kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocukların dünyasına içten ve gerçekçi bir bakış
Çocukların dünyasına içten ve gerçekçi bir bakış

Sevim Ak'ın "Domates Saçlı Kız" adlı kitabını yalnız çocuklar değil, onları anlamak isteyen yetişkinler de okuyabilir. Christopher Paolini'nin Miras üçlemesinin ikinci kitabı Eldest de sonbaharda Türkçe'de.

Her kitap farklı bir dünyadan haber getirir. Çocuk kitaplarını seçerken çok dikkat ediyorum. Belki de bu yüzden bu tür kitapları okurken kendimden geçiyorum. Sevim Ak'ın Can Çocuk dizinden çıkan kitabı "Domates Saçlı Kız", akıcı bir dille, çocukların dünyasını anlatıyor. Gerçekçi, sevimli, esprili ayrıntılarla çocukların duygularını, düşüncelerini yansıtan bu kitabı yetişkinler de çok rahat okuyabilir. Kitabımızın kahramanı bir kız çocuğu. Sevim Ak şöyle anlatıyor kahramanımızı: "Güneş bebekken yetiştirme yurdunun kapısına bırakılmış. Sessiz sakin görünümlü ama çoğu çocuk gibi sorular sorarak yaşamı keşfetmeye çalışan, düşünen, iç dünyası zengin, güleç yüzlü, başına gelen terslikleri boyun eğerek değil, sorgulayıp anlamaya çalışarak çözmeye çalışan bir kız çocuğu. Bir ailesi olmamış, kendi gibi çocuklarla ve yurdun "anne"leriyle, yöneticileriyle oluşturulmuş bir toplulukla yaşamaya alışmış. Arkadaşlarının her biri kardeşi gibi. Yaşam çizgilerinin benzerliği kardeşten güçlü bağlarla bağlamış onları. 10 yaşına basmışken annesinin varlığını öğreniyor ve onunla yaşamaya başlıyor. Bu noktada anne, annelik, sevgi, yalnızlık, aile, güven kavramları üstünde düşünmeye başlıyor. Önceki yaşamındaki örneklerle, yeni yaşamının getirdiği zorunlulukların dayattıklarını kıyaslıyor, güvenecek yeni dallara tutunabilme arayışı içine giriyor. Annesinden beklediği sevginin yaşamın ona öğrettiği sevgi olmasını bekliyor, ama olmuyor." Yazar kitabı ailesi olmayanlara, parçalanmış ailelerin çocuklarına, aileleriyle kimlik çatışmaları yaşayanlara yazmış. Bazı okul gezilerinde aile bağları kopmuş çocukların ezilmişlik duygularını çok içerden hissettiğini söyleyen Ak; "Eğitim sistemimiz, geleneklerimiz güçlü bir şekilde aileyi olmazsa olmazlarımız arasına sokuyor. Kitaplardaki gibi anne-baba- çocuk üçlüsüne girememiş çocuk suçluluk duygusu yaşıyor. Sevilmediğini, ayrılıklara neden olduğunu, cezalandırıldığını, mutluluğa hakkı olmadığını düşünüyor. Bu saplantıyı kırıp çocuklara daha rahat ilişkiler kurabilmelerini sağlayacağı bakış açıları sunmamız gerekir, diye düşünüyorum. Bir aile olmadan da sağlıklı ilişkiler kurulabilir, mutlu olunabilir."

MİRAS'IN İKİNCİ KİTABI: ELDEST
Miras üçlemesinin ilk kitabı olan Eragon'un ardından, Christopher Paolini ikinci kitabı da bitirdi. Üçlemenin ikinci kitabı Eldest, sonbaharda Altın Kitaplar aracılığıyla okurla buluşacak. Christopher Paolini, fantezi ve bilim kurgu romanlarına duyduğu sonsuz sevgiden esinlenerek 15 yaşında yazmaya başladığı ilk romanı Eragon ile büyük bir çıkış yaptı. Roman bir anda New York Times'ın 'En Çok Satan Kitaplar' listesine girdi ve 26 hafta süreyle en çok satan çocuk kitapları listesinde '1 Numara'daki yerini korudu. Random House Çocuk Kitapları Başkanı ve Yayımcısı Chip Gibson, bugün yirmi bir yaşındaki Christopher Paolini'nin ilk romanı Eragon'un ilk altı ayda bir milyon kopya satıldığını söylüyor. Kitap, 26 Ağustos 2003'te piyasaya çıkar çıkmaz genç Paolini'nin inanılmaz yaşam öyküsü Times, Newsweek, The New York Times ve People dergisinde yayınlanmış ve "Yaşından beklenmedik bir başarı sağlayan Christopher Paolini bir edebiyat büyüsü ile okurlarının karşısında..." şeklinde tanımlanmıştı. Evde ailesi tarafından eğitilen Paolini'nin kitabının ilk baskısı ailesinin olanakları ile yayımlanmıştı. Kitabın ikinci baskısı ise Alfred Knopf Yayınevi'nin gençlik kitaplarını yayımlayan Knopf Delacorte Dell Genç Okurlar Bölümü'nün Random House Çocuk Kitapları tarafından yayımlandı. Eragon ve ejderhası Saphira, imparatorluğun zalim hükümdarı Kral Galbatorix'in güçlü ordularına başkaldıran eyaleti yok olmaktan kurtarmışlardı. Artık Eragon'un Ejderha Süvarileri'nin sahip olduğu büyü yapma ve kılıç kullanmadaki ustalığa erişmesi için daha fazla çalışması gerekmektedir.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kanser onu durduramadı
 Uygun kotu seçin rahat ve şık olun
 Bu 'Ev'deki her ürün tasarımıyla ön planda
 Renkli çerçeveler taşlı camlar moda
 Dünyanın en büyük elmas sergisi
 "Ofis mobilyasının Prada'sı olduk"
 Kesimler doğal renkler çok iddialı
 Asırlık marka
 Her şeyi atıyoruz
 Almanlar rahat mutfak sever
 Çocuklar özgüvenlerini atlar sayesinde kazanıyor
 Kangallar için bir araya geldiler
 Kısa... Kısa... Kısa...kısa... Kısa... Kısa...
 Rüzgarın Altındaki Cennet Alaçatı
 'Talo'ların kaderi kampta birleşiyor
 Lüks markalarda indirim fırsatları
 Tekstilde büyük ortaklık
 Bebek yüzünden onu terk etmeyin
 30 bin dolara kuş gözlemlediler
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Kopya çekerken yakalanana sıfır!
Kopya çekerken yakalanana sıfır!
Karanlık Su, aslında kötü bir film değil ama ne yazık ki bir kopya.
Sinema tarihinin en güzel akımı
Sinema tarihinin en güzel akımı
Hemen tüm has sinemaseverler fikir birliği içindedir: Fransızların...
Ördeğin sosuna meyve aromalı şarap yakışır
Şarabı yemek malzemelerinin arasına katmak isterseniz hangisini...
Aşkı şarkılarında yarattılar
Türk pop müziğinin en sevilen parçalarına imza atan Melih Kibar ve Çiğdem Talu,...
Şampiyonların havuz molası
Genç Bayanlar Dünya Voleybol Şampiyonası'nı kazanan Voleybol Bayanlar Genç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.