kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

TSK'da lider profili

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonucunda bu hafta şekillenen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi, yalnız ordunun değil, Türkiye'nin de yakın geleceğini etkileyecek güvenlik politikalarına da imza atacak. Türkiye, değişen global koşullardan özellikle etkilenen bir ülke. Bu yüzden YAŞ sonuçlarını değerlendirirken yeni komuta kademesinin 'lider profilini de iyi okumak gerekir.'
Kurumlar, yapısal değişimleri, yönetici profili değişimi ile eşzamanlı yaptıklarında, yeni ufuklara yelken açmaya gebedir. TSK'da olan da bir anlamda bu.
Bazı yorumcular YAŞ sonuçlarını, "Özkök damgasını vurdu" diye geçiştirerek yeni komuta kademesinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök gibi dikkatli, stratejik, global sistemlere entegre, Batı ile barışık ve demokrat bir yapıda olduğu imasında bulunuyor. Bu yanlış değil. Ancak daha da derine gitmek lazım. Yüzeysel bir analizle, TSK'nın yeni lider kadrosunun NATO geleneğinin içinden gelen, orduda modernizasyon ve teknolojik değişim ihtiyacını bilen, iyi yetişmiş ve transatlantik geleneğine yabancı olmayan isimler olduğu ortaya çıkıyor. Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu döneminde sıkça dillendirilen kuzey ve doğu istikametlerinde yeni ittifak arayışları yerine (Avrasyacılık) Türkiye'nin Batı bloğuna entegrasyonuna inanan isimler var.
Ancak dünya değişiyor. Soğuk savaş dengeleri üzerine kurulu transatlantik ittifakı da, bugünün "global terörle mücadele" ve "demokratikleşme" gündemleri çerçevesinde yeniden şekilleniyor. TSK'yı yakın tanıyan isimlere göre yeni komuta kademesi bu trendi okuyup, Türkiye'ye yeniden ABD ve AB'nin içinde bulunduğu Batı ittifakı için "kilit" konuma getirebilecek stratejistlerden oluşuyor.
Türkiye'nin çevresi de değişime gebe. Önümüzdeki dönemde İran, Irak ve Suudi Arabistan'da istikrarsızlık ihtimali yüksek. Bu çerçevede TSK'nın Ortadoğu algılamaları da Soğuk Savaş dinamiğinden farklı bir noktaya gidiyor. Yeni komuta kademesi dış politika ve askeri güvenlik politikalarında bu değişimi yansıtacak yeni stratejiler geliştirecek. Aynı şekilde Orgeneral Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı döneminde başlayan bir Irak politikasının yeni dönemde de devam etmesi beklenebilir. Gittikçe daha (proaktif) hale gelen bu politikanın özü Irak'taki aktörleri "birleşik Irak" tezine yönlendirme.
Peki bunları kim yapacak? Orgeneral Hilmi Özkök bir yıl daha Genelkurmay Başkanlığı'nda. Ardından gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve 2008'de Genelkurmay Başkanlığı'na oturması beklenen Orgeneral İlker Başbuğ zaten hem askeri strateji hem de kamuoyu nezdinde kendilerini kanıtlamış isimler.
YAŞ atamalarında öne çıkan bir isim Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na getirilen Orgeneral Ergin Saygun. Brüksel ve NATO tecrübesi nedeniyle "diplomat paşa" geleneğinden gelen Saygun, hem Atlantik ruhu hem de global terörle mücadelenin değişen koşullarında Türkiye'nin yeri konusunda önemli birikim sahibi. Birinci Ordu'ya geçen Orgeneral Başbuğ'dan boşalan Genelkurmay İkinci Başkanlığına getirilen Orgeneral Işık Koşaner ise Saygun gibi zeki ve pozitif düşünen bir stratejist olarak tanınıyor.
Geçmişte Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı yapmış olan Orgeneral Koşaner ayrıca sivillerle temas konusunda deneyimli. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Harp Akademileri Komutanlığı'na getirilen Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney de komuta kademesindeki diğer isimler gibi "değişim" sözünün Türkçe telaffuz edildiği TSK'de yeni güvenlik politikalarının şekillenmesinde rol oynayacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Avrupa ile son imza   / 29-07-2005
 Erdoğan: Şahin değilim, şefkatliyim.   / 28-07-2005
 Zulmü alkışlayamam   / 28-07-2005
 Genelkurmay brifingi ve hükümet   / 22-07-2005
 Medya, asker ve terör   / 20-07-2005
 Derin devlet terörü tartışıyor   / 17-07-2005
 Şatodan dünyaya bakış   / 14-07-2005
 Bosna'dan tarihe yolculuk   / 12-07-2005
 Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için   / 08-07-2005
 Bu yıl erken seçim olacak mı?   / 07-07-2005
ASLI AYDINTAŞBAŞ
TSK'da lider profili
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonucunda...
YAVUZ DONAT
Denizli raporu
Denizli misafir ağırlıyor... Dün Devlet...
Başkanlar birlik oldu Cimbom baloda coştu
Mali açıdan zor günler yaşayan Galatasaray camiası, 100 yıl balosunda...
Plajın Don Kişot'ları
Kadıköy Belediyesi, temiz olmayışı kadar plaja girenlerin...
Özkök'ten sitem
Özkök'ten sitem
Genelkurmay Başkanı Org. Özkök, "TSK, bölücü terör örgütüne karşı...
Can iki canını birden yitirdi...
Can iki canını birden yitirdi...
Arabasının arka koltuğunda oturan annesi ve kız kardeşini bombalı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu