve kızgınlık" gibi basit duyguları tanıdıkları sanılırken, son araştırma bebeklerin "kıskançlık, empati, hayal kırıklığı" gibi oldukça karmaşık duyguları da hissettiğini ortaya koydu.

'SEN AĞLAMA'
Araştırmada annesinin kollarında başka bir bebek gören 6 aylık bebek, ilk önce bilinçli bir şekilde "sevimli" davranarak ilgiyi yeniden kendi üzerine çekmeye çalışıyor. Bunu başaramayınca da sinirleniyor. Ardından tam anlamıyla "kıskançlık krizine" giren bebek, daha önce hiç yapmadığı gibi bağırarak ağlamaya başlıyor. Hart bunun sadece bir anlık bir rastlantı olup olup olmadığını gerçekten görebilmek için tam 10 ay boyunca farklı bebekler üzerinde araştırmalarını sürdürdü. Ve her seferinde bebeklerin annesini kıskandığını fark etti. Fakat bebeklerin büyükleri aratmayan duygu dünyası kıskançlıkla sınırlı değil. Bebekler kendi benzerleriyle empati de kurabiliyor. Bir bebeğin yan odada ağlayan başka bir bebeği duyunca ağlamaya başlamasının sebebi de bu... Sybil Hart bu durumu, "Bir bebeğin ağladığını duymaları gözlerinin yaşarmasına yetiyor" sözleriyle açıklıyor. Bunun bir rastlantı olup olmadığını anlamak isteyen Hart bebeklere başka bebeklerin ağlamalarını ve kendi ağlamalarınınkasede çekilmiş halini dinletti. Bebekler kendi ağlama seslerine hiç tepki vermezken sadece üzüntü içinde olan 'arkadaşlarının' yaşadıklarıyla empati kurarak ağladılar. Araştırmada 6 aydan daha büyük bebeklerin ağlamadığı, bunun yerine ağlama sesi duydukları zaman sadece yüzlerinin asıldığı, 13-15 aylık bebeklerinse ağlayan bebekleri teselli etmeye çalıştığı ortaya çıktı.

ÇIKARIM YAPABİLİYORLAR
Bunun yanı sıra bebekler yüzlerdeki ifadeleri de algılayabiliyor. Karşısındakinin mutlu olup olmadığını fark ediyor, sadece birkaç aylık bebekler bile yüz ifadelerini algılamaya başlıyor. Bebekler tıpkı yetişkinler gibi hayal kırıklığına da uğruyor. Annesine gülerken annesinden aynı şekilde karşılık görmeyen bebek ilk önce yüzünü asıyor ardından da ağlamaya başlıyor. Bebeklerin hayret verici beyin faliyetleri ve duygusal dünyaları bununla da sınırlı değil. İşte bebek beyninin yetişkinleri aratmayan fonksiyonlarından birkaçı:

* Bebekler henüz 4 aylıkken çıkarım yapmaya başlıyor. 3 aylık oluncaya kadar da annesinin fotoğrafını tanımayı başarıyor.

* Bebeklerin hafızaları, henüz birkaç aylıkken çalışmaya başlıyor. Bu yüzden kızdıkları zaman kin tutuyorlar.

* Üç aylıkken duyguları oluşmaya başlıyor ve yine henüz üç aylıkken psikolojik rahatsızlık belirtileri gösteriyorlar. Onlar da depresyona giriyor ya da ağır sinir krizleriyle karşı karşıya kalabiliyor.

* Yeryüzünde geçirdiği ilk birkaç ay, bebeğin sosyal çevreyle uyumlu olup olmayacağı konusunda yeterli ve geçerli ipuçları veriyor. Daha çok güvenli olan ailelerin çocukları da aynı ebeveynleri gibi güvenli insanlar oluyor.

DIŞ HABERLER


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Ölüme 24 saat kala kurtuldular
 Yeni savaş alanı internet
 Çekilme yüzünden ilk fire
 Irak'ta 3 Türk işçinin kaçırıldığı iddia edildi
 Blair 150 Müslüman devlet okulu kuracak
 Fischer Merkel'i Türkiye konusunda uyardı
 Matematikte başarı genetik
 Kadınlar çapkınlıkta erkekleri geçti
 En büyük yapboz
 Sarılmak ilaç gibi
 Reçeteye köpek yazılacak
 Victoria burnuna estetik yaptırdı
 Paparazziler bile ona yetişemiyor
 Kapısının önü çok tehlikeli
İçindeki Aslan çıktı ortaya
İçindeki Aslan çıktı ortaya
Galatasaray, sezonun ilk maçında Konyaspor'u yeni transferi Sasa...
İliç'ten siftah
İliç'ten siftah
Hazırlık döneminde eleştirilen İliç, ilk resmi maçında 2 gol attı.
Ağırımıza gidiyor biz vampir miyiz
Ağırımıza gidiyor biz vampir miyiz
Tekir Yaylası'nda konuşan Bahçeli, "MHP terörden yararlanır,...
CHP ülkeyi doğru yorumluyor ama anlatamıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "CHP'nin barajın...
'Silahşörler' kenti Ankara
Türkiye'de en çok ruhsatlı silah Ankara'da bulunuyor İkinci sırada...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu