kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kına gecesi yapmayan yok
Kına gecesi yapmayan yok
Bu türküde ağlamayan gelin yok
Yıllara meydan okuyan gelenek

Kına geceleri yeniden moda oldu

Ünlülerin düzenlediği kına geceleri unutulmaya yüz tutan bir geleneği canlandırdı. Cemiyet hayatının önde gelen isimlerinden genç yıldızlara pek çok gelin adayı otantik kıyafetlerini giyip ellerine kına yakıyor. Demet Şener de en 'taze' kınalı gelin...


Kına gecesi yapmayan yok

Son yıllarda yerini bekarlığa veda partilerine bırakan kına geceleri yeniden moda. En ünlüsünden en sadesine kadar artık herkes bu geleneği yaşatıyor.

Eskiye olan merak artıp nostalji tutkusu baş gösterdiğinden bu yana, zamanla unutulup giden gelenek ve görenekler de yeniden yaşamımıza girmeye başladı. On, on beş yıl önce yerini bekarlığa veda partilerine bırakan kına geceleri de bunlardan biri. Batı'ya özenen gençlerin filmlerde gördükleri bekarlığa veda partilerini kendi hayatlarında uygulamak istemeleri, ele yakılan kınayı demode bulmaları, belki de en renkli geleneklerimizden biri olan kına gecelerinin unutulmasına neden olmuştu. Ama son birkaç yıldır bu geleneği hatırlayanlar arttı, Türk halkı kına gecesi ritüelini sandığından çıkardı. Geçen hafta Milli basketbol oyuncusu İbrahim Kutluay ile evlenen Demet Şener de arkadaşlarının katıldığı bir kına gecesi düzenlemişti. Gelin adaylarının bu gecelerde giydiği kıyafetler de geleneklere uygun oluyor. Bu nedenle düğünlerinde beyaz gelinliğiyle boy gösterecek genç kızlar, kına gecelerinde kaftan ya da bindallı giymeyi tercih ediyor. Bunlara genellikle pullarla işlenmiş kırmızı başörtüsü, kına eldivenleri ve kemer de ekleniyor. Hatta sadece gelin adayı değil, yakın kız arkadaşları da bindallılarını giyerek gecenin atmosferini tamamlıyor.

HAMAMDA EĞLENCE
Kına gecelerinin vazgeçilmez unsurlarından biri de gelin adayını ağlatmak için söylenen türküler. Bunların başında da "Yüksek yüksek tepeler" geliyor. Başına kırmızı örtü örtüldükten sonra, bir tepsi içinde kız arkadaşları tarafından getirilen kına gelinin eline yakılırken söylenen bu türkülerle gelin adayı ağlatılmaya çalışılıyor. Bu çabaya direnip birkaç damla gözyaşı akıtmayan gelin adayına ise pek rastlanılmıyor. Düğün ve kına gecesi organizasyonları konusunda internette hizmet veren www.nedimem.com sitesinin editörü Özlem Özberk, gençlerin geleneksel türküleri ve kına adetlerini iyi bilmediği için bu gecelere genellikle kadınlardan oluşan profesyonel türkü grupları çağırdıklarını söylüyor. Kına, genellikle kız evinde düzenleniyor. Ama son zamanlarda popüler kulüpler, oteller de bu özel gün için tercih ediliyor. Hatta Özberk artık otellerin sağlık kulüplerinde bakım veya hamam sefası yaparak da kına gecesi düzenlendiğini anlatıyor.

DANSÖZ KOSTÜMÜ DE MODA
Söz konusu kına gecesi olunca akla ilk olarak Kapalıçarşı geliyor. Çünkü bu özel gecede giyilecek kostümlerin en güzeli, en farklısı ve genellikle en hesaplısı Kapalıçarşı'da bulunuyor. Kapalıçarşı'daki Ottantic Gift Shop'un sahibi Mehmet Kalkan son zamanlarda kına gecesi alışverişi yapanların sayısının arttığını söylüyor. Yakın zamana kadar kına gecelerini abiye kıyafetlerle yapmayı tercih edenlerin artık nostaljik kıyafetlere yöneldiğini, bu nedenle de kaftan ve bindallı satışında artış olduğunu anlatıyor: "Maddi durumu iyi olanlar, özellikle de sosyetik isimler Osmanlı zamanından kalma, altın tellerle sırma işi yapılan, el işlemeli kaftanları tercih ediyor. Bu kaftanların fiyatı da üzerindeki işe ve tarihine göre 3-50 bin dolar arasında değişiyor." Kaftanlar tek olarak ya da içlik denilen gömlek, şalvar, kırmızı başörtüsü, kemer ve kına eldiveninden oluşan bir takım halinde de satılıyor. İsteyen gelin adayları yine özel işlemeli başlıkla ve altın yaldızlı kumaştan yapılmış çarıklarla kostümlerini zenginleştiriyor. Bir kostüm için çok fazla para harcamak istemeyenlerin bütçelerine uygun seçenekler de bulunuyor. Örneğin makine işi, kadife ya da Şile bezinden yapılan kaftanların fiyatları 50-500 YTL arasında değişiyor. Kına gecelerinin bol eğlenceli geçmesini isteyen gelin adayları gelen kız arkadaşları için zil ve bele takılan metal kemerler alıyor. Bu eğlencelere genellikle yine kendilerinin çaldıkları darbuka ve tefler eşlik ediyor. Kaftan ya da bindallının dışında renkli kostümlere de rastlamak mümkün. Bu kostümlerin başında da dansöz kıyafetleri geliyor. Fiyatı 75 ile 1.000 YTL arasında değişen dansöz kıyafetleri kına gecelerine ayrı bir renk katıyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 THY'nin yeni yüzü
 Avrupa'dan 5 yıldızlı havayolu çıkmadı
 Dokuz günlük yarışta mutlu son
 Bir dostluk yarışı
 Yerasimos için Sabuni Helva
 Deve yarışlarına robot jokey
 Ailesine kızdı porno yıldızı oldu
 Abovv sailing team!
 Yangın uçağımız yetersiz
 Bombardier'in en yeni iş jeti Challenger görücüye çıktı
 Boeing-Airbus kavgası Dünya Ticaret Örgütü'nde
 Venedik'te gökyüzü öylesine maviydi ki
 İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi Kararı ile Yayınlanan...
 Bu start unutulmaz
 Bence Fazıl Say bir uzaylı olabilir
 Taklidi aslından pahalı
 Kazdağları'ndaki köylerin yıldızı parlıyor
 Teknolojik bir tatile hazır mıyız?
 New York
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kudo'nun uçağı
Havacılık tarihine düşmüş ilginç bir...
YASEMİN TAŞKIN
Hayatımın Tatili
Son sekiz yılın en iyi tatilini...
BELKIS KILIÇKAYA
Markası Nedir?
Dünyanın en iyi 100 markası açıklandı. Bu...
FİKRET AYDEMİR
Bizim Vekiller
Milletin olmadığı yerde vekiller de...
TURGAY NOYAN
Denizciler el ele gönül gönüle
Temmuz ayının ikinci...
Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
Kalp hastalığına yakalanma riskinizi mi merak ediyorsunuz, yoksa...
Aslında tam bir çingene gibiyim
Karadeniz müziğinin ünlü ismi Fuat Saka'nın hayatı roman gibi. Bu...
39 yaşında Betûl Mardin oldum
Başarılı meslek hayatını "Halkla İlişkiler Oscarı" olarak bilinen...
Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
Dünya pizza şampiyonu İtalyan Elena Spera 28 Temmuz-28 Ağustos arasında yine...
VIP konuklar imambayıldı yiyecek
Formula 1'e davetli ünlü isimlerin mönüsünü 'Avusturya'da yaşayan bir Türk'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.