kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Asker çekilirse kan dökülür"
AB, Kıbrıs'ta geçiş noktaları listesine 3 yer daha ekledi

"Asker çekilirse kan dökülür"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta çözüm olmadan Türk askerinin adadan çekilmesinin sıcak olaylara, kan dökülmesine neden olabileceğini belirterek, bu konuda gerçekçi olmak gerektiğini söyledi..

Cumhurbaşkanı Talat, aylık basın toplantısında, Kıbrıs sorununa ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Talat, bir Rum gazetecinin sorusu üzerine, Türk askerinin ancak bir çözümle adadan çekileceğini ifade ederek, Türkiye'nin Annan planını destekleyerek bunu ortaya koyduğunu kaydetti. Talat, ''Çözüm olmadan ordunun çekilmesi çok sıcak olaylara, kan dökülmesine neden olabilir. Çok gerçekçi olmak lazım'' dedi.

''Türk askerinin çözüm olmadan adadan çekilmesinin gerçekçi bir yaklaşım olmadığının'' altını çizen Talat,
bunu BM Güvenlik Konseyi'nin de bildiğini belirtti.

DİREKT UÇUŞLAR

Azerbaycan'dan Ercan Havaalanı'na direkt uçak seferine, Rum tarafıve Yunanistan'dan çok düşük dozda tepkiler dışında tepki gelmediğini ifade eden Talat, ''çünkü izolasyonların haksızlığının tüm dünya tarafından bilindiğini'' vurguladı.

Azerbaycan'ın bu tavrının bir ilki teşkil ettiğini ve bu girişiminbaşka ülkelerce de tekrarlanmasını, arkasının gelmesini beklediklerinikaydeden Talat, bu beklentinin Kıbrıs'ta bölünmenin değil bütünleşmenin kalıcılığı için olduğunu söyledi.

Bir soru üzerine, ''ABD'nin Kıbrıs Türkleri üzerindeki izolasyonların kaldırılması konusunda bir şampiyon olduğunu'' ifade eden Talat, ABD'nin, işadamları heyeti ve kongre üyelerini göndererek,bu konuda öncü olduğunu, şimdi doğrudan uçuşlar yolunun arandığını söyledi. ABD'den daha fazlasını beklediklerini dile getiren Talat, ''Doğrudan uçuşlar bekliyoruz'' dedi.

Türkiye'nin gümrük birliği ek Protokolünü imzalamasının beklenen bir gelişme olduğunu, bu konu üzerinde birçok spekülasyon yapıldığını belirten Talat, Türkiye'nin yayımladığı deklarasyonla Kıbrıs'a nasıl baktığını, Rum tarafını tanımadığını, Kıbrıs Türklerini desteklemeye devam ettiğini ortaya koyduğunu söyledi.

''TÜRKİYE'NİN ŞİMDİKİ HALİYLE 'KIBRIS'I TANIMASI İMKANSIZ''

Talat, Türkiye'nin şimdiki haliyle ''Kıbrıs''ı tanımasının imkansız olduğunu'' vurgulayarak, Türkiye'nin bir çözüm sonrası yeni yapıyı tanıyacağını ortaya koyduğunu belirtti.

Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un, kendisiyle görüşmekten kaçındığını, bunu yaparken de, günahını gizlemek için kendisini suçlamaya çalıştığını kaydeden Talat, Rum basınına, çözüm için Rum liderliğini sorgulaması çağrısı yaptı.

Talat, Papadopulos'la görüşmesi için, Rum AKEL partisi tarafından bazı düşüncelerin dile getirildiğini, ancak bu konuda alınmış bir karar olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, AB Komisyonu'nun ''Kıbrıs'' temsilciliğine atadığı Rum Temis Themistokleus için AB Komisyonu Başkanı Barosso'ya mektup gönderdiğini açıkladı. Talat, AB Komisyonu'nun, Papadopulos'un en yakın ''hayır'' propagandası elemanını bu göreve getirmemesi gerektiğini yineledi.

Talat, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Avrupa'daki tatil döneminin sonunda görüşmesinin olası olduğunu, ancak bu konuda alınmışbir karar ve davet olmadığını söyledi. Kayıplar sorununu çözmede kararlı olduklarını vurgulayan Talat, yaz dönemi sonunda kazıların devam edeceğini belirterek, ''kayıp ailelerinin acılarına son vereceklerini'' ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak Ankara'ya yaptığı ziyarete de değinen Talat, ziyaretinin çok yararlı geçtiğini belirterek, protokolde bir kısım eksiklikler var diye ziyaretin öneminin düşürülmemesi gerektiğini kaydetti. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, bir soru üzerine, Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme maçında Trabzonspor'u eleyen Güney Kıbrıs'ın Anorthosis futbol takımını kutladığı. Anorthosis'in, Türkiye'de iyi bir takımı elediğine işaret eden Talat, ''Güzel bir zafer'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Özkök:"Kısıtlanmış yetkiyle mücadele veriyoruz"
 Dışişleri: Kerkük'ü yakından izliyoruz
 165 dava AİHM'de geri çekiliyor
 Chirac'a üzüldüm bana öyle dememişti
 Rumlar'dan örtülü veto tehdidi
 Paris'in yeni tavrı netleşti
 'Türkiye, Almanya için şart'
 De Villepin siyasi fırsatçı
 Karadeniz'deki sellerin nedeni sahil otoyolu mu?
MAHMUT ÖVÜR
İris Şentürk ne yapıyor?
Türkiye'de siyaset yapan kadın...
MUHARREM SARIKAYA
YAŞ'ta, yaşa takılanlar...
Herhangi bir aksilik olmazsa,...
YAVUZ DONAT
Bala'da neler gördük neler dinledik?
Çarşamba günü...
Kafaları yana düştü
Annesiyle kardeşini teröre kurban veren genç, olayı gözyaşlarıyla...
Ben evlendiğim gün ölmüştüm
Koca dayağından kaçmak için boşanıp 3 çocuğuyla evi terk eden...
Komutanın büyük acısı
Komutanın büyük acısı
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Faruk Cömert ağabeyi...
İşte AB sürecinin komuta kademesi
İşte AB sürecinin komuta kademesi
Cumhurbaşkanı Sezer, YAŞ kararlarını onayladı. TSK'nın komuta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu