kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bebek yüzünden onu terk etmeyin
Bebek yüzünden onu terk etmeyin
Barınağa dönmesin
Minik tekirler yuva arıyor
Efe'yi kafesten kurtarın

Bebek geldi diye köpeği terk etmeyin

Çocuk sahibi olduktan sonra evcil hayvanınızdan ayrılmanıza gerek yok. Biraz dikkat yeterli.

Evcil hayvanların bebeğiniz için zararlı olmasını istemiyorsanız aşılarını yaptırın, ona bebeğinizin eşyalarını koklatın, kontrollü şekilde bir araya getirin...


Bebek yüzünden onu terk etmeyin

Evcil hayvan dostlarının çocuk sahibi oldukları için endişe duymaları yersiz. Uzmanlar "Önlem alındıktan sonra bebek ve hayvanların bir arada, sağlıklı bir biçimde yaşaması mümkün" diyor.

Dünyaya yeni gelecek olan bebeği beklerken evcil hayvan sahibi ebeveyn endişe duyar. "Evin kedisi ya da köpeği bebeği kıskanır mı? Sağlığı için bir tehdit oluşturur mu? Evden uzaklaştırmak gerekir mi?" gibi sorular giderek çoğalır. Uzmanlar bu durumun çok da endişe edilecek bir tarafı olmadığı görüşünde birleşiyor. Yeter ki gerekli önlemler alınsın. Havhav.com ve kedigen.com adlı internet sitelerinin yazarı veteriner hekim Hakan Boyar, "Köpeğinizin sağlık tetkiklerini düzenli yaptırıyorsanız, yeni bebeğe alışması için kontrollü davranıyorsanız hiçbir sorunla karşılaşmazsınız. Sadece evin babası normal zamanlarda gösterdiğinden biraz daha fazla ilgi gösterecek, yürüyüşler, birlikte oynanan oyunlarda süre artırılacak, bebeği koklaması sağlanarak merakı giderilecek hepsi bu kadar" diyor.

OYUNCAKLARINI AYIRIN
Bebeğinizin büyüyüp yürümeye başladığında alınacak önlemleri ise şöyle sıralıyor Hakan Boyar: "Bebeğiniz için kedi ya da köpeğin yatma yerine ulaşmasını engelleyecek sınırlayıcılar koyun, onun mama ve su kabına ulaşmasını engelleyin. Mama yerken rahatsız edilmekten hoşlanmaz, oyuncaklarını paylaşmak istemez; dişlerini gösterip, hırlayabilir, çocuğunuz bu sürede üstüne giderse ısırabilir de. Kontrollü davranmayı bebeğiniz 2 yaşına gelinceye kadar sürdürün. Bebeğiniz 4 yaşına geldikten sonra kontrolü iyice gevşetebilirsiniz." Hayvanlarla ilgili bir diğer endişe de onlardan çocuklara geçebilecek hastalıklar şüphesiz. Veteriner Hekim Hakan Boyar "Vücudunuzun bağışıklık sistemine güvenin, dengeli beslenin. Bir takım enfeksiyonları geçirmek zorundayız ki bedenimizdeki bağışıklık sistemi kurulsun, gelişsin" diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Ancak bazı enfeksiyon hastalıkları vardır ki kuduz gibi hiç geçirilmemesi gereklidir. Bunun için pasif bağışıklık sağlayan aşı uygulamaları yapılır. Kuduz aşısı, iç ve dış parazitlere karşı, köpeğinizin dolayısıyla sizin sağlığınızı koruyucu uygulamalarını düzenli olarak yaptırın." Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan da bebek dünyaya geldiği zaman evcil hayvanı uzaklaştırmanın gereksiz olduğu görüşünde: "Evcil hayvanın aşılı olması, temiz olması ve iyi bakımlı olması şart. Tabii saldırgan olmaması da önemli. Hırçın mizaçlı kedi ve köpekler risk oluşturabilir. Bu gibi durumlarda çocuğun yattığı odayla ilgili önlemler alınabilir. Çünkü evcil hayvanlar da aynen büyük kardeş gibiler. Ebeveyni kıskanabiliyorlar. Bu nedenle tercihen çocuğun izole edilmesi, yani kedi ya da köpeğin açmasını engelleyecek parmaklık gibi bir sistem oluşturulması gerekir. Çocuk doğduktan sonra bebeğin çamaşırlarının koklatılması lazım hayvana. Daha sonra da kontrollü bir şekilde yakınına getirerek pati veya salya teması olmadan yavaş yavaş çocukla karşılaştırılmalı. Asla yalamasına izin verilmemeli. Sonra kedi çok allerjenik bir hayvan. Eskiden bu da riskli olarak görülüyordu. Ancak son çalışmalar gösteriyor ki, çocuk doğduğundan itibaren bu hayvanlarla birlikte olursa tam tersine allerji riski azalıyor. Ancak daha sonraki dönemlerde çocuk allerjik bir bünye gösterirse o zaman doktorun önerdiği şekilde bazı özel tedbirler alınabilir."

ÇAMAŞIRLARINI KOKLATIN
Prof. Dr. Hilal Mocan evcil hayvanlarla birlikte aynı evde büyüyen çocukların daha sevecen, daha hoşgörülü ve sıcakkanlı olduğunu hatta daha iyi bir gelişme performansı gösterdiği de söylüyor. Ayrıca evcil hayvanların evden uzaklaştırıldığı durumlarda ebeveynlerin de olumsuz etkilendiğini gözlemlemiş Mocan: "Mesela anne sürekli ağlamaya başlıyor. Bu sefer de süt sorunu oluyor. Onun için evcil hayvanlara temiz olduğu müddetçe, iyi bakıldığı müddetçe karşı değiliz. Ayrıca kedi ve köpek tüyünden bulaşan, toksoplazma denilen paraziter bir hastalık var. Hayvanın buna karşı da korunması lazım. Aşısı olduğu sürece tüylerinin çocuğa herhangi bir zararı yok. Çocuk dünyaya geldikten sonra bir evcil hayvan alınacaksa, 2 yaşına geldiğinde alınması daha uygun. Bu yaştaki çocuk ayaklanmış ve kas gücü gelişmiş oluyor. Konuşmaya başlıyor ve yapılmaması gerekenleri biliyor. "

Neslihan Tunç

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kanser onu durduramadı
 Uygun kotu seçin rahat ve şık olun
 Bu 'Ev'deki her ürün tasarımıyla ön planda
 Renkli çerçeveler taşlı camlar moda
 Dünyanın en büyük elmas sergisi
 "Ofis mobilyasının Prada'sı olduk"
 Kesimler doğal renkler çok iddialı
 Asırlık marka
 Her şeyi atıyoruz
 Almanlar rahat mutfak sever
 Çocuklar özgüvenlerini atlar sayesinde kazanıyor
 Kangallar için bir araya geldiler
 Kısa... Kısa... Kısa...kısa... Kısa... Kısa...
 Rüzgarın Altındaki Cennet Alaçatı
 'Talo'ların kaderi kampta birleşiyor
 Çocukların dünyasına içten ve gerçekçi bir bakış
 Lüks markalarda indirim fırsatları
 Tekstilde büyük ortaklık
 30 bin dolara kuş gözlemlediler
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Kopya çekerken yakalanana sıfır!
Kopya çekerken yakalanana sıfır!
Karanlık Su, aslında kötü bir film değil ama ne yazık ki bir kopya.
Sinema tarihinin en güzel akımı
Sinema tarihinin en güzel akımı
Hemen tüm has sinemaseverler fikir birliği içindedir: Fransızların...
Ördeğin sosuna meyve aromalı şarap yakışır
Şarabı yemek malzemelerinin arasına katmak isterseniz hangisini...
Aşkı şarkılarında yarattılar
Türk pop müziğinin en sevilen parçalarına imza atan Melih Kibar ve Çiğdem Talu,...
Şampiyonların havuz molası
Genç Bayanlar Dünya Voleybol Şampiyonası'nı kazanan Voleybol Bayanlar Genç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.