kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğum kontrol hapı cinsel isteği azaltmaz
Sigara kadınların cinsel hayatını da etkiliyor

Doğum kontrol hapı cinsel isteği azaltmaz

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, doğum kontrol ilaçlarının cinsel isteği azaltıp azaltmadığı sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Bazı durumlarda, bu iddianın doğru olduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman Akhan, gerçekte bu duruma kadınların yüzde 3'ünde rastlandığını belirtiyor

İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Engin Akhan, doğum kontrol yöntemleriyle ilgili bilmek istediklerimizi anlatıyor.

* Doğum kontrol yöntemlerinin çiftin cinsel yaşamına etkisi oluyor mu?
Bu soruyu cevaplamadan önce kadın olsun erkek olsun insanın cinsel davranış şeklini biçimlendiren birçok faktörün olduğunu vurgulamamız gerekiyor. İnsan çocukluğundan itibaren, anne babasından, yetiştirilme tarzından, sosyal çevresi ile ilişkilerinden gelen bir öğrenme süreci içinde yoğrulurken, anne karnında ve sonra tüm yaşamı boyunca farklı hormonların etkisi altında kalır. Tüm bu karmaşık etkenlerin bileşenleri, her insanda cinselliği farklı olarak biçimlendiriyor.

* Hormonların etkisinden de bahsetmek gerekir mi?
Kesinlikle. Östrojenler, yani halk arasında kadınlık hormonu denilen hormonlar, sıklıkla kadının cinsel açıdan uyarılması üzerine dolaylı bir etki yaparken, kadında temel olarak isteği ve uyarılmayı arttıran hormonlar, androjenler yani erkeklik hormonlarıdır. Bu okuyucuya biraz garip gelebilir; ancak kadınlar fizyolojik olarak önemli miktarda androjen üretirler ve aslında kadınlık hormonu olan östrojenler de kadında androjenlerden sentezlenir. Kanda hem androjenleri hem de östrojenleri taşıyan özel bir protein var. Bunun kısaltılmış adı 'SHBG'. Hormonlar bu özel proteine bağlı iken aktif değiller. Ne zaman serbest kalırlar, işte o durumda etkin olarak işlev görürler.

* Doğum kontrol haplarının cinsel isteği azalttığı doğru mu?
Geçenlerde bir gazetede, Amerika'da yapılan bir araştırmanın sonuçlarından bahsedilmiş ve "Doğum kontrol haplarının cinsel isteği azalttığı gösterildi" şeklinde bir başlık atılmıştı. Gerçekten de doğum kontrol hapları yukarıda bahsettiğimiz özel proteini arttırıyorlar. Bu protein artınca kandaki serbest hormonları normalden fazla bağlar ve serbest kalmalarını engeller. Böylece bu hormonlar işlev göremez ve cinsel istek azalır. Peki pratikte gerçekten böyle mi olur? Pek değil. Bu şekilde doğum kontrol haplarının cinsel isteği azaltmasına tüm kullanıcıların yüzde 3'ünden azında rastlanıyor. Bunun sebebi yukarıda vurguladığımız gibi kadın cinselliğinin birçok faktörden etkilenmesi. Örneğin İtalya'da 2004 yılında yapılan bir çalışmada, doğum kontrol yöntemlerinin cinsel istek üzerine olumsuz etkisinin hormonal faktörlerden ve SHBG düzeylerinden çok, ara kanamalardan kaynaklandığı gösterildi. Özellikle hapların kullanılmaya başlandığı ilk üç ay içinde ara kanamalar sıktır ve bu durum kadınları cinsellikten soğutur. Kadınlar bu kadar sık kanamaları olunca ilişkide bulunmak istemediklerini bildirdiler. 3300 kadını kapsayan Kanada çalışmasında da benzer sonuçlar elde edildi.

* Diğer faktörler nedir?
Bu hapların vajinanın kayganlaşmasını azaltıcı etkilerinden de söz edilebilir. Ancak vurgulamakta fayda var: Doğum kontrol hapları kadının cinsel isteği üzerine çok az oranda olumsuz etki gösteriyor. Tam aksine etkiyle, gebelik korkusu olmadan yaşanan cinsel birliktelik çiftin cinsel yaşamına olumlu yönde daha fazla etkiyebiliyor.

* Cinsellik ve doğum kontrol yöntemleri arasındaki ilişkiyi etkileyen başka faktörler var mı?
Çiftin evli olup olmaması, ilişkinin düzeni gibi faktörler kullanılan yöntemi belirler. Örneğin iş dolayısıyla eşini 6 ay görmeyecek kadının doğum kontrol hapı kullanması veya çift için cinselliklerini olumsuz yönde hiç etkilemeyecek yöntemin ne olması gerektiği sorgulanabilir. Evli olmayan çiftlerde istenmeyen gebelik önemli bir stres kaynağıdır. Ancak buna bir de HIV ile cinsel yolla bulaşan hastalıklardaki artış eklenmiş böylece kondom kullanımı artmıştır. Kondom erkek için belli oranda hissetmeyi azaltabilir; bir grup erkek bundan şikayetçi olabiliyor. Ancak doğru kondom seçimi bu tip şikayetleri engeller. Son derece ince ama dayanıklı, farklı kondom seçenekleri sunuluyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 'tek Gözünde Kayma Olan Bebekleri Doktora Götürün
 Kataraktın İlaçla Tedavisi Yok, Tek Çözüm Ameliyat
 10 Dakika İçinde Gözlüksüz Hayat
 ‘tembeller’ İçin Sağlıklı Kalmanın 20 Kolay Yolu
 Yemek Alışkanlığı Kişiliği Ele Veriyor!
 Tuzlu Salatalara Dikkat!
 Sigara İçenlerde Risk Daha Fazla
 Erkekler İçin Yeni Yöntemler Kapıda
 Tiroit Bezinin Tamamen Çıkartılması Şart
 Doğum Kontrol Hapı Cinsel İsteği Azaltmaz
 Raı En Başarılı Tedavi Yöntemi
 Eşinizi Tanıyın Yeniliklere Açık Olun
 Ameliyat Tek Çözüm Değil
 Seks Sırasında Çocuk Anne Babayı İzlemiyor!
Türk sinemasına seri katil giriyor
Türk sinemasına seri katil giriyor
Mustafa Altıoklar, Türk sinemasının ilk polisiye-psikolojik gerilim...
Yıldız gibi parlayacak Kaplan gibi çalışacak
Yıldız gibi parlayacak Kaplan gibi çalışacak
'Seksi Şempanze' olarak tanınan Yıldız Kaplan, hüsrana uğradığı ilk...
Sosyete Reina'da bu kez yardım için buluştu
Sosyete Reina'da bu kez yardım için buluştu
Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı yararına önceki gece...
Arap sosyetesi İstanbul'da buluşuyor
Arap sosyetesi İstanbul'da buluşuyor
Suudi Arabistan eski petrol bakanlarından Şeyh Zeki Yamani, kızının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.