kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Araştırmaya Çakıcı tehdidi
Araştırmaya Çakıcı tehdidi

Emekli Oramiral Erdil davası kapsamında ifade veren eski MSB Teftiş Kurulu Başkanı Varımlı, ''Deniz kuvvetlerinin alım ihalelerini araştırırken, beni Alaattin Çakıcı aradı ve tehdit etti'' dedi. Varımlı ''Deniz Kuvvetleri konutunun yemek harcamaları içinde 800 milyon liralık ladin, 3.5 milyar liralık güvercin gübresi'' olduğunun altını çizdi..

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, eşi Füsun Erdil, kızı Deniz Erdil, Erdil'in emir subay yardımcısı emekli Yüzbaşı Yalçın Kayatunç ve Erdil'in kızının gizli ortağı olduğu öne sürülen Şirin Melek Özden'in yargılanmalarına devam edildi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında tanıklık yapan eski Milli Savunma Bakanlığı Teftiş KuruluBaşkanı emekli Albay Belgütay Varımlı, kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın alım ihalelerini araştırırken kendisini organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın aradığını ve tehdit ettiğini söyledi.

Askeri Mahkeme'deki davanın bugünkü duruşmasına sanıklar ve avukatlarından katılan olmadı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen emekli albay Varımlı, Erdil hakkındaki olayı ortaya çıkaran kişinin kendisi olduğunu ifade etti. Çok sayıda albay ve yarbayın da aralarında bulunduğu Teftiş Kurulu'na başkanlık ettiğini anlatan Varımlı, ''Onbaşıdan general düzeyine kadaruzanan bir istihbarat ağı vardı. İlhami Erdil hakkındaki ihbarlar da bu kanaldan geldi'' dedi.

İhbarlar üzerine Erdil hakkındaki usulsüzlük iddialarını araştırmaya başladıklarını belirten Varımlı, Erdil'e tahsisli cep telefonunu emir subay yardımcısı Yalçın Kayatunç'un kullandığını tespit ettiklerini söyledi. Varımlı, generallere tahsisli cep telefonlarının 250 milyon lira limiti olduğuna dikkati çekerek, Kayatunç'un kullandığı telefonun aylık faturasının bir dönem 900 milyon ile 1 milyar lira düzeyine ulaştığını kaydetti.

Varımlı, bu duruma müdahale edilmesi için dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı'na bilgi verdiğini ifade ederek, ''Onlar müdahale edemeyeceklerini bildirdiler ve edemediler'' dedi.

'İHALELERE MÜDAHALE ETME'

Kayatunç'un usulsüz olarak Erdil tarafından İstanbul'da görevlendirilerek iş takibi yaptığı iddiaları hakkında da konuşan Varımlı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 15 satınalma işinden 12'siniaraştırmaya başladıklarını, bu sırada Kayatunç'un telefonla kendisini aramaya başladığını belirtti. Varımlı, ''Yüzbaşı Kayatunç telefonla aradığında bana kendisini tanıttı ve Kasımpaşa Orduevi'nde kaldığını ifade etti. İhalelere müdahale etmememi isteyince tartıştık. İhalelerle ilgili olarak daha sonra da Alaattin Çakıcı aradı ve beni tehdit etti'' diye konuştu.

Bunun üzerine duruşma hakimi Kıdemli Albay turgay Çağlar, Varımlı'yı uyararak, tanıklığının dava kapsamındaki iddialarla sınırlıolması gerektiğini söyledi.

Varımlı, dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanlığı İkmal Grup Komutanı albay Bahri Mısırlı'nın da telefon ederek, Erdil'in ihalelerle ilgili kendisini arayarak üzerinde baskı kurduğunu iddia ettiğini ifade etti.

'HAYALİ HARCAMALAR'

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konutunda verilen özel davetlerin resmi yemek olarak gösterildiği iddialarıyla ilgili olarak da Varımlı,bu tür organizasyonlarda ayrıntılı olarak tutanak düzenlenmesi gerektiğini, ancak bu tür belgelerin bulunmadığını anlattı. Konut harcamalarıyla ilgili teftiş sırasında yemek bedeli adı altında tanesi 800 milyon liradan ladin çam ve 3.5 milyar liralık güvercin gübresi alındığını tespit ettiklerini belirten Varımlı, ''Harcamaların hayali yemek harcamaları olduğu gerekçesiyle işlem yaptım. Görevlendirdiğim 4müfettişin çalışmaları sonucunda bu harcamalar karşılığında yemek de verilmediğini belirledik'' diye konuştu.

Varımlı, Erdil'in İstanbul'un Etiler semtindeki 2 dairesiyle ilgili iddialar üzerine de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği'nden edindikleri mal bildiriminde bu gayrimenkullerin gözükmediğini kaydetti.

Konuyu dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na ve dönemin Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı'na 2001 yılında bildirdiğini anlatan Varımlı, başlangıçta bunun üzerinde durulmadığını, ancak davanın 2004 yılında açıldığını söyledi. Varımlı'nın 24 Ekim 2003 tarihinde Genelkurmay Askeri Savcılığı'naverdiği ifade de okundu. Okunan ifadeye göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki usulsüzlüklerden bahseden Varımlı, tehditler aldığını öne sürdü.

TANIK ÜCRETİ İSTEMEDİ

Duruşma hakimi Albay Çağlar'ın, tutanağa, İstanbul'dan geldiği için yol masrafı ve tanıklık ücretini yazdırdığı sırada Varımlı, gazi olduğunu ve trenle ücretsiz geldiğini söyledi. Varımlı, mahkemeden tanıklık ücreti de talep etmedi.

Daha sonra söz alan Askeri Savcı Binbaşı Zekeriya Duran, Varımlı'nın kaynağı yasa ve yönetmeliğe dayanmayan istihbarat ağından bahsettiğini hatırlatarak, ''Varımlı'nın bu sözlerini, zaten önemli vevazgeçilmez olan tanıklığını, başka bilgi ekleyerek çarpıcı yapma gayreti olarak değerlendiriyoruz'' dedi. Varımlı'nın elinde yeterince istihbari, adli ve idari yetki bulunduğunu ve bunları çalıştıracak yetkisi olduğuna işaret eden Duran, tanığın ifadesini kabule değer bulmadıklarını kaydetti.

Varımlı'nın, dava kapsamına girmediği gerekçesiyle dinlenmeyen ifadelerini özgür ve sınırsızca Genelkurmay Askeri Savcılığı'na suç duyurusu olarak iletmesi halinde ilgililer hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağının altını çizen Duran, ''Neme lazımcılığın yükselen değer olmuşken, her sorumlu asker gibi davranan tanığın tutumu dikkate ve kayda değerdir'' dedi.

Daha sonra Erdil'in oramiral olduğu dönemde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Protokol Şubesi'nde görevli albay Koray Saklayıcı, KıdemliÜsteğmen Serhan Göltekin ve astsubaylar Diler Gülşen ile Ali Osman Papin tanıklık yaptılar. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın harcamalarına ilişkin ifadelerine başvurulan tanıklar, harcamaların kendi görev alanlarına girmediğini söylediler.

GÖREVSİZLİK TARTIŞMASI

Duruşma hakimi Albay Çağlar, Erdil'in Etiler'deki evleriyle ilgiliolarak sanık emekli olduğundan dolayı görevsizlik kararı verilmesi yönünde görüş bildirdiğini açıkladı.

Askeri Savcı Binbaşı Duran, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'nun 21. maddesinde asker şahıslarla ilgili soruşturmanın askeri savcılık tarafından yapılacağı düzenlemesine işaret ederek ve Erdil'in haksız mal edinme suçunu göreviyle bağlantılı işlemiş olma ihtimaline göre, görevsizlik verilmemesi yönünde mütala verdi. Mahkeme heyeti de yargılamanın bulunduğu aşama itibariyle, Erdil'e isnat edilen haksız mal edinme suçunun görevinden kaynaklı olup olmadığının açıklığa kavuşmadığından,oyçokluğuyla görevsizlik kararı verilmesine yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme, Erdil'in 2 dairesiyle ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmasına ve diğer eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı 6 Eylül'e erteledi. İddianamede, emekli Oramiral İlhami Erdil hakkında 5 ayrı ''görevi kötüye kullanma'', bir olaydan dolayı ''görevi suiistimal'' ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nun 13. maddesinde tanımlanan''haksız mal edinme'' suçlarından 18 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanıklar Füsun ve Deniz Erdil, Yalçın Kayatunç ve Şirin Melek Özden hakkında ise 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Nesim Malki cinayeti davası yeniden görülecek
 Van'da 7 terörist ölü ele geçirildi
 Vali Erkal, gideceği köye 1 kilometre kala geri döndü
 İran askerine PKK saldırısı
 23 bin kişi başvurdu
 Sana böyle mi sarılacaktım?
 Kızıldeniz'de yüzme hayali, ölümle bitti
 Genç mühendis için son görev...
 '10 Numara'da gündem terör
 Caddebostan'ın havası değişti
 Liselilere ek sınav hakkı
 Gazi olayının faturası ağır: 510 bin Euro
 Ölümsüzlük için 20 yıl dayanın!
 4 bin okul müdürüne 'hasat yılı' göründü
 Milli gemiye ilk kaynak Sezer'den
 Sınırda operasyon
 Böyle haber, böyle patlama görülmedi!
 268 kişi, AİHM'den dosyalarını çekecek
 Tunceli Valisi'ne C-4'lü pusu
 Festival kana bulanacaktı
 Perinçek için İsviçre'ye nota
ERDAL ŞAFAK
Hükümet sınava hazır mı?
Bugünden itibaren...
UMUR TALU
Halk meselesi (1)
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral...
YILMAZ ÖZDİL
1987... 2005...
Nerede bir temel kazısı varsa, etrafına...
Avrupa Birliği Türkiye'den vazgeçemez
AB'ye Türkiye'yi; Türkiye'ye de AB'yi anlatma amacındaki vekiller,...
Aday olduğuna bin pişman
Eski Rusya Başbakanı Mihail Kasyanov, 2008 başkanlık seçimine...
Tur tarihi 3 Ağustos
Tur tarihi 3 Ağustos
Trabzon, CL müzakeresinin Kıbrıs'taki ilk ayağında hüsrana uğradı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu