kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yabancılar, mülk edinmede yeni yasayı bekliyor
Son 2 yılda yabancılar 15 bin 842 mülke sahip oldu

Yabancılar, mülk edinmede yeni yasayı bekliyor

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye'de mülk edinme imkanı ortadan kalkan yabancılar, yeni yasayı bekliyor.

Anayasa Mahkemesi'nin 14 Mart 2005 tarihinde Tapu Kanunu'nun yabancılara mülk satışının önündeki engelleri kaldıran hükmünü iptal etmesinin ardından hazırlanan kanun taslağı, Bakanlar Kurulu'nda imzada bulunuyor.

Adalet, Maliye, Bayındırlık ve İskan, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Müsteşarlığı temsilcilerinden oluşan ortak komisyonun hazırladığı metin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının gerekçeleri dikkate alınarak yabancılara mülk satışının sınırlarını net olarak çiziyor.

YABANCILAR NASIL MÜLK EDİNECEK?

Tasarıya göre yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılan taşınmazları edinebilecek. Sınırlı aynı hak tesis edilmesinde de aynı koşullar aranacak.

Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazların ve sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü, 10 bin metrekareyi geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, bu miktarı 3 katına kadar artırabilecek.

Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri ise karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyma koşulunun yanı sıra, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının uygun görüşünün de alınması kaydıyla Türkiye'de mülk sahibi olabilecek.

Ticaret şirketleri münhasıran turizm, sanayi ve teknoloji yatırımlarına ilişkin olarak, fiilen bu yatırımlarla ilgili bina ve tesis yapılmak ve yapılış amaçlarına uygun olarak işletilmek üzere, çevre düzeni ve imar planları ile kültür ve turizm koruma ve gelişme bölgeleri, turizm merkezleri, organize sanayi bölgeleri ve bu amaçlarla ayrılmış alanlarda en fazla 50 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz edinebilecek.

Bu şirketler, karşılık aranmaksızın, aynı koşullarla ve miktarda, belirtilen taşınmazların üzerinde 49 yıla kadar ayni hak tesis ettirebilecek.
Bakanlar Kurulu, ticaret şirketlerinin edinebileceği taşınmazlarla ilgili 50 bin metrekare sınırını da 3 katına kadar artırabilecek.

DİĞER SINIRLAMALAR

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülke kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye'de taşınmaz edinemeyecek ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis ettiremeyecek.

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ticaret şirketlerinin sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar ile özel koruma alanları, flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlar ve stratejik yerlerde ülke güvenliği bakımından taşınmaz ve sınırlı ayni hak edemeyecekleri alanlar, ilgili kamu kuruluşlarının tescile esas koordinatlı harita ve planları içeren teklifi üzerine, Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

Bakanlar Kurulu, yabancı uyruklu gerçek kişilerin il bazında edinebilecekleri taşınmazlar için illere ve il yüzölçümüne göre binde 5'i geçmemek üzere bir oran tespit de edebilecek.

KOMİSYON KURULACAK


Yeni düzenleme ile, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Bakanlık bünyesinde (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı) Genelkurmay Başkanlığı, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Maliye bakanlıkları ile MİT Müsteşarlığı ve MGK Genel Sekreterliği ile gerekli görülen diğer kamu kuruluş temsilcilerinden bir komisyon oluşturulacak.

3 ayda bir toplanacak olan bu komisyon, Bakanlar Kurulu'na verilen yetkiler konusunda çalışmalar yapacak, teklifleri inceleyip değerlendirecek ve bunları Bakanlar Kurulu'na sunacak.

Yeni düzenleme hükümlerine aykırı edinilen ya da kanuni zorunluluk dışında edinim amacına aykırı kullanıldığı tespit edilen taşınmazlar ve sınırlı ayni haklar, Maliye Bakanlığı'nca verilecek süre içinde maliki tarafından tasfiye edilmediği takdirde, tasfiye edilerek, bedele çevrilecek, bu bedel de hak sahibine ödenecek.Bu arada yabancılara mülk satışındaki karşılıklılık tespitinde hukuki ve fiili durum esas alınacak.

UNAKITAN'IN ÇEKİNCESİ

Öte yandan Yabancılara mülk satışına ilişkin yasa tasarısının halen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın imzasını beklediği öğrenildi.Maliye Bakanı'nın yeni düzenleme ile yabancı fonların Türkiye'den taşınmaz almasını engellediği yönündeki iddialar konusunda araştırma istediği belirtildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Sigaraya yeni vergi sistemi geliyor
 Unakıtan: "Kar edeni de zarar edeni de satacağız"
 'Milli sermaye desteklenmeli'
 Açlık sınırı 530 YTL
 500 büyüğün üçte biri yabancı
 Kapılarında satılık tabelasıyla sanayinin şampiyonu oldular
 Sandık tıkadı, B planı devrede
 Gaza geldik ikiz kulelere 100 milyon dolar yatırdık'
 'Düz yapalım' denince fiyat 2 milyon $ arttı
 Yatırımcı güveni için vergileri sık sık değiştirmeyin
 BES'e kurumsal katılım çalışana motivasyon oluyor
 Mortgage, sigorta ihtiyacını artıracak
 Brezilya sarsıldı İMKB düştü, dolar 1.35 YTL'yi gördü
 EKOP, OYAK Emeklilik'i tercih etti
 Başak, sermayesini 100 trilyona yükseltti
 Vakıf Emeklilik'ten Karabük'te lise
 TSE'ye mesleki sorumluluk güvencesi
 'Hayat'a ilgi sürüyor
 Bankkapital davasında gerekçeli karar açıklandı
 SPK'nın telefon kaydı talebi reddedildi
 Mortgage gelecekte satışlarımızı artırır
 Taşıt vergisinde son hafta
MELİHA OKUR
Stratejik sektör yabancı düşmanlığı gerektirmez
Maliye...
GAZİ ERÇEL
Bankaların emekli sandığı modeli yanlıştı!
1960'lı...
GÜNTAY ŞİMŞEK
CHP'nin 'Ağa'lığı
CHP, Tüzük Değişikliği Kurultayı'nı...
Türbana ABD usulü çözüm
Potansiyeli keşfeden ABD üniversiteleri Türkiye'de şube açarak...
Dikkat scooter tehlikesi!
Çocuklar tarafından kasksız ve ehliyetsiz kullanılan scooter’lar...
Sana böyle mi sarılacaktım?
Sana böyle mi sarılacaktım?
Mısır'daki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden 29 yaşındaki...
Kızıldeniz'de yüzme hayali, ölümle bitti
Kızıldeniz'de yüzme hayali, ölümle bitti
Mısır'daki saldırılarda yaşamını yitiren Güler Yavuz'un cesedi,...
IMKB
E: 29.165 D:% 1,51
DOLAR
S: 1,341 D:% -0,335
EURO
S: 1,612 D:% -0,217
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu