kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Taklidi aslından pahalı
Taklidi aslından pahalı


Fransa'da Türkiye'deki gibi korsan kitap yok ama güneş kreminden şampanyaya kadar her şeyin taklidi var.

Bununla Fransız gümrüğünde öyle bir hava atacaksınız ki inanmazsınız' diyor ilanlarda. Neyle hava atılacağına gelince, altında resmi de var. 'Cartier Saat'! Orly ve Charles De Gaulle Havalimanları'nda gümrük memurları ve polisler eskiden uyuşturucu yahut kaçak sigara avına çıkardı, şimdi taklit mal. Uzaktan dahi dikkati çekecek kadar büyük ilanlarla hava atmanın bedeli de bildiriliyor: '300 bin euroya kadar ulaşan para cezaları ve 3 yıl hapis cezası'. En hafifinden mahkum olursanız, kolunuzdaki taklit saatin, çantanın artık ne varsa ya esas fiyatını bazen birkaç katını ödemekle cezalandırılıyorsunuz. Tabii ki Fransız polisi pasaport kuyruğunda içeri girenin kolunu elini gözlüyor değil, ama bu konuda nam kazanmış ülkelerden gelen yolcular yerli yabancı eşantiyon usulü kontrol ediliyor artık. Birkaç yıl öncesine kadar gazete ve televizyonlarda aralıklarla haber olan taklit eşyalar şimdi gündemin en önemli konularından birine dönüştü Fransa'da. Geçen hafta Cannes'da 16 milyon euro değerinde olduğu söylenen 30 bin taklit obje, eşya, Dior, Ray Ban, Armani gözlükler, takılar, saatler buldozerle ezildi.

İTHAL MALLAR

Yılda 300 milyon kitap satılan Fransa'da, henüz Türkiye'deki gibi korsan kitap basıldığına dair haber çıkmadı, ama bir zamanlar lüks tüketim maddelerinin taklidi yapılırken, şimdi artık otomobil yedek parçasından, ilaca, oyuncaklara, güneş kremine kadar aklınıza ne gelirse geniş kitle tüketim maddelerinin de kopyası, taklitleri bulunabiliyor. Üretimi ülkede yapılmıyor, ithalat yoluyla Fransa'ya giriyor. Ünlü modacı Chanel'in 'Taklit edilmediğim gün artık bittiğimi düşünürüm' sözüne karşılık, artık taklit mal üretiminin üretim, istihdam açısından ciddi tehdit oluşturduğuna dair beyanatlar veriliyor. Gerçi Chanel'in kastettigi daha ziyade Chanel etiketi konulmaksızın modellerinden kopyalanan elbiselerdi ama elbise ve çantalar üzerine marka amblemleri de konulduğundan bu yana iş değişti. O kadar değişti ki sadece malı satanlar değil, malın satışına internet vasıtasıyla sanal alemde katkı sağlamak ya da sebebiyet vermek bile dava konusu oluyor artık. Internetteki ünlü arama motoru google bu konuda açılan birkaç davada mahkum oldu. Sultan II Abdülhamit'in valizlerini yaptırdığı söylenen simdi torunlarının da Türkiye'de artık herhangi bir semt pazarında taklit el çantalarını bulduğu Fransa'nın en prestijli markalarından Louis Vuitton, google'u dava etti. Zira arama motoruna L.V. ya da Louis Vuitton yazıldığında, markanın kendisi değil, taklit ürünlerini satan yerlerin ilanları çıkıyormuş, üstelik markanın resmi sitesinden de büyükmüş söz konusu alışveriş siteleri. Mahkeme google'u 200 bin euro para cezasına çarptırdı. Bir turizm şirketi yine google'da yazıldığı şekliyle bir anahtar kelimenin arayanları haksız rekabete yol açacak şekilde başka sitelere yönlendirdiği gerekçesiyle dava etti.

300 MİLYAR EURO'LUK TİCARET
Yılda anahtar kelimeyle beraber görünen ilanlar yoluyla 200 milyon euro kar elde eden google yöneticileri ise savunmalarında bir danışmanlık şirketi ya da reklam şirketi olmadıklarını söylüyorlar. Ancak Fransa'da ilgili yasaya göre sanal alemde de kontrol mekanizmasının işletilmesi bir filtre sisteminin uygulanması gerektiğini öngörüyor. Geçenlerde Fransa'da yayınlanan rakamlara göre taklit ürün piyasası her geçen yıl bir öncekine kıyasla yüzde yüz artış içinde. Dünya Ticareti'nde, taklit malın tutarı 200- 300 milyar euro seviyesindeymiş. Bu da toplam ticaretin yüzde 5-9'una tekabul ediyormuş. Avrupa Birliği'nde 2003 yılında 100 milyon parça taklit eşya ele geçirildi. 200 bin kişilik bir işgücü kaybı manasına geldiği vurgulanan taklit ürün piyasasında oyuncak yüzde 12 ile ilk sırada. Onu yüzde 10 oranıyla parfüm ve kozmetik izliyor. Dünyadaki ilaçların yüzde 7'si de taklit ilaçlar. Fransa'da yılda 30 bin kişilik istihdam kaybına yol açtığı açıklanan ve neredeyse tamamı Uzakdoğu'dan gelen taklit ürün piyasası, söylendiğine göre ülkedeki her iki şirketten birini mutlaka olumsuz etkileme gücüne sahip. Büyük bir otomobil şirketi sahte yedek parça satışları nedeniyle yılda 130 milyon euro kaybetme riski taşıyabiliyor. Paris'te taklit eşya, bir 'contrefaçon' müzesi bile var. 1951'de Üreticiler Birliği tarafından kurulan müzede 350 obje sergileniyor. Yolunuz düşer de merak ederseniz, Paris'te 16, Rue de La Faisanderie 75116'da. Sahte Bronz Rodin heykellerinden, puro, sahte sampanyaya kadar ne ararsanız var.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 THY'nin yeni yüzü
 Avrupa'dan 5 yıldızlı havayolu çıkmadı
 Dokuz günlük yarışta mutlu son
 Bir dostluk yarışı
 Yerasimos için Sabuni Helva
 Deve yarışlarına robot jokey
 Kına gecesi yapmayan yok
 Ailesine kızdı porno yıldızı oldu
 Abovv sailing team!
 Yangın uçağımız yetersiz
 Bombardier'in en yeni iş jeti Challenger görücüye çıktı
 Boeing-Airbus kavgası Dünya Ticaret Örgütü'nde
 Venedik'te gökyüzü öylesine maviydi ki
 İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi Kararı ile Yayınlanan...
 Bu start unutulmaz
 Bence Fazıl Say bir uzaylı olabilir
 Kazdağları'ndaki köylerin yıldızı parlıyor
 Teknolojik bir tatile hazır mıyız?
 New York
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kudo'nun uçağı
Havacılık tarihine düşmüş ilginç bir...
YASEMİN TAŞKIN
Hayatımın Tatili
Son sekiz yılın en iyi tatilini...
BELKIS KILIÇKAYA
Markası Nedir?
Dünyanın en iyi 100 markası açıklandı. Bu...
FİKRET AYDEMİR
Bizim Vekiller
Milletin olmadığı yerde vekiller de...
TURGAY NOYAN
Denizciler el ele gönül gönüle
Temmuz ayının ikinci...
Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
Kalp hastalığına yakalanma riskinizi mi merak ediyorsunuz, yoksa...
Aslında tam bir çingene gibiyim
Karadeniz müziğinin ünlü ismi Fuat Saka'nın hayatı roman gibi. Bu...
39 yaşında Betûl Mardin oldum
Başarılı meslek hayatını "Halkla İlişkiler Oscarı" olarak bilinen...
Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
Dünya pizza şampiyonu İtalyan Elena Spera 28 Temmuz-28 Ağustos arasında yine...
VIP konuklar imambayıldı yiyecek
Formula 1'e davetli ünlü isimlerin mönüsünü 'Avusturya'da yaşayan bir Türk'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.