kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ameliyatlar bitti, hasta gitti, paradan haber yok
'Fark almak zorundayız'
Yasayı yürütecek kurul henüz yok

Ameliyatlar bitti, hasta gitti, paradan haber yok

Sağlıkta ara dönem sancılı geçiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Genel Direktörü Dr. Dayanıklı, SSK ile anlaşma yapan özel sağlık kurumlarının büyük tahsilat sorunları yaşadığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde olduğu için Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın görüşülmesi sonbahara kaldı. Ancak bu sıradaki ara dönemde yaşanan sorunlar giderek büyüyor. Bir yandan özel hastaneler ile vatandaş arasındaki 'fark kavgası' sürerken, diğer yandan SSK hastalarına hizmet veren özel hastaneler paralarını tahsil edememekten şikayetçi. Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı ve şu anki ara dönemi Anadolu Sağlık Merkezi Genel Direktörü Dr. Murat Dayanıklı ile konuştuk. Dayanıklı, sistemde şu anda büyük sıkıntılar olduğuna işaret ederek, "SSK ile özel hastaneler arasında yapılan anlaşmaya göre 45 gün içinde verilen hizmetin karşılığını SSK'nın ödemesi gerekiyor. Ancak 5-6 aydır bir çok hastane parasını alamıyor. Çok kısıtlı ödemeler yapıyor" diyerek bir soruna parmak bastı. Dayanıklı'nın bu sözleri önemli. Çünkü yaklaşık 85 hastane SSK ile sözleşme yaparak SSK hastalarına hizmet vermek üzere anlaştı. Son olarak bunlara Anadolu Sağlık Merkezi de katıldı. Dayanıklı'nın ifadesine göre, SSK'nın bir çok bölge müdürlüğünde faturalar "koliler halinde" açılmayı bekliyor. "Özel hastane ameliyatını yaptı, doktoruna, hemşiresine ücretini ödedi, ancak halen parasını SSK'dan alamadı" diyen Dayanıklı SABAH'ın sistemle ilgili sorularını şöyle yanıtladı: SINIRSIZ PARA YOK

* Genel Sağlık Sigortası'nda kurulacak bir bilgi işlem sistemi ile sistemin tek elden kontrolü öngörülüyor. Bu uygulanabilir bir model mi?
Bu bana fazlası ile ütopik geliyor. Çünkü buna göre sigortalıların kimler olduğunun tespiti, daha sonra bunların prim ödeyip ödemedikleri, aile hekimlerinin kaydı gibi bir çok olayın bu sistemden takip edilmesi gerekiyor. Hele hele bunun bir daire başkanlığı tarafından yapılacak olması çok zor. Bize kalırsa bu işin özel sektör tarafından yapılması daha doğru olacaktır. Modüler yapılar olacağı için de sistemde bir çökme olduğu zaman tüm Türkiye çapında bölgesel bir sorun olacaktır.

* Herkesin sağlık hizmeti kapsamına alınması sağlık faturamıza nasıl yansıyacak? Sağlığın gayrisafi milli hasıladan aldığı pay yüzde 5-6 arasında. Fakat 20 milyon insanın sağlık hizmetine ulaşması konusunda zorluklar olduğunu biliyoruz. Yeni dönemde sağlığın GSMH'den alacağı payın yüzde 7-8'lere çıkacağını tahmin ediyoruz. Ancak iyi bir kontrol mekanizması kurulmazsa çok ciddi bir yara ortaya çıkacaktır.

* Siz ne gibi tehlikeler görüyorsunuz? Tasarıda özellikle sağlanan sağlık hizmetleri bölümü son derece kapsamlı tutulmuş. Burada bir takım sınırlamaların olması gerekliği kanısındayım. Cebinizdeki para kadar harcama yapmalısınız. Örneğin yurtıdışından sağlık hizmeti almak tartışılabilir bir konu. Hükümet diyebilir ki 'ben yurtdışındaki tedavilere hiçbir şeklide para harcamayacağım'. Siz cebinizde para yoksa bu akşam yemeği Paris'te yiyeyim diyebiliyor musunuz? O zaman hükümetin de parası yoksa bu hizmeti vermek için diretmesi anlamsız.

* Siz hiç mi yurtdışından sağlık hizmeti alınmasın diyorsunuz? Bence sınırsız hizmet diye birşey yok. Çünkü sınırsız para da yok. Bugün Amerika gibi gelişmiş ülkelerde bile bir takım sınırlar var. Örneğin İngiltere belli bir yaştan sonra dializ hastalarının ücretlerini sigorta kapsamında karşılamıyor. Türkiye olarak ben niye, hangi para ile yurtdışından Türkiye'de olmayan bir hizmeti 80 yaşındaki bir hasta için harcayayım. Yeni doğmuş bebeklerin bağışıklanmaları için bu parayı harcasam daha çok fayda sağlayabilirim. Bu nedenle yurtıdışı teminat paketinin tamamen tasarıdan çıkarılmasına da doğrusu çok karşı değilim. Örneğin bizde tüp bebeği de kapsam dahiline aldılar. Tüp bebek karşılanması gerekli bir konu mudur, tartışılmalı! Ne kadar bütçemiz varsa ona uygun dengeleri oturmuş bir teminat paketi tanımlamalıyız. Türkiye Cumhuriyeti'nin halkına sınırsız teminat paketi vermesi söz konusu değil. Devlete ciddi biçimde yükümlülük getirecek olanların da sınırlanması gerekiyor.

HACER GEMİCİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Kendini vatansever ilan eden herkesten daha vatanseveriz'
 İzmir Hava Yolları 10 uçak alıp, şehrin kaderini değiştirecek
 Bayındırlık Bakanı'nı bıktıran kooperatif!
 Evi dişi kuş yapıyor
 Yeni proje için start veriyor
 Turizme enerji desteğini artık Hazine verecek
 Petrol 60 dolara ulaştı, kârlar tavana vurdu
 Özelleştirme geliri 11.6 milyar $ oldu
 Vergi kanunu bir yılda 10 defa değişti
 Çin 6 milyar dolara 50 uçak aldı
 Habur'un yeni adı sabır kapısı
 Mısır'dan palmiye getirdi Beylikdüzü'ne vaha kurdu
 Zorlu Kayseri'de elektrik üretimine başladı
 LPG ile üretim yapanın zararı karşılanacak
 'Tekel, sert paket üretimine geçerse pazarını kaptırmaz'
 Sümer'in 4 işletmesinin satışına onay
ALİ SAYDAM
Aktüel'den çıkaracak çok ders var
Sabahın köründe...
Dalgalara kaptırmadılar
Serinlemek için girdikleri denizde, azgın dalgalarla açığa sürüklenen...
Nefesiyle tekne kullanan kaptan
Kol ve bacakları tutmayan bir kadın deniz yolculuğuna çıkıyor.
Seydişehir meydan savaşı
Seydişehir meydan savaşı
Özelleştirilen alüminyum tesisinin işçileri aileleriyle birlikte...
Okura özlediği dergiyi hazırladık
Okura özlediği dergiyi hazırladık
Okurun sadece eğlence peşinde koştuğu söylemini reddeden ve düşünen,...
IMKB
E: 29.615 D:% 0,93
DOLAR
S: 1,327 D:% -0,413
EURO
S: 1,608 D:% -0,093
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu