kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Erken boşalmanın tedavisi mümkün
Egzersizler günü gününe takip ediliyor
Ev ödevlerininönemi'
İlacı, uzunsüreli ilişki

'Erken boşalmanın tedavisi mümkün

Her erkeğin hayatının bir döneminde yaşadığı erken boşalma sorunu, kişilerin cinsel hayatını ciddi biçimde etkiliyor. Kişinin olaya verdiği değer, ilişkinin öneminin fazla olması, kısaca 'performans anksiyetesi', bu sorunun en önemli faktörleri arasında sayılıyor Toplumun geneline bakıldığında ise, bu sorunun bir hayli yaygın olduğu görülüyor. Erken boşalmanın tedavi edilebilir olduğunu ifade eden uzmanlar; erkeğin psikolojik yapısının incelenmesi ve tedavinin buna göre biçimlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor '

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Halim Hattat cinsel ilişkide erken boşalma sorununu anlatıyor:

* Erken boşalma Türk erkekleri için önemli bir konu mu?
Geçtiğimiz ay Journal of Sexual Medicine dergisinde 5 ülkeyi kapsayan, erkeklerin sevişme sırasında ne kadar sürede boşaldıklarına dair bir çalışma yayımlandı. En çabuk sonuca varanlar, 3 dakika 7 saniye ile, Türkler. Hollanda Utrecht Üniversitesi'nce yapılan araştırmaya göre, en geç boşalma, 7 dakika 36 saniye ile İngilizlere ait. Biz de, gerek hastanemize, gerekse Aile Sağlığı Araştırma Derneği Telefon hattına yapılan başvurularda bu sorunun sıklığını görüyoruz.

* Erken boşalma sertleşme sorununa da yol açıyor mu?
Erken boşalma ile ereksiyon da kayboluyor. Kadın bu aşamada cinsellikten bir şey anlamıyor. Erkek kendini ikinci bir ilişkiye girmeye zorunlu hissediyor. Ancak ikinciyi sağlayamadığında paniğe kapılıyor. Duyduğu gerilim, onu ereksiyon sorununa itebiliyor. Oysa ikinci ereksiyonu olmaması normal. Çünkü 45, 50'li yaşlardan sonra ikinci ereksiyon daha da zorlaşır. Bazı erkeklerde bir orgazmdan sonra ikinci bir orgazm için geçen süre yarım saat, bazılarında ise 18-20 saat alabiliyor. Reflaktör denilen suskunluk dönemi, gençlerde daha kısa. Aynı yaşlarda insanların bazılarının günde dört, bazılarının bir defa ereksiyon olması da normal. Bunlar tamamen kişinin yapısına bağlı.

PERFORMANS ANKSİYETESİ
* Erken boşalma nasıl gerçekleşir?
Cinsel ilişkilerin en az yarısında her iki tarafın da tatmin olmasını engelleyecek kadar kısa sürede boşalmanın meydana gelmesi erken boşalmadır. En şiddetli durumunda, ki bu nadir rastlanan bir durum, herhangi bir penil uyarı olmadan, yalnızca seksüel uyarıları düşünmek dahi ejakulasyonu tetikler. Ancak daha sık olanı, vajinaya penetrasyon sırasında, ya da hemen vajinaya girer girmez gerçekleşeni. Erken boşalmadaki önemli kriter, ejakulasyonun erkeğin ve partnerinin isteklerinden önce olması ve bunun seksüel ilişkilerinde sıkıntıya yol açması.

* Erken boşalma ne sıklıkta görülür?
Erken boşalmanın temel belirtileri olan boşalmanın küçük cinsel uyarılarla ve neredeyse kontrolsüz bir şekilde meydana gelmesi, cinsel tatminde azalma, suçluluk, utanç ve hayal kırıklığı hissi erkeklerde en sık görülen seksüel problemler. Çalışmalar bu problemin erkeklerin yüzde 40'ında endişelenmeyi gerektirecek bir boyutta olduğunu gösteriyor.

* Altta yatan faktörler neler?
Bazen ilk ilişkiden itibaren ortaya çıkabileceği gibi, bazı durumlarda da daha önce problemi olmayan bir kişide gelişebiliyor. Düzensiz cinsel ilişki, kişinin düzenli boşalamıyor olması burada önemli bir faktör. Ayrıca ilişkiye verilen önem ve gerginlik, yani performansın çok önemli olarak algılandığı durumlarda da ortaya çıktığı görülüyor. Kişinin ilişkiyi algılayış şekli de önemli. İlk cinsel deneyimlerin sağlıklı olmayan ortamlarda yaşandığı durumlarda kişinin aşırı gergin ve bir performans gösterme gereği içerisinde ilişkiye yaklaştığı durumlarda erken boşlamanın sık görüldüğünü biliyoruz. Kişinin olaya verdiği değer, önemin fazla olması, yani performans anksiyetesinin yoğunluğu, düzensiz cinsel ilişki ya da nörojenik hassasiyetin varlığı erken boşalmayı yaratmada önemli faktörler olarak görülür.

* Fiziksel bir nedeni de olabilir mi?
Genellikle altta yatan neden psikolojik olsa da nadiren fiziksel bir neden (prostat bezi inflamasyonu veya sinir sistemi fonksiyon bozukluğu gibi durumlar) de etken olabilir. Bunlar; sempatik sinir sistemi hasarı, şeker hastalığı, bölgesel genito-üriner hastalık, bölgesel duyu hasarı vb. gibi organik faktörler etkili olabilir.

TEDAVİLER BAŞARILI
* Erken boşalma daha sık olarak hangi yaşlarda görülür?
En çok genç erkeklerde görülür. Ancak yaş ilerledikçe ikincil ereksiyon için gereken sürenin uzaması, tam ereksiyona ulaşamamadan dolayı başvurular sıkça olur. Ereksiyon tam olamayınca erken boşalma kaçınılmaz. Çoğu zaman evliliklerde eşler bu sorunu kabullenmiş görünür; oysa evlilik dışı bir ilişkiye girildiğinde yeni partner için bu sorun büyük paniğe yol açabiliyor.

* Erken boşalmanın etkileri neler?
Birçok erkek zaman zaman erken boşalma problemi yaşamakta ve sonradan bu sorunu kendileri çözmekte. Tedavi gerektiren durumlarda ise oldukça başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Kalıcı erken boşalmanın, hem erkeğin, hem partnerinin seksüel fonksiyonları üzerine birçok zararlı etkisi var. Çoğu erkek ilk ilişkilerinde erken boşalma eğiliminde. Erkek, cinsel deneyimlerinin sayısı arttıkça kendine güven kazanır ve kendini tutmayı öğrenir. Çoğu erkek bu problemin üstesinden gelir ama bazıları bir uzmanın görüşüne ihtiyaç duyar.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sigara İçenlerde Risk Daha Fazla
 Erkekler İçin Yeni Yöntemler Kapıda
 Tiroit Bezinin Tamamen Çıkartılması Şart
 Doğum Kontrol Hapı Cinsel İsteği Azaltmaz
 Raı En Başarılı Tedavi Yöntemi
 Eşinizi Tanıyın Yeniliklere Açık Olun
 Ameliyat Tek Çözüm Değil
 Seks Sırasında Çocuk Anne Babayı İzlemiyor!
 Gebe Kalma Korkusuna Paydos!
 'erken Boşalmanın Tedavisi Mümkün
 Stresten Uzak Durun Ve İyot Eksikliğine Dikkat Edin
 'kısırlığa Da Neden Oluyor'
 'her Nodül Kansere Yol Açmaz'
 Evli Bakireliğin Baş Nedeni Tabular
Para Para Para
Para Para Para
Bu ayki Esquire dergisi, 20 ile 40 yaş arasındaki kadınların bir...
Rock müzik yapanlar işitme kaybı riski taşıyor
Rock müzik yapanlar işitme kaybı riski taşıyor
Uzmanlar, rock gibi yüksek sesle dinlenen müzik türlerine karşı...
Masalın kahramanları dağıldı
Masalın kahramanları dağıldı
Başarılı oyunculukları ile izleyiciye gerçeklik duygusunu doyasıya...
'Her projemiz Aysun'a gitmiyor'
'Her projemiz Aysun'a gitmiyor'
MEDYAPIM'ın patronu Fatih Aksoy, son günlerde kendisi ve yeni...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.