kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuğunuzun iştahını kontrol altına alın...
Çocuğunuzun iştahını kontrol altına alın...
Şekeri ve yağı azaltın
Annelik sizi tüketmeden önlem almalısınız!

Çocuğunuzun iştahını kontrol altına alın...

Pek çok anne baba çocuğunun iştahlı olmasını, sorun çıkarmadan yemek yemesini ister. Oysa yanlış beslenen çocuklarda görülen aşırı iştah ve bunun beraberinde getirdiği kilo problemi çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.

Hadi bebeğim, bu kaşığı da al, bu son..." "Aç ağzını aç aç..." "Tren geliyooor..." Bu replikleri çocuğu yemek yemeyen her anne günde üç öğün tekrarlar durur. Çünkü her annenin hayali tombul yanaklı ve yumuk elli bir bebek. Bu yüzden çocuklarına daha fazla yemek yedirmek için uğraşır dururlar. Ancak çocuklar büyüdükçe, fazla iştahtan kaynaklanan birçok sorun ortaya çıkabiliyor. İlk önce fazla iştaha bağlı kilo sorunu, bu sorunu takiben de küçücük yaşlarda tansiyon ve şeker gibi hastalıklar görülebiliyor. Bu yüzden anne-babaların, çocuklarının beslenme düzenlerine, hangi yiyecekleri fazla tükettiklerine, kilosunda bir değişim olup olmadığına dikkat etmeleri gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karaböcüoğlu, Bebeğim ve Biz dergisine çocuklarda fazla iştah ve beraberinde getirebileceği sağlık sorunlarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Şeker hastalığına davetiye
Yapılan çalışmalar, ailelerin büyük bölümünün çocuklarına, ihtiyaçları olduğunu düşünerek, temel öğünler dışında ek besinler verdiklerini ve bu besinlerin abur-cubur alışkanlığı oluşmasına yol açtığını gösteriyor. Özellikle de annebabanın düzenli öğütleri yoksa ve evde aburcubur sık tüketiliyorsa, bu alışkanlık iyice belirginleşiyor. Çocuklarda şişmanlık, en çok 5-6 yaş arası ve ergenlikte artış gösteriyor. Şişmanlık, sadece görüntü sorunu da değil. Son yıllarda erişkinlerde görülen yaşa ve kiloya bağlı şeker hastalığının oranı, (tip 2 diyabet) çocuk yaş grubunda hızla artıyor. Ayrıca daha da fazla oranda, bu hastalığın öncüsü olan, halk arasında "gizli şeker" denilen "glukoz entoleransı" da şişman çocuklarda belirgin oranda yüksek.

Tansiyon, uyku ve ortopedik sorunlar
Yine çocuklarda yüksek tansiyon nadir görülürken (yüzde 1), şişman çocuklarda bu oran 9 kata kadar çıkabiliyor. Bunun nedeni, tüm dokularda yağlanmadır. Vücut ağırlığındaki artış, kalbin iş yükünü belirgin olarak artırıyor ve kardiyolojik bozukluklara yol açabiliyor. Şişman çocukların yüzde 7'sinde "uyku apnesi" görülüyor. Kesintisiz ve derin uyuyamıyorlar. Bu nedenle fizik aktiviteleri ve okul başarıları düşebiliyor. Kemik ve kıkırdak üzerine aşırı yük binmesi sonucu pek çok ortopedik sorun gelişebiliyor.

Dengeli ve düzenli beslenme şart
Çocukların bebeklikten itibaren dengeli ve düzenli beslenmesinin sağlanması gerekiyor. İlk 6 ayda, olabildiğince anne sütü ile beslemek, ek besinlere 5-6. ayda yavaş yavaş başlamak, her bebeğin kendi metabolizmasına göre yiyeceğini göz önünde bulundurarak ısrarcı olmamak, öğün sayısını kitaplara göre değil, çocuğa göre ayarlamak, çocukların şeker ve tuzla geç tanışmasını sağlamak gerekiyor. Ona, yemeğe 25-35 dakika zaman ayırmasını öğretmelisiniz. Televizyon karşısında saatlerce atıştırma veya ayak üstü hızlı yemek yeme en sakıncalı alışkanlıklardır. Süt çocukluğunda mama ile beslenmenin, ek gıdalara erken geçmenin, hızlı ve fazla miktarda yedirmenin de olumsuz etkileri olacağını unutmayın.

Yemeği erken yedirin
Çocuğunuza okula giderken yanına para vermek yerine, sağlıklı sandviçler hazırlamak, içecek olarak ayran, meşrubat yerine meyve koymak, soruna baştan çözüm bulmayı kolaylaştıracaktır. Okul dönüşü ona pasta, kek, börek, çörek vermek yerine, akşam yemeğini erken yedirmek de çözüm olabilir. Daha sonra meyve ile akşam yemeğini destekleyebilirsiniz. Çocuk fazla kilolu ise enerji alımını azaltıp, tüketimi artırma yoluna gidilmelidir. Çocuklarda diyet uygulaması erişkinlerdeki gibi çok kısıtlı, katı olamaz. Büyüyen çocuğun tartıda kilosunun düşük çıkması değil, mevcut kilosunu koruyarak büyümesi hedeflenir. Çocuklar, et, süt, tahıl, meyve ve sebze gruplarını dengeli içeren diyetlerle beslenmelidir.. Aburcubur diye adlandırılan kalorisi yüksek, ancak besin değeri düşük besinler kısıtlanmalıdır.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Sağlıklı mamalar hazırlayın
 Tatilde kitap okuyun
 Elektirik eğitimi aldılar
 Bebeklere özel müzik
 Takıyı kim sevmez
 Vazo ve portre
 Evinizi şimdi yenileyin
 Didem'di Dana oldu 'havalı' bir rol buldu
 Özer: Müziği her an bırakabilirim
 Genç kızların kalbini çaldı
 H'lerden biri gitti ama uğuru devam ediyor
 Size zarar verirse!
 Eva'ya zencefil ayini Sting'e su terapileri
 En tatlı cadı Nicole
 Fakirlikten bıktı sinemaya geçti
 Scientology ayini ağzında yara yaptı
 Yengeç'in rüya hazinesi zengin
RAHŞAN GÜLŞAN
Bir türkü rica etsem döverler mi acaba?
Pazar günü...
HAKAN & UTKU
F1'e trafik cezası
Ünlü F1 pilotu David Coulthard...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Diyet Çılgınlığı
Özellikle bu senenin değişmez baş...
AYŞE TÜTER
Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Hindili...
RAI en başarılı tedavi yöntemi
RAI en başarılı tedavi yöntemi
RAI (Radyoaktif iyot) tedavisi, birçok guatr türünde en olumlu sonucu...
Eşinizi tanıyın yeniliklere açık olun
Eşinizi tanıyın yeniliklere açık olun
Cinsel çekim, bir ilişkinin uzun sürmesinde büyük rol oynuyor.
Ex yengemiz evleniyormuş!
Ex yengemiz evleniyormuş!
Alinur Velidedeoğlu'nun 2002 yılında boşandığı Sarah...
Objektiflere alışamamış!
Objektiflere alışamamış!
Önceki hafta rötarlı düğünlerini gerçekleştirip Bodrum'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.