kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Krallara parmak ısırttı
Krallara parmak ısırttı

Çırak olarak başladığı aşçılık mesleğini Ürdün Kralı Abdullah'ın Sarayı'na kadar yükselten Cemal Türkan birikimini şimdi de öğrencilerine aktarıyor.

Bolu Mengenli olup da aşçı olmamak mümkün mü? Türkiye'nin dört bir tarafına dağılan Mengenli aşçılara, kimi zaman yurtdışında da rastlamak mümkün. İşte onlardan biri de maceralarla dolu yaşam öyküsüyle dikkat çeken Cemal Türkan. Yazdığı "bilimsel" yemek kitaplarıyla tanınan Türkan'ın aşçılık serüveni ilkokulu bitirdikten sonra geldiği İstanbul'da Abdullah Lokantası'nda çıraklık yaparken başlamış. Türkan, kısa sürede kendini sevdirip çıraklıktan aşçı yardımcılığına geçmiş. Ardından Hilton Oteli'nden gelen teklif onun başarı basamaklarını tırmanmasında önemli bir aşama olmuş. Daha sonra Tarabya Oteline transfer olduğunu söyleyen Türkan, işte tam bu sırada hayatının fırsatını yakalamış: "Tarabya Oteli'nde çalışırken zamanın ünlü bir şefinin aracılığıyla, Ocak 1971'de S. Tropez'de yazlık lokantası bulunan bir Fransızla tanıştım. Bana lokantasında çalışma teklifi etti. 1971'da St Tropez'de göreve başlamıştım. Tek kelime Fransızca bilmiyordum." Türkan, St Tropez'de çalıştığı L'Escale Lokantası'nda pek çok sürprizlerle karşılaşmış. Bu sürprizlerden biri de lokantanın müdavimleri arasında yer alan Brigitte Bardot olmuş: "Kendisi çok sık gelirdi. Bir gün, şef garsona salatayı çok beğendiğini söylemiş. O da salatayı bir Türk'ün yaptığını ona söylemiş. Merak ederek mutfağa geldi ve bana 'bonjour' deyip tebrik etti." Cemal Türkan'ın Fransa'daki ikinci adresi ise Cote d'Azur'ün ünlü otellerinden Byblos olmuş. Burada kendisini biraz daha geliştirdiğini söyleyen Türkan, oradan da Paris Versailles bölgesinde bulunan, Auberge de Coeur Volant Lokantası'na geçmiş. Buradayken eğitim alması gerektiğine karar vermiş Türkan: "Fransızcamı ve mutfak bilgimi yeterli derecede ilerlettikten sonra 1978'de aşçılık sertifikası almak için bir aşçılık okulunda kurslara katıldım ve sertifikayı başarıyla aldım. Bu arada Le Meridyen Etoile'e şef olarak başladım. Sene 1980. Profesyonel aşçı diploması almak için Fransa'nın en önemli otelcilik okulu olan Paris'teki Jean Druant okuluna yazıldım. 1983'te profesyonel aşçı diplomasını aldım. Hemen ardından, 1984'te Lokantacılık Teknisyen Diploması'nı da aldım. Bu diplomayı alırken Paris, Strasbourg ve St Quebtenne okulları arasında birincisi oldum. Hocalarım beni Paris Versailles Akademisi'ne yazdırdılar. 1987 de Akademi diplomasını da elde ettim."

BAŞKANLARA YEMEK YAPTI
Meridyen Oteli'nde çalışırken de pek çok ünlüyle tanışma imkanı bulmuş Türkan: "Gilbert Becot, Meridyen'de kaldı ve kendisiyle ahbap olduk. Hep yemeklerimi tercih ederdi. Bu otelde çalışırken Mitterand, Giscar D'Estein, Chirac ve birçok devlet başkanına yemek verdim." 1987'den 1995'e kadar büyük otellerde mutfak şefliği yapan Türkan, memleket hasreti ağır basınca Türkiye'ye dönmüş. Ancak bu kez de 1996 yılında Ürdün Kraliyet Sarayı'ndan şef aşçılık teklifi alıp 2 yıl orada kalmış: "Kral beni çok severdi, saraya gelen misafirlerine mutlaka överdi. Yemek seçimini tamamen bana bırakırlardı." 1998'de Türkiye'ye dönen Türkan, 1999'da Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Aşçılık Yüksek Okulu'nda kadrolu öğretim görevlisi olarak göreve başlamış. Türkan'ın Mutfak Teknolojisi, Yemek Repertuarı ve Turizm'de Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama adlı kitapları da var.

Neslihan Tunç

DİĞER GURME HABERLERİ
 Hamsiyle en iyi rakı gider
 Yeni üreticiler rakıda standardı değiştirdi
 Tatlı rakıyı kadınlar beğeniyor
 Son yemeğiniz ne olsun isterdiniz?
 Avrupalı liderlerin mutfak savaşı
 Denizatları nefes almaya başladı
 Sofrada başka dalında başka güzel kiraz
 Aydınlıkta uyumak ister misiniz?
 İstanbul'a tepeden bakan teraslar
 İlk paparazzi Hilton'dan çıktı
 Yemek kültürü birikim ister
 20 milyara mantar yer misiniz?
 Yeşil renkli mısır püresi
 Mis gibi ekmek kokuyor
 Yaz mevsiminde çileğe doyulmaz
 Po Ovası'nda çok tatlı bir hayat
 Değerli şaraplar açık artırmada
 Ah bir peynirli börek olsa!
 Patronun tezpiştisi unutulur mu?
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
Pizza kraliçesi yeni tariflerle geldi
Dünya pizza şampiyonu İtalyan Elena Spera 28 Temmuz-28 Ağustos...
VIP konuklar imambayıldı yiyecek
VIP konuklar imambayıldı yiyecek
Formula 1'e davetli ünlü isimlerin mönüsünü 'Avusturya'da yaşayan bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.