kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sigara içenlerde risk daha fazla
Tiroit hastasına göz
'Cerrahi tedavi yüz güldürüyor...'

Sigara içenlerde risk daha fazla

Tiroit hastalıklarıyla birlikte ortaya çıkabilen göz tutulumu, körlük gibi ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Bu rahatsızlığın, hastalık erken dönemdeyse ilaçla, kronik dönemdeyse ameliyatla tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, rahatsızlığın erkeklerde ve sigara içenlerde daha ağır geçtiğine dikkat çekiyor

Dünya Göz Hastanesi Okülaplastik Cerrahi Bölüm Başkanı Op. Dr. Akın Banaz tiroitte göz tutulumunun başlangıcı, seyri, tedavisi ve sonucuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Tiroit hastalığında göz anomalisi ne zaman ortaya çıkar?
Çoğunlukla tiroit hastalığının başlamasından hemen sonra görülür. Ancak tiroit hastalığından önce de başlayabiliyor. Aslında tiroit hastalığındaki göz tutulumu (gözün yuvasından dışarı fırlamış gibi görünmesi), tiroit bezindeki rahatsızlığın gözü etkilemesinden çok, vücutta oluşan genel bir bozukluğun tiroit bezi ve gözü ayrı ayrı etkilemesi sonucu oluşur. Bu sebeple, tiroit bozukluğu ve göz tutulumu çoğunlukla beraber oluşsalar da, tamamen ayrı ayrı da görülebilirler.

* İçki ya da sigara hastalığı tetikler mi?
Sigara içen kişilerde çok daha sık görülür ve bu kişilerde göz tutulumu çok daha ağır seyreder. Erkeklerde ve ileri yaştaki kişilerde de göz tutulumu ağır seyirlidir. Göz çevresini saran yağ dokusu, gözyaşı bezi ve gözü hareket ettiren göz dışı kaslarda iltihaplanmaya bağlı ödem ve şişlikler oluşur. Göz çevresindeki dokuların şişmesi ile gözde öne doğru fırlama, kanlanma, çift görme ve şaşılık, göz tansiyonunda artış gözlenir.

* Nasıl ilerler ve zamanla görme kaybı oluşur mu?
Gözün öne doğru fırlaması gözün açık kalması ile sonuçlanır ve hayati önem taşıyan kornea dokusunun kuruması sonucu ülserler görülebilir. Şişmiş olan göz kaslarının görme sinirini sıkıştırması sonucu körlük ve görme kayıpları da oluşabilir. Bu döneme erken ya da akut dönem denir. Erken dönem tedavi edilmez ise yaklaşık 3 yıl sürer. Bu dönemin sonunda, dokulardaki iltihaplanma sona erer ve yerini, kendini dokuların daralması ile gösteren geç ya da kronik döneme bırakır. Göz kaslarındaki yapışıklığa bağlı olarak çift görme önemli bulgulardandır. Gözde öne doğru itilme artık kalıcı hale gelir. Göz tansiyonundaki artış sonucu görme kayıpları oluşabilir.

* Gözün ileri fırlamasının belli bir süresi var mı?
Tiroit hastalığında göz tutulumu hafif ya da ağır seyredebilir. Belirtiler ve rahatsızlıklar kişinin günlük yaşamını etkilemeyecek kadar hafif, ya da kişide görme kaybı oluşturabilecek kadar ağır olabilir. Kişinin erkek olması, rahatsızlığın ileri yaşta başlaması ve sigara içilmesi, hastalığın seyrinin ağırlaşmasına sebep olabilir. Bu sebeple, tiroit hastalığı olan kişilerin sigarayı mutlak surette bırakmaları gereklidir.

* Tedavi ilaçla mı yapılır yoksa ameliyat şart mı?
Tiroit hastalığına bağlı göz tutulumunun tedavisi hastalığın hangi evrede olduğuyla ilgilidir. Akut ya da erken dönemde iltihaplanma ön plandadır ve bu dönemlerde ilaç tedavisi uygulanır. Kronik ya da geç dönemde ise ilaç tedavisi etkisizdir ve cerrahi tedavi uygulamak gerekir. Tiroit hastalığına bağlı göz tutulumunu evde çıkan bir yangına benzetebiliriz. Yangının erken döneminde yangını söndürmek için yangın söndürücü sıkmak gereklidir. Yangın söndürücü ilaç tedavisidir. Yangını söndürdükten sonra ise, hasar gören kısımları yeniden yapmak gerekir. Buradaki yeniden inşaat ise cerrahi tedaviyi belirtir. Özetlemek gerekirse, tiroit hastalığına bağlı göz tutulumunun erken ya da akut döneminde ilaç tedavisi, geç ya da kronik döneminde ise cerrahi tedavi gerekir.

* Hangi tedavi yöntemi daha etkili?
İlaç tedavisinin yerini ameliyat tutmaz, cerrahi tedavinin de yerini ilaç tedavisi tutmaz. Ancak ilaç tedavisi yapıldıktan sonra ameliyat gerekebilir. Burada tedaviye doğru zamanda ve erken başlamak büyük önem taşır. Unutmayalım: Yangın ne kadar erken söndürülürse, verdiği hasar o kadar küçük olur.

* İlaç tedavisi ne zaman başlar, yan etkileri ve başka bir tedavi yöntemi var mı?
İlaç tedavisi, gözün açıkta kalmasını önleyici basit damlalar ile başlar. Göz tansiyonu yükselmiş ise ilaçlarla düşürülür. Ancak ilaç tedavisinin en önemli aşamasını kortizon tedavisi oluşturur. Dokulardaki şişkinlik ve ödem kortizon tedavisi ile giderilir. Kortizon tedavisi her ne kadar çok korkulan bir tedavi olsa da, doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılırsa çok faydalıdır. Komplikasyonları ve yan etkileri doğru dozaj ile önlenebilir. Ağız yoluyla ya da damar yolu ile verilebilir. Yüksek doz uygulamak gerekir. Ufak dozlarda verilen tedaviler ya etkisizdir ya da gereksiz yere verilmektedirler. Kortizon tedavisinin alternatifi radyoterapidir. Ancak uygulanması için pahalı aletlere ve yetişmiş personele gerek duyulması ve kortizon tedavisine üstünlüğünün çoğu olguda bulunmaması kullanım sıklığını düşürür.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sigara İçenlerde Risk Daha Fazla
 Erkekler İçin Yeni Yöntemler Kapıda
 Tiroit Bezinin Tamamen Çıkartılması Şart
 Doğum Kontrol Hapı Cinsel İsteği Azaltmaz
 Raı En Başarılı Tedavi Yöntemi
 Eşinizi Tanıyın Yeniliklere Açık Olun
 Ameliyat Tek Çözüm Değil
 Seks Sırasında Çocuk Anne Babayı İzlemiyor!
 Gebe Kalma Korkusuna Paydos!
 'erken Boşalmanın Tedavisi Mümkün
 Stresten Uzak Durun Ve İyot Eksikliğine Dikkat Edin
 'kısırlığa Da Neden Oluyor'
 'her Nodül Kansere Yol Açmaz'
 Evli Bakireliğin Baş Nedeni Tabular
Para Para Para
Para Para Para
Bu ayki Esquire dergisi, 20 ile 40 yaş arasındaki kadınların bir...
Rock müzik yapanlar işitme kaybı riski taşıyor
Rock müzik yapanlar işitme kaybı riski taşıyor
Uzmanlar, rock gibi yüksek sesle dinlenen müzik türlerine karşı...
Masalın kahramanları dağıldı
Masalın kahramanları dağıldı
Başarılı oyunculukları ile izleyiciye gerçeklik duygusunu doyasıya...
'Her projemiz Aysun'a gitmiyor'
'Her projemiz Aysun'a gitmiyor'
MEDYAPIM'ın patronu Fatih Aksoy, son günlerde kendisi ve yeni...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.