kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arınç: 'Ek protokol konusunda Türkiye'nin yaptığı doğru"
Arınç: 'Ek protokol konusunda Türkiye'nin yaptığı doğru"

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin, aynı gün yayınlayacağı bir deklarasyonla Kıbrıs konusundaki rezervlerini ve çekincelerini ortaya koyarak ek protokolü imzalamasının doğru ve AB sürecine uygun bir tutum olacağını ifade etti.

Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve diğer bazı çevrelerin ek protokolün imzalanmasına itiraz etmeleriyle ilgili olarak, ''Bu konudaki tartışmalar bir iç politika malzemesi yapılabilir. Ancak, ölçülü olmak gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

Türkiye'nin AB sürecinde pek çok reformu başardığını, Kopenhag
kriterlerini yaşama geçirdiğini ve 17 Aralık zirvesinde de 3 Ekim'de müzakerelere başlama hakkını elde ettiğini ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

'' Bu, 45 yıllık AB serüveninde geldiğimiz en iyi noktadır. Bu noktada da hükümetimizin başarısı kadar, meclisimizin, meclisimizde bulunan siyasi parti ve milletvekillerimiz ile şüphesiz buna destek veren halkımızın başarısıdır.

Şimdi biz bundan yıllar önce imzalanmış olan katma protokole 1 Mayıs 2004'te AB üyeliğini elde etmiş ülkeleri de içerisine katmak suretiyle artık AB sürecinde hangi ülkelerle müzakerelere başladığımızı doğrudan veya zımnen kabul etme ihtiyacı duyuyoruz. Bu işin doğasında vardır. Çünkü 1 Mayıs 2004'te üye olan ülkelerle AB üyesi 25'e ulaşmıştır. Türkiye'nin onu imzaladığı zaman sayı 10 ise veya 15 ise şimdi 25'e çıkmışsa, el sıkışacağı, muhatap olacağı ülkelerin her birine 'Artık ben de sizin bulunduğunuz AB'ye girmek için müzakerelere başlıyorum' demesi gerekir. Bunun aksini iddia etmek ancak AB'yi tanımamak, bu süreci hiç bilmemek ve yaşamamakla söylenebilir.''

''AB DA TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEMEKTEDİR''


TBMM Başkanı Arınç, Türkiye'nin ek protokolü imzalarken bir şeye dikkat ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bugün Kıbrıs'ta bir bölünmüşlük söz konusudur. Kuzey Kıbrıs'ta bir Türk devleti vardır, Güney Kıbrıs'ta bir Rum kesimi vardır. AB bir yanlışlığı yapmıştır. İçinde toprak ve sınır ihtilafı olan iki ayrı toplumdan teşekkül etmiş olan bir adayı Kıbrıs adıyla AB'ye dahil etmiştir. Türkiye rezervini koymuştur: 'Sizin Kıbrıs dediğiniz şey Güney'deki kesimdir. Ben o kesimi tanımıyorum' Dolayısıyla ben AB'deki muhataplarımı tanımak isterken Güney Kıbrıs Rum kesimiyle ilgili rezervimi, çekincemi de ifade etmek istiyorum. AB de gerek 17 Aralık zirvesinde gerek bugün dönem başkanı olan Blair'in sözleriyle de Türkiye'yi desteklemektedir. Bu katma protokolün imzalanması Rum kesiminin tek başına tanınması anlamına gelmemektedir. Ve sonunda bakıyoruz ki Papadopulos da aynı noktada. O da diyor ki 'Bu rezervi koyduktan sonra bu tanıma anlamına gelmez. Türkiye'nin ayrıca bunu deklarasyonla ifade etmesine de gerek yoktu'.

O zaman Türkiye'nin yaptığı doğrudur. Türkiye'nin yaptığının doğru olduğu sadece Başbakan'ın ifadesiyle değil, dönem başkanının ifadesiyle, 17 Aralık zirvesinin dönem başkanının ifadesiyle ve 17 Aralık zirvesinde resmi kayıtlara geçmiş olan birçok argümanla, evrakla da ortaya konmaktadır. Dolayısıyla Türkiye'nin bu katma protokolü aynı gün yayınlayacağı bir deklarasyonla imzalayarak Brüksel'deki daime temsilcimiz aracılığıyla bu konudaki eksikliği gidermiş olmasının AB sürecine uygun olduğunu düşünüyorum.''

''AB ÇAĞDAŞLAŞMA PROJEMİZ''

Bu konu tartışılırken, iç politika malzemesi yapılırken de biraz ölçülü olmak gerektiğini belirten Bülent Arınç, ''Çünkü AB, bizim bir çağdaşlaşma projemizdir. 45 yıldır takip ettiğimiz bir projedir ve bugüne kadar sol veya sağ iktidarların geri kalmadan takip etmeye çalıştığı bir projedir. Kaldı ki 17 Aralık zirvesine giden yolda parlamentomuz, iktidar ve muhalefetin işbirliğiyle bu reformları başarmıştır. Şimdi bunun yarıda kalmasına veya yeni tartışmaların ortaya çıkmasına yol açabilecek kendi iç politikamızda bir tartışmanın
ne kadar yararlı olduğunu siyasetçilerimize bırakıyorum'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çiçek: Terörle mücadele yasası güncelleştirilecek
 'Bin El Kaideli Türk kim?'
 AKP'de yeni moda Çin'den yeşil çay
 Emine Hanım ağladı
 'Sayın Öcalan' cezası
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Avrupa ile son imza
Meğerse tüm heyecan ve ilgimiz, 17...
MUHARREM SARIKAYA
Mumcu'nun aradığı milli politika...
Terörün yeni...
YAVUZ DONAT
Şire Pazarı'nda nabız
Paris'e gidip, Eyfel'i görmemek...
Tek dozla yiten umut
Kızamık aşısı tek doz yapıldığı için SSPE'ye yakalanan küçük İnci'ye...
Güzeltepe Yıkım Savaşı
Eyüp'te kaçak binaların yıkımına giden belediye ekiplerini maskeli...
Motoru havada patladı üç motoruyla iniş yaptı
Motoru havada patladı üç motoruyla iniş yaptı
THY'nin İstanbul-Pekin seferini yapan A-340 tipi uçağındaki 130...
Tuğcu'dan ilk karar
Tuğcu'dan ilk karar
Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın ilk kararı hemcinsini üzdü. TÜBİTAK’a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu