kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Londra'da Erdoğan-Blair zirvesi

İngiltere Başbakanı Tony Blair:"Türkiye'nin ek protokolü imzalanması Rum Kesimi'ni tanıma anlamına gelmez" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenen İngiltere'nin Başbakanı Tony Blair ile biraraya geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başkanı Tony Blair ile yerel saatle 08.10'da, çalışma kahvaltısında bir araya geldi. İki liderin görüşmelerinde, Avrupa Birliği ile Ek Protokol, Kıbrıs ve terörle mücadele konuları ele alındı.

İngiltere Başbakanı Blair, Başbakan Erdoğan'ı konutun kapısında karşıladı. Erdoğan ve Blair, gazetecilere birlikte poz verdiler. İki Başbakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

"EK PROTOKOLÜN İMZALANMASI TANIMA ANLAMINA GELMEZ"

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Türkiye'nin, Gümrük Birliği Antlaşması'nın AB'ye üye 10 yeni ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletilmesine ilişkin ek protokolü imzalamasının, Kıbrıs Rum kesimini tanıması anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bu sabah Downing sokağındaki konutunda bir çalışma kahvaltısında bir araya gelen Başbakan Blair, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, Erdoğan'ı konutunda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantının son derece dostça bir havada geçtiğini ve Başbakan Erdoğan ile öncelikle, iki ülkenin ortak sorunu olan terörü ele aldıklarını belirten Blair, Türkiye'ye ve Türk halkına, İngiltere'nin teröre maruz kaldığı dönemde verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Türkiye'nin de, İngiltere'nin de terörizmi ve doğasını iyi tanıdığını belirten Blair, Başbakan Erdoğan ile bu konuda ortaya konulabilecek işbirliğini görüştüklerini bildirdi.

Başbakan Blair, terörizmin çeşitli dinlere ve ırklara mensup insanları bölmesine izin verilmeyeceğini vurgularken, terör sorununa karşı birlikte omuz omuza ve kararlılıkla mücadele edileceğini kaydetti.

Blair daha sonra, gündemin en önemli maddelerinden Türkiye'nin AB üyeliği ve bu yolda önemli kilometre taşlarından birini oluşturan ek protokolün imzası konusuna değindi.

Başbakan Blair, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin 3 Ekim'de müzakerelerin başlamasıyla devamını dilediğini vurgularken, Ankara'nın ek protokolü imzalamasının Kıbrıs Rum kesiminin tanınması anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Bu görüşü daha önce 17 Aralık'ta ve AB'nin haziran ayı zirvesinde de vurguladıklarını hatırlatan Blair, Avrupa'da şu anda bazı belirsizlikler yaşandığını, ancak Türkiye'nin AB üyeliğinin zaman içinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Blair, Türkiye'nin birliğe üyeliğinin, birliğin güvenliği açısından büyük önem taşıdığının da altını çizdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, AB'ye doğru giden yolda Türkiye'de yapılan önemli değişikliklerden dolayı kutlayan Blair, bir soru üzerine, Türkiye'nin ek protokolü imzalamasının Kıbrıs Rum kesimini tanıması anlamına gelmediğini yineledi.

''TÜRKİYE İSTEDİĞİ AÇIKLAMAYI YAPAR''

Türkiye'nin ek protokolü imzalamasının yanı sıra bir deklarasyon yayımlama isteğini de normal karşıladıklarını belirten Blair, ''Türkiye istediği açıklamayı yapar'' diye konuştu.

Blair, bu konudaki ısrarlı sorular üzerine de protokolün ne zaman imzalanacağını bilmediğini, ancak mümkün olan en kısa zamanda imzalanması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Blair, bir gazetecinin İstanbul'a yönelik terör saldırıları sırasında İngiliz Dışişlerinin Türkiye'yi ''tehlikeli'' ülkeler listesine soktuğunu hatırlatması ve ''Bu konuda şimdi ne düşünüyorsunuz?'' diye sorması üzerine, terörizmin amacına hizmet etmenin doğru olmadığını söyledi.

İngiliz Dışişlerinin şu anda Türkiye ile ilgili seyahat tavsiyelerinin ne durumda olduğunu bilmediğini de belirten Blair, bu konuda el ele mücadele etmek gerektiğini bir kez daha vurguladı. Blair, İngiliz gazetecilerin terörle mücadele konusundaki bütün sorularına da ortak çabaların önemine işaret ederek, yanıt verdi.

ERDOĞAN: EK PROTOKOLÜ İMZALAYACAĞIZ

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Blair ile terör ve AB süreciyle ilgili görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Erdoğan, görüşmede özellikle Uyum Protokolü'nün ele alındığını ifade ederek, "Ek protokol konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Uyum Protokolü konusunda herhangi bir imza sıkıntısı olmadığını ifade ettik. Çerçeve belgesi en kısa zamanda imzalanmalı" dedi.

TERÖRLE MÜCADELE

Başbakan Erdoğan, görüşmede, terörle mücadele konusunu ele alındıklarını ifade etti. Erdoğan, şöyle devam etti: ''Terörle ilgili olarak Sayın Blair'e taziyelerimi bildirmiştim. Terörle ilgili olarak bugüne kadar gerçekten onbinlerce insanını kaybetmiş bir ülkenin başbakanı olarak konuşuyorum.

Şunu net ifade etmeliyim ki terörün olduğu andan itibaren şu ana kadar bu süreci banagöre gayet başarıyla yürütmüş olması sebebiyle değerli dostum Blair'e teşekkür ediyorum. Çünkü, şu ifadeyi bir kenara koymak mümkün değil. 'Terörün buradaki amacı batıyla İslamı karşı karşıya getirmektir', tespiti, yaklaşımı bana göre değerli dostum Tony'nin en isabetli tespiti olmuştur. Biz sürekli olarak bunu gündeme getirdik. Dedik ki biz asla bu oyuna düşmeyeceğiz, bu oyunu bozmak durumundayız. Çünkü, dünyada medeniyetler arası ittifakı istemeyen bir yapı var, bir anlayış, bir zihniyet var.

Bizim bunu yıkmamız gerekir. Burada uluslararası teröre karşı bir ortak dayanışma gerekiyor. Özellikle 20 Kasım'da İstanbul'da meydana gelen terör eyleminden sonra İngiltere ile Türkiye arasında istihbarat noktasında başarılı bir çalışma var. Uluslararası boyuta yaymak suretiyle bu dayanışmayı geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuda hala bizleri anlamakta zorlananlar var. Bunları başarmamız gerekiyor. Teröre hiçbir günahı olmayan insanların kurban edilmesine fırsat vermeyelim. Hep birlikte bu terör sorununu çözelim.

Terörün dini, milleti, ırkı yok. Bunu hep söylüyoruz. Gelip terörün önüne kalkıp da hemen İslamı koymanın, sıfat olarak yapıştırmanın yanlış olduğunu tekrar vurgulamak durumundayım. Çünkü, İslamın terörü kabul etmesi mümkün değil. Bunu da Sayın Blair başından beri hep ifade ettiler. Bundan dolayı da müteşekkirim.''

AB

Başbakan Erdoğan, görüşmede ikinci gündem maddesini AB sürecinin oluşturduğunu bildirdi. Blair'in bu süreçte 17 Aralık 2004 akşamı verdiği desteğe teşekkür eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Çünkü, masadan ayrıldığımızda ilk odamızın kapısını çalan değerli dostum Tony olmuştur. (Ne oldu Tayyip) diye sormuştur ve kendileriyle bu konuları müzakere ettikten sonra yeni bir süreci orada başlattık. Bundan dolayı da kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. 17 Aralık'ta tanıma konusunda ne dediysek şu anda da oradayız. Burada farklı bir anlayışımız yok.

Dönem Başkanı olarak da kendileriyle bir dayanışma içerisinde, 3 Ekim öncesi özellikle müzakere çerçeve belgesine yönelik olarak söylüyorum, bir an önce tabii bunun onaylanıp 3 Ekim'de de müzakerelere başlamak şüphesiz ki 17 Aralık'ın bir gereğidir. Türkiye olarak biz de buna hazırız.

İngiltere'nin dönem başkanlığında da bu süreci hızlandırarak AB'nin şu andaki özellikle müzakere sürecine yönelik olarak atacağı adımda Türkiye inanıyorum ki farklı bir performans gösterecektir. Bunu nasıl ki Kopenhag siyasi kriterlerinde gösterdiysek bundan sonra Maastricht kriterleri ve 35 konu başlığında da ortaya koyacaktır. Biz sürekli irtibat halinde olacağız. Nitekim şimdi Dışişleri Bakanımız ve Başmüzakerecimiz, İngiliz Dışişleri Bakanı ile görüşüyor.''

Erdoğan, bir Türk gazetecinin, Blair'e yönelttiği, ''Ek Protokol imzalandığında Türkiye Güney Kıbrıs'ı tanımış olacak mı?'' sorusuna yanıt verdi. Başbakan Erdoğan, ''Müzakere ettiğimiz konulardan biri de buydu. Şu anda dışişleri bakanlarımız bunu görüşüyorlar. Ama 3 Ekim'in hemen arifesinde, bir gün öncesinde bunun onayının olmaması gerektiğini aramızda konuştuk. Zannediyorum en uygun, en kısa zamanda bu onaylamayı yapacağız'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Bizim deklarasyonumuz gizliliğini koruyor"
 Öymen adaylığını açıkladı
 Dışişleri'nden İsviçre'ye uyarı
 'Az konuşacağım biz sanatçı değiliz'
 ABD'deki torunu Ali'yi çok özlüyor
 Aydın'dan 'tacir bakan' savunması
 Vahdettin tartışması DSP'den istifa getirdi
MUHARREM SARIKAYA
PKK'nın profili...
Milli Güvenlik Kurulu'nun, ağustosun...
YAVUZ DONAT
Türkiye'nin gündem sorunu
Günümüz Türkiye'sinde bir "...
Türbana ABD usulü çözüm
Potansiyeli keşfeden ABD üniversiteleri Türkiye'de şube açarak...
Dikkat scooter tehlikesi!
Çocuklar tarafından kasksız ve ehliyetsiz kullanılan scooter’lar...
Sana böyle mi sarılacaktım?
Sana böyle mi sarılacaktım?
Mısır'daki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden 29 yaşındaki...
Kızıldeniz'de yüzme hayali, ölümle bitti
Kızıldeniz'de yüzme hayali, ölümle bitti
Mısır'daki saldırılarda yaşamını yitiren Güler Yavuz'un cesedi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu