kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ameliyat tek çözüm değil
Risk yeterli
İlaçlar zayıflatabiliyor...

Ameliyat tek çözüm değil

Tiroit hastalıklarının tedavisinde, ilaç tedavisinden atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisine dek birçok yöntem var. Cerrahi müdahale ise her tiroit rahatsızlığında kullanılmıyor; çünkü düşük riskli nodüller söz konusu olduğunda, ameliyat radikal bir çözüm sayılıyor

Tiroit hastalığına çözüm olabilecek tedavi yöntemlerini Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Servisi ve Nişantaşı Medmar Nükleer Tıp Bölümü Sorumlu Doktoru Derhan Yazıcı anlattı:

* Tiroit hastalığının tedavi yöntemleri neler?
Tanıya göre tedavi şekilleri değişebilir. Genellikle dört ayrı tip tedavi uygulanır. Bunlardan birisi izlemek... Gerçekten de bazen izlemek, bazı tiroit problemlerinde tek ve en etkili tedavi olabilir. Tamamen bozulan hormonların belirli bir süre sonra normale dönme ve hastalığın tamamen düzelme olasılığı var. Tabii ki bu durumlarda tanının son derece dikkatli konulması gerekir. İlaçla tedavi sık kullanılan bir yöntem. Probleme göre tiroit hormonu veya antihormonlar, doz ustaca ayarlanıp hastaya verilir. Radyoaktif iyot tedavisi bir başka tedavi yöntemi. Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen bu tedavi şekli, tiroit bezini çok çalıştıran problemlerde ve bazı tiroit kanserlerinde oldukça sıklıkla kullanılır. Cerrahi müdahale, her zaman olduğu gibi, radikal bir yöntem. Özellikle risk taşıyan nodüllerde, bası yapan bazı büyük guatrlarda ve tiroit kanserlerinde en etkin tedavi yöntemi.

DOĞRU HORMON TEDAVİSİ
* Her guatr veya nodül ameliyat olmalı mı?
Hayır, yapılan tetkikler sonucunda belirgin risk faktörleri içermeyen veya çok büyük olmayan nodül ve guatrların ameliyat edilmelerine gerek yok, bazen ilaçlarla büyümeleri engellenirken, çoğu zaman sadece izlenir; kaldı ki birçok kadında dikkatlice araştırıldığında zararsız küçük nodüller mevcut olabilir.

* Tiroit hormon ilaçları kemik erimesi veya diğer başka problemlere neden olur mu?
Hekim hangi ilacı kullanırsa kullansın son derece dikkatli olmalı; ancak gerektiğinde ilaç vermelidir. Bu durum özellikle hormon tedavilerde çok daha önemli. Her ilacın yan tesiri olduğu gibi tiroit ilaçlarının da özellikle gereksiz kullanıldığında yan etkileri olabilir. Ancak tiroit hormon eksikliğine yönelik olarak verilen hormon tedavisi, uygun dozda uygulandığı zaman kemik erimesi ve diğer yan etkilere yol açmaz. Kaldı ki, belirli aralıklarla yapılan hormon testleri ile bu durum kontrol altına alınır.

* Hamileler tiroit ilacı kullanabilir mi?
Özellikle tiroit hormonları az çalışırsa kesinlikle evet. Bu hem anne hem de çocuk için son derece önemli. Tiroit hormonları çok çalıştığında ise anti-hormon ilaçlarının özellikle bazıları tercih edilir ve mümkün olan en düşük dozda verilir.

* Tiroit ilaçları ömür boyu kullanılmalı mı?
Hayır, sadece bazı tür tiroit bezi iltihapları sonucu oluşan kalıcı hipotiroitilerde tiroit bezi çok az çalıştığından ömür boyu tedavi gerekebilir. Ayrıca tiroit bezinin tamamı veya büyük kısmı ameliyatla alındığında, geri kalan kısım yeterli hormon salgılayamayacağından dolayı eksik olan kısım hastaya ömür boyu ilaç tedavisiyle verilir.

TEDAVİ ÇOCUKLARDA DA AYNI
* Çocuklarda tiroit hastalıkları tedavisi nasıl gerçekleşir?
Tıpkı büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da aynı yöntemlerle tanı konduktan sonra her türlü tedavi uygulanabilir. Problemin cinsine göre ilaçla tedavi, radyoaktif iyot veya cerrahi yaklaşım seçilir. Ancak tabii ki bu durumlarda ilaç dozu uygun olarak belirlenmeli; radyoaktif iyot dozu da dikkatlice hesaplanarak uygulanmalı. Öte yandan her yeni doğanda tiroit hormonlarına mutlaka bakılmalı ve eksik olduğu takdirde hemen tiroit hormon tedavisine başlanmalı. Böylece oluşabilecek zeka geriliği ve cücelik gibi sorular önlenebilir.

* Tiroit problemlerinde farklı tür tedaviler uygulanabilir mi?
Evet, günümüzde tiroit bezi problemlerinin tanı ve tedavisinde birçok değişik ekol mevcut. Hekimin uygulayacağı tedavide şüphesiz yetiştiği ekol, kişisel bilgi ve becerileri önemli rol oynar. Amaç tabii ki hastaya zarar vermeden mümkün olan en kısa sürede kesin tanıyı koyup, doğru ve etkili tedaviyi uygulamak. Gerek tiroit bezi problemlerine (iyot eksikliği nedeniyle) ülkemizde sık rastlanması, gerekse de tiroit bezinin vücudun birçok sistemiyle ilişkisi olması, bilerek ya da bilmeyerek istismara zemin hazırlayabilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 10 Dakika İçinde Gözlüksüz Hayat
 ‘tembeller’ İçin Sağlıklı Kalmanın 20 Kolay Yolu
 Yemek Alışkanlığı Kişiliği Ele Veriyor!
 Tuzlu Salatalara Dikkat!
 Sigara İçenlerde Risk Daha Fazla
 Erkekler İçin Yeni Yöntemler Kapıda
 Tiroit Bezinin Tamamen Çıkartılması Şart
 Doğum Kontrol Hapı Cinsel İsteği Azaltmaz
 Raı En Başarılı Tedavi Yöntemi
 Eşinizi Tanıyın Yeniliklere Açık Olun
 Ameliyat Tek Çözüm Değil
 Seks Sırasında Çocuk Anne Babayı İzlemiyor!
 Gebe Kalma Korkusuna Paydos!
 'erken Boşalmanın Tedavisi Mümkün
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Zeka (IQ) testleri ve bilimsel ırkçılık
Hepimiz birkaç...
Eren'in ölümü kaza kimsenin suçu yok
Eren'in ölümü kaza kimsenin suçu yok
Savcılık, Pera Güzel Sanatlar Okulu sorumlusu Sabahattin Özbakır'a...
Rebel Moves'tan ilk albüm
Rebel Moves'tan ilk albüm
İki yıl önce 'Sheep (Ozinga Latin Mix)' ve Bandare' isimli...
Koç'un yeni teknesi süper
Koç'un yeni teknesi süper
Babası Rahmi Koç gibi denize sevdalı olan Mustafa Koç'un,...
Filme başlıyor
Filme başlıyor
Yeşim Salkım'ın, atv için çekilen "İşte Böyle Bir Şey" adlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.