kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Kanser savaşçısı olmak belki görevimdi...
'Kanser savaşçısı olmak belki görevimdi...
'İlaç tedavisinden başka hayatım yoktu'

'Kanser savaşçısı olmak belki görevimdi...

Lance Armstrong itaatkar bir kanser hastası değil, saldırgan ve uğraştırıcıydı. Hatta hastalığına 'Hergele' diyordu. Ünlü bisikletçi hergeleyi devirince, hayatına bir kanser savaşçısı olarak devam etmeye karar verdi.

Lance Armstrong, altı saat süren beyin ameliyatından sonra gözlerini açtığında iyi haberi henüz bilmiyordu, yani; kafatasının içinden alınan parçaların sadece ölü dokulardan ibaret olduğunu... Bu da demek oluyordu ki, kanser yayılmayacaktı... Ancak bu 'öldürücü' ilaç tedavisinin yapılmayacağı anlamına gelmiyordu... "...Soru şuydu: İlaç tedavisi önce hangimizi öldürecekti? Kanseri mi, beni mi? Yaşamım hasta edici rutinlerde uzayıp giden bir serum damlası haline geldi. Acı çekmiyorsam kusuyordum, kusmadığım zamanlarda ne olduğumu düşünüyordum. Ne olduğumu düşünmediğimde de bunun ne zaman sona ereceğini merak eder dururdum. İşte ilaç tedavisi budur..."

'HERGELE'YE MEYDAN OKUDU
İlaçlar dokularını yakarak derisinde lekeler oluşturmaya başlamıştı Armstrong'un. Kasları incelmiş ve gevşemişti. "Formda kalmam gerekli" diyordu sürekli kendisine... Kalmak için uğraştı da... İlaç tedavisi kürleri arasında bisiklete binmeyi ihmal etmedi ama bu pek de kolay olmuyordu... Kendisinin de dediği gibi inatçı ve hastalıkla mücadele eden bir yapısı vardı... "...İtaatkar bir kanser hastası değildim. Biraz keskin, saldırgan ve uğraştırıcı bir tiptim. Hastalığı kişiselleştirmiş, 'Hergele' adını takmıştım. Onu düşman olarak görüyor ve ona meydan okuyordum... Tümör belirtileri azalmaya başladı. Ölçüm sayıları o kadar azalmıştı ki, doktorlar bile biraz şaşırmıştı... Nichols 'Cevap veriyorsun' dedi... İyileşmemi Fransa Bisiklet Turu'ndaki zamana karşı yarışlara benzetiyordum... Hastalığa karşı savaşı kazanmış gibi hissetmeye başladım ve bu bisiklet sürme hislerimi yine kamçıladı. Yokuşta diğer yarışçıları geçtiğim gibi kanseri de ezip geçmek istiyordum..."

HAYATA YENİDEN BAŞLADI
Tıpkı söylediği gibi, Lance Armstrong kanseri ezip geçti. Üstelik hastalığıyla kaybettiği sponsorları, ayrıldığı sevgilisi ve mali durumunda yaşadığı krizleri de atlatarak. Yeniden başlamıştı. Artık farklı bir insandı. Evlendi, sperm bankasına yaptığı yatırımı sayesinde çocukları oldu. Hiç yarışamayacağı düşüncesini geride bıraktı ve spor hayatında adını zirveye yazdırdı. Dünyanın en zor yarışı olarak kabul edilen Fransa Bisiklet Turu'nu kazandığı 1999'dan bu yana birinciliği kimseye kaptırmadı. Zorlu bir yolculuktu ve o bunu başarmıştı. Ama artık yepyeni bir amacı vardı...

ASIL SAVAŞ BAŞLIYORDU
"...Dr. Nichols, bu hastalığı yenmeyi başarabilen sayılı insanlardan olacağımı gösteren belirtilerin olduğunu söylüyordu. Sağlığım düzelmeye başladığında, daha farklı amaçlar edineceğimi söylemişti. Kanser, bir sorumluluk olduğu kadar, aynı zamanda bir fırsat da olabilirdi. Dr. Nichols, iyileştikten sonra kendini bu hastalıkla mücadeleye adayan birçok kanser hastasıyla karşılaştığını ve benim de onlardan biri olacağımı umduğunu söylemişti. Kanserin, diğer insanların iyiliği için benim başıma geldiğini anlamaya başlamıştım. Bir dernek kurmak istiyordum... Derneğin amacının tam olarak ne olacağından emin değildim; tek bildiğim, benim için hiç yapılmayan bir şeyi yapmak istiyordum, diğer hastalara karşı bir görevim olduğunu hissediyordum ve bunu dünyadaki her şeyden çok daha fazla önemsiyordum... Kimisi bunu anlamayacaktı ama dünyada yapmam gereken tek şeyin bisiklet yarışçılığı olmadığını hissediyordum. Belki de görevim bir kanser savaşçısı olmaktı..."
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Petek'in bağırmaları ağırıma gitti tokat attım
 İstanbul gecelerine farklı bir seçenek
 Avrupa albümü önce Türkiye'de
 Ayşe, 65 yıl sonra sahneye çıkacak
 Evlenmeyi hep istedim çünkü...
 Keyif Rehberi
 Balık mistik düşler görür
AYŞE ÖZYILMAZEL
Kariyer yaparız aşkta fıslarız
Sevgilisiz ve çaresiz...
HAKAN & UTKU
Türkiye'nin en kapsamlı cinsellik raporu
1) Türkiye'de...
Gözünüzü ekrana bakarak test edin
Gözünüzü ekrana bakarak test edin
Miyopiden hipermetropiye, astigmata dek birçok göz rahatsızlığını...
Gözle ilgili bildikleriniz yanlış olabilir!
Gözle ilgili bildikleriniz yanlış olabilir!
Çok okumak, çok çalışmak gözü bozar
* Yanlış: Gözün temel...
Simavi ile Sandal komşu oluyor...
Simavi ile Sandal komşu oluyor...
Haldun Simavi'nin Göcek'te denize sıfır arsasını, kat...
Flaşların azizliği!
Flaşların azizliği!
İstanbul gece hayatının ünlülerini anlamak pek mümkün değil!...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.