kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
‘Tembeller’ için sağlıklı kalmanın 20 kolay yolu

Daha sağlıklı ve formda hissetmek istiyorsunuz; fakat ne spor yapmaya vaktiniz var, ne de stresli hayatınız diyet yapmanıza izin veriyor. Hiç sorun değil: Ünlü İngiliz gazetesi Mirror, formunuzu parmağınızı kıpırdatmadan korumanın 20 yolunu sıralıyor

1. Öğle yemeğinde portakal suyu için: Beslenme uzmanları, öğle yemeklerinde portakal suyu içmenin, vücuda giren demir oranını ikiye katladığına dikkat çekiyor. Üstelik, kahveyle alkolün, yediğiniz besinlerin sindirilmesini yavaşlatan etkisinden de uzak kalmış olacaksınız.

2. Cappucciono'nuzu tarçın serpin: Günde sadece yarım tatlı kaşığı kadar tarçın, kolesterolü düşürür ve kan şekeri değerlerinin dengede kalmasını sağlar.

3. Kepekli ekmek yiyin: Kepekli ekmek, beyaz ekmeğe göre dört kat fazla liflidir; üç kat fazla çinko ve iki kat fazla demir içerir. Ekmek kabuklarını yemeyi de ihmal etmeyin. Çünkü ekmek kabuğundaki kalın bağırsak kanserini önleyen enzimler, ekmeğin geri kalan kısımlarındakinden sekiz kat fazla bulunuyor.

4. Sebzeleri çok çiğneyin: Sebzeleri uzun uzun çiğnemenin, içlerindeki kanserle mücadelede büyük önem taşıyan enzimlerin serbest kalmasında etkili olduğu bilinen bir gerçek. Ayrıca, sebzeleri ne kadar az pişirirseniz, koruyucu etkilerinin o kadar güçlü olacağını da unutmayın.

5. Yüzde 80 kuralını uygulayın: Eski bir Japon beslenme tekniği olan 'Hara Hachi Bu'yu göz önüne alın ve yemeğinizin yüzde 20'sini tabakta bırakın. Bu sayede diyabet, kalp krizi ve felç gibi tehlikelerden de uzaklaşmış olursunuz.

6. Portakalın önemi: Portakal, akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır. Turunçgilleri düzenli olarak yiyenlerin, hastalıklara yakalanma riskinin yüzde 30 azaldığı belirtiliyor. Ayrıca her gün dört porsiyon turunçgil yiyenlerin felç olma tehlikesi, yemeyenlere göre yüzde 40 daha az.

7. Farklı renkte yiyecekler yiyin: Eğer kırmızı, portakal rengi, sarı, yeşil, mor gibi farklı renklerdeki sebze ve meyveleri yerseniz, mümkün olan en iyi antioksidan, vitamin ve mineral karışımını da almış olursunuz.

8. Pizza yiyin: Ama mutlaka ince hamurlu ve bol domatesli olanlarını. Çünkü domateste bulunan ve tümörlerin büyümesini engelleyen 'lycopene' adlı antioksidan, domatesler pizza soslarıyla karışmışken vücut tarafından daha iyi sindiriliyor.

9. Diş fırçanızı temizleyin: Diş fırçasının kılları arasına yerleşmiş olan mikropların anlamı, çoğu kez griptir. Diş fırçanızı haftada 4 kez temizleyin.

10. Zihninizi çalıştırın: Yabancı dil öğrenin ya da kitap okuyun. Zihninizi çalıştırmak, hafızanızı güçlendirir.

11. Daha çok seks yapın: Seks iyi bir egzersizdir ve vücudun endorfin salgılamasına neden olur.

12. Diş ipi kullanın: Araştırmalar, dişeti rahatsızlığı bulunanların, kalp kriziyle sonuçlanan damar sorunlarına yatkın olduğunu ortaya koyuyor.

13. Bol bol gülün: Kardiyologlar, 100- 200 gülüşün 10 dakikalık egzersize eşit olduğunu ifade ediyor. Gülmenin stresi azaltması ve doğal savunma hücrelerinin üretimini arttırması gibi özellikleri de var.

14. Meyveleri yemeden hemen önce soyun: Soyulduktan sonra bekletilen sebze ve meyveler, kanserle mücadele eden besleyici özelliklerini kaybediyor.

15. Annenizi arayın: Bir araştırmanın, annelerine yakın olmayan insanların yüzde 91'inin yüksek tansiyon, alkolizm ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüksek olduğunu ortaya koyduğunu unutmayın.

16. Çay keyfinden mahrum kalmayın: Her gün bir fincan çay içmek, kalp hastalıkları riskini yarı yarıya azaltır. Araştırmalar ayrıca, her gün çay içmenin, bir kalp krizinden sonra hayatta kalma olasılığını yükselttiğini de gösteriyor.

17. Evcil hayvan besleyin: Evcil hayvanlar hayata daha olumlu bakmamızı sağlar.

18. Sandviçlere domates koyun: Günde sadece bir adet domates yemek bile, bir kalp hastalığına yakalanma riskini yüzde 30 oranında azaltır. Domates suyunun da benzer bir etkisi vardır.

19. Buzdolabınıza önem verin: Yiyecekleri buzdolabında saklamanın birçok püf noktası bulunuyor. Örneğin, salataları buzdolabının ön taraflarına yerleştirmemeye özen gösterin. Çünkü kapıyı her açtığınızda buzdolabına girecek olan ışık, besinlerdeki kanserle mücadele eden hücrelerin ölmesine neden olacaktır.

20. Tohumlara dikkat: Salataların üstüne ayçiçeği ya da susam serpmek, salataya koyduğunuz yeşilliklerin içindeki antioksidan maddelerin güçlenmesine neden olur.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Gözünüzü Ekrana Bakarak Test Edin
 Gözle İlgili Bildikleriniz Yanlış Olabilir!
 Basit Bir Göz Muayenesiyle Her Hastalık Teşhis Edilebilir
 'tek Gözünde Kayma Olan Bebekleri Doktora Götürün
 Kataraktın İlaçla Tedavisi Yok, Tek Çözüm Ameliyat
 10 Dakika İçinde Gözlüksüz Hayat
 ‘tembeller’ İçin Sağlıklı Kalmanın 20 Kolay Yolu
 Yemek Alışkanlığı Kişiliği Ele Veriyor!
 Tuzlu Salatalara Dikkat!
 Sigara İçenlerde Risk Daha Fazla
 Erkekler İçin Yeni Yöntemler Kapıda
 Tiroit Bezinin Tamamen Çıkartılması Şart
 Doğum Kontrol Hapı Cinsel İsteği Azaltmaz
 Raı En Başarılı Tedavi Yöntemi
Petek'in bağırmaları ağırıma gitti tokat attım
Petek'in bağırmaları ağırıma gitti tokat attım
"Can'lı Hayat" adlı programda, altı yıllık sevgilisi Petek Dinçöz'ü...
İstanbul gecelerine farklı bir seçenek
İstanbul gecelerine farklı bir seçenek
Haziran ve temmuz aylarında Bülent Özdemir'li geceler, Yeşil Salkım...
Simavi ile Sandal komşu oluyor...
Simavi ile Sandal komşu oluyor...
Haldun Simavi'nin Göcek'te denize sıfır arsasını, kat...
Flaşların azizliği!
Flaşların azizliği!
İstanbul gece hayatının ünlülerini anlamak pek mümkün değil!...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.